DINKIĆ ZADUŽIO SRBIJU ZA 770 MILIONA DOLARA: Rok za otplatu ISTEKAO JE PRE 2 DANA!
Foto: Beta / Nenad Petrovic

SMANJEN DUG!

DINKIĆ ZADUŽIO SRBIJU ZA 770 MILIONA DOLARA: Rok za otplatu ISTEKAO JE PRE 2 DANA!

Time su ukupna državna dugovanja smanjena sa 24,11 milijardi evra (koliko su iznosila 30. septembra ove godine) na 23,6 milijardi, zaključno sa 21. novembrom

Objavljeno:

Sveti arhangel Mihailo, koji je proslavljen 21. novembra, bio je crveno slovo i u dužničkom kalendaru srpskih javnih finansija. Kako se pre dva dana pohvalio predsednik Aleksandar Vučić, tog dana otplaćen je deo dolarskog duga od 770 miliona dolara.

"Politika" nezvanično saznaje da je reč o dugu po osnovu dolarskih obveznica koje su emitovane 21. novembra 2012. godine, u vreme kad je ministar finansija bio Mlađan Dinkić. To su petogodišnji dužnički papiri, emitovani po kamati od 5,25 odsto.

HAG POTVRDIO DA SE BROJEM MRTVIH U SREBRENICI MANIPULIŠE U POLITIČKE SVRHE: Presuda Ratku Mladiću dovela u sumnju zvanične verzije!

Time su ukupna državna dugovanja smanjena sa 24,11 milijardi evra (koliko su iznosila 30. septembra ove godine) na 23,6 milijardi, zaključno sa 21. novembrom. To znači da je dug za mesec dana smanjen za oko pola milijarde evra.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da udeo javnog duga u BDP-u za zemlje koje se zadužuju u stranoj valuti ne predstavlja realni pokazatelj o zaduženosti zemlje.

- Jer, kada dinar jača, onda udeo javnog duga u BDP-u pada. Dok kada, sa druge strane, naša nacionalna valuta slabi, udeo državnih dugovanja raste. Zbog toga je mnogo realniji pokazatelj ukupan javni dug u nominalnom iznosu, odnosno iskazan u evrima, zaključuje Savić.

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.