UREDNIK KRIKA O MINISTRU I AFERI RAJSKI PAPIRI: Ofšor firme kriju pravo bogatstvo Popovića!
Foto: Fonet

brutalno iskreno!

UREDNIK KRIKA O MINISTRU I AFERI RAJSKI PAPIRI: Ofšor firme kriju pravo bogatstvo Popovića!

Dojčinović ističe da su agencije koje se pominju u “Rajskim papirima”, za razliku od firme Mosak Fonseka iz “Panamskih papira”, mnogo čistiji igrači

Objavljeno: 12:09h

Ministar Nenad Popović prijavio je svoje ofšor firme Agenciji za borbu protiv korupcije, ali se u njegovoj imovinskoj karti ne može videti vrednost imovine tih kompanija koja je procenjana na 75 miliona dolara, izjavio je urednik KRIK-a Stevan Dojčinović koji je najavio da će sutra objaviti kompletnu dokumentaciju o Popoviću iz “Rajskih papira”.

MINISTAR POPOVIĆ O AFERI RAJSKI PAPIRI: Nemam kompaniju u ofšor zoni, svu imovinu sam prijavio

Grupa od 400 novinara iz 67 zemalja je u okviru projekta “Rajski papiri”, otkrila 13,4 miliona tajnih dokumenata za koje tvrdi da predstavljaju dokaz o utaji poreza visokih zvaničnika i preduzeća u svetu. Učesnik tog projekta je i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) koja je objavila da se među 120 svetskih političara koji se optužuju za skrivanje imovine, pominje i ime Nenada Popovića, ministra u Vladi Srbije bez portfelja, zaduženog za inovacije i tehnologije.

Glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović objasnio je u Novom danu TV N1 da su novinari tog portala iz “Rajskih papira” saznali da je Nenad Popović, u vreme kada je bio potpredsednik Skupštine, kontaktirao jednu agenciju za ofšor usluge, jer je hteo da napravi novu strukturu ofšor kompanija koje poseduje i da ih preseli na ostrvo Man i trast u Hongkongu.

foto: Espreso.co.rs

Dojčinović ističe da su agencije koje se pominju u “Rajskim papirima”, za razliku od firme Mosak Fonseka iz “Panamskih papira”, mnogo čistiji igrači, te da su proveravali svoje klijente, pa tako i Popovića.

“Kad se javio Popović, odnosno njegovi agenti, nisu mu otkrili identitet, samo su naveli 'Mr P.'. Iz agencije su onda zatražili njegov pasoš i krenuli su da ga istražuju, i otkrili kontroverzne poslove koje je radio u Rusiji. Na kraju se to mnogo produžilo i nikada nije formirao te firme”, naveo je Dojčinović i objasnio da pomenuti poslovi Popovića u Rusiji uključuju izgradnju Putinove palate, izgradnju olimpijskog naselja u Sočiju koju je pratila velika afera, kao i saradnju sa kontroverznim biznismenom Markom Ričom, vlasnikom kompanije Glenkor.

Komentarišući demanti Popovića, Dojčinović je rekao da ministar zapravo ništa nije negirao, već se sakrio iza “igre reči”. Popović ima seriju ofšor kompanija na Kipru i jednu na Devičanskim ostrvima koje je prijavio i Agenciji za borbu protiv korupcije, podseća Dojčinović i kaže da je verovatno zato Popović naveo da je sve svoje firme registrovao u Evropi i Rusiji, ali to i dalje ne menja činjenicu da se radi o ofšor zonama.

foto: Aleksandar Levajković

Procenjena vrednost imovine Popovićevih kompanija je 75 miliona dolara, a njihova tržišna vrednost 100 miliona dolara, i to je procena koju je za samog Popovića uradila globalna kompanija PWC, objašnjava Dojčinović, ali ističe da se te vrednosti ne mogu videti u imovinskoj karti ministra u Agenciji za borbu protiv korupcije, jer je u nju upisana samo nominalna vrednost pomenutih kompanija, ali ne i vrednost njihove imovine.

“Imovinska karta ne govori mnogo o bogatstvu, ono što je bitno jeste ne samo koliko je on bogat, već da se malo više sazna o tim poslovima - kako su nastali, čime se bave, itd. Ono što mi je zanimljivo u vezi sa Agencijom je da je ta nominalna vrednost kompanija jako mala. Njegovi poslovi procenjeni su na preko 70 miliona dolara, a svaka od firmi ima nominalnu manju vrednost (…) Tu nećete videti veliku kuću koju ima u Rusiji, a koja se vodi na firmu”, navodi urednik KRIK-a.

Suština nije, kako kaže, da li su ti poslovi legalni li ne, već da se razotkriju tajne. “Najveći problem je što se ofšor zone koriste da se sakrijete iza tih firmi. To je najbolji način da se sakrijete. Mi razotkrivamo imena moćnih ljudi koji tu stoje, a državni organi utvrđuju ima li kršenja zakona”, poručuje on.

Popović je najzvučnije ime iz Srbije u “Rajskim papirima”, ali tu ima još zanimljivih imena, naveo je Dojčinović i dodao da će se KRIK u narednom periodu detaljnije baviti tim temama, a već sutra će objaviti kompletnu dokumentaciju o ministru Popoviću.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.