Vučić OŠTRO: Ukrajinci, ne držite lekcije Srbiji!
Foto: Fonet

ODGOVORIO AMBASADORU UKRAJINE

Vučić OŠTRO: Ukrajinci, ne držite lekcije Srbiji!

Ukrajinska bezbednosna službu SBU objavila je pre nekoliko dana imena i podatke o šestorici Srba za koje tvrdi da su kao plaćenici na ruskoj strani učestvovali u ratu u Donbasu

Objavljeno: 07:48h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ukrajinskom ambasadoru u Beogradu Oleksandru Aleksandroviću, koji je izjavio da se oko 300 srpskih plaćenika bori protiv Ukrajine, da ne drži lekcije Srbiji.

- Za mene je iznenađujući način na koji je to Oleksandr Aleksandrović pokrenuo. Pravo da vam kažem, nisam ulazio u detalje. Mi se toliko fer ponašamo prema Ukrajini, voleo bih da nam ne drži lekcije na taj način.

Doneli smo presude protiv onih koji su bez dozvole nadležnih organa ratovali na drugim ratištima. Nijedan čovek nema dozvolu nadležnih da učestvuje u ratu u Ukrajini. Valjda ambasador zna zašto to radi - rekao je Vučić, koji je prisustvovao juče Beogradskom bezbednosnom forumu.

Jasan stav države

Ukrajinska bezbednosna službu SBU objavila je pre nekoliko dana imena i podatke šestorice Srba za koje tvrdi da su kao plaćenici na ruskoj strani učestvovali u ratu u Donbasu, a ambasador Aleksandrović najavio je da će Ukrajina nastaviti da objavljuje ove spiskove, prekorivši Srbiju da nije procesuirala nikog od tih ljudi.

foto: Fonet

U srpskom ministarstvu pravde podsećaju da su 2014. godine izradili, a da je Narodna skupština usvojila izmene i dopune krivičnog zakonika, koje za cilj imaju kažnjavanje onih koji učestvuju ili organizuju učestvovanje u ratnim ili oružanim sukobima u inostranstvu.

- Država je time pokazala jasan stav prema ovom društvenom fenomenu i njegovim izvršiocima. Verujemo da će nadležni pravosudni organi, tužilaštva i sudovi postupati u skladu sa zakonom i pokazati svu spremnost da se obračunaju i sa ovim vidom nezakonitog i protivpravnog postupanja - rečeno je u Ministarstvu pravde za Kurir.

Javljam se za pet minuta...

Ambasador Oleksandr Aleksandrović juče je takođe prisustvovao Beogradskom bezbednosnom forumu, ali je držao konferenciju u isto vreme kad i predsednik Vučić, pa je novinarima Kurira rekao da je čuo da je „predsednik komentarisao njegove izjave“, ali ne i šta tačno. Kad smo mu preneli predsednikove reči, Aleksandrović je rekao da će se javiti za pet minuta, ali je do zaključenja broja bio na sastancima.

Procesuiran Radomir Počuča

HRVATI RATUJU U UKRAJINSKIM SS JEDINICAMA!

foto: Filip Plavčić

Bivši voditelj Radomir Počuča, koji je bio u ratu na proruskoj strani, kaže da je on dokaz da nije istina da niko od srpskih državljana nije procesuiran, jer je osuđen na godinu i po dana zatvora i četiri godine uslovne kazne.

- Ne znam šta bi ambasador hteo. Smrtnu kaznu za nas? Raduje me što se preko 300 Srba bori tamo, jer se bore protiv fašizma i nacizma. Ambasador je zaboravio da kaže koliko je Hrvata otišlo da se bori na ukrajinskoj strani. Jedinica Azov, u kojoj se oni bore, sve je samo ne regularna jedinica i pre će biti da su nalik SS jedinicama!

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.