VUČIĆ U BRISELU: Sastao sam se s Federikom Mogerini, ona podržava ubrzanje puta Srbije u EU
Foto: Beta / Chistos Dogas

sledi još jedan sastanak

VUČIĆ U BRISELU: Sastao sam se s Federikom Mogerini, ona podržava ubrzanje puta Srbije u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne u Briselu sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini

Objavljeno:

Sastanak je održan u sedištu Evropske komisije. Vučić je izjavio posle sastanka sa Federikom Mogerini, da je šefica EU diplomatije dala snažnu podršku za ubrzanje EU puta Srbije.

"Složili smo se da su stabilnost i mir najvažniji za Srbiju i za Evropsku uniju", rekao je Vučić novinarima. On je sa Mogerini razgovarao u sedištu Evropske komisije, a iz kancelarije Federike Mogerini uoči susreta je najavljeno da će osnovne teme razgovora biti odnosi Srbije i EU, napredak Srbije na putu ka EU, situacija u regionu kao i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Posle bilaterale sa šeficom EU diplomatije, predsednik Vučić imaće bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom i učestvovati na sastanku Severnoatlantskog saveta u sedištu NATO u Briselu. On će se obratiti se ambasadorima zemalja članica na sastanku Severnoatlantskog saveta.

Stoltenberg i Vučić će se obratiti medijima oko 17 sati.

Uoči posete Briselu Vučić se u ponedeljak u Beogradu sastao sa šefom Vojne kancelarije NATO za vezu, brigadnim generalom Čezareom Marinelijim kome je, kako je saopšteno, ponovio da je Srbija vojno neutralna i da će sarađivati sa različitim savezima i državama, ali da neće ulaziti ni u kakve vojne saveze.

U razgovoru je izraženo i očekivanje da će predstojeća poseta srpskog predsednika sedištu NATO "potvrditi napredak u političkom dijalogu i praktičnoj saradnji Srbije i NATO", saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Vučić se novembra 2016, tada u svojstvu premijera, sastao sa Stoltenbergom u Briselu, a teme razgovora bile su saradnja Srbije i NATO u okviru Partnerstva za mir i ukidanje nadzora u "donjem sloju vazdušnog prostora iznad Kosova".

Srbija se priključila programu Partnerstvo za mir i Savetu za evroatlantsko partnerstvo 2006, a 2015. je potpisala i Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) sa NATO.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.