Johanes Han: Srbija će "vrlo brzo" postati deo evropske porodice
Foto: Fonetap

napredujemo

Johanes Han: Srbija će "vrlo brzo" postati deo evropske porodice

Nesumljivo je da Srbija pripada Evropi i da će brzo posti deo evropske porodice - izjavio je komesar Han

Objavljeno:

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da je Srbija dobro pozicionirana kao jedna od vodećih zemlja u procesu pristupanja EU i da će "vrlo brzo" postati deo evropske porodice.

Han se tokom razgovora sa premijerkom Anom Brnabić zahvalio Srbiji i na ključnoj ulozi kada je stabilonst regiona u pitanju.

- Vrlo sam zadovoljan što je prva zvanična poseta premijerke Brnabić upravo ova Briselu što pokazuje značaj i povećenost koju ona pridaje odnosu sa EU. Veliki posao je urađen što će se uskoro isplatiti otvaranjem novih poglavlja - poručio je komesar Han.

On je posle sastanka sa premijerkom Brnabić u Briselu konstatovao da Srbija brzo napreduje kao bi iskoristila trenutak koji je došao posle govora predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera gde je dat jasan signal regionu da EU nedvosmisleno podržava politku proširenja na Zapadni Balkan.

foto: Zorana Jevtić

- EU vrata su otvorena za nove ulaske do kojih će doći onoga trenutka kada zemlje ispune kriterijuem. Srbija je dobro pozicionirana kao jedna od vodećih zemlja u procesu evrointegracija - poručio je evropski komesar.

Han je proces pristupnja opisao kao maraton u kome se računa koliko brzo, ali i kvalitetno mogu biti primenjene reforme iz pristupnih poglavlja.

- Mi želimo da napredujemo zajedno ka srpskom ulasku u EU . Kada će to biti to je u rukama Srbije. Nesumljivo je da Srbija pripada Evropi i da će brzo posti deo evropske porodice - izjavio je komesar Han.

foto: Beta

On je posebno naveo da je ohrabren napretkom Srbije i osećajem odgovornosti premijerke Brnabić kada je u pitanju oblast vladavine prava, što će, prema Hanovim rečima, u velikoj meri i odrediti brzinu evrointegracionog puta Srbije.

Evropski komesar za pregovore o proširenju se tokom razgovora sa premijerkom Srbije zahavilo i za "ključnu ulogu Srbije u regionu kada je reč o stabilnosti", što Srbija, prema rečima Johanesa Hana, postiže dijalogom i prekograničnom saradnjom.

Han je naveo da je sa Brnabićevom razgovarao i primedbama koje je zvanični Beograd imao na stav Evropske komisije kada su u pitanju slučajevi Kosova i Katalonije.

- Razumem osetljivost ovog pitanja u Srbiji i dobro da razgovaramo i to rešimo. Sada je važno da gledamo u budućnost da vidim šta se može uraditi povodom hrabre inicijative predsednika Aleksandra Vučića o untrašenjem dijalogu i kako podržati dalji razvoj Srbije i regiona - zaključio je Han.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.