VUČIĆ PORUČIO ERDOGANU: Ovo nije 1389. godina, sad smo prijatelji! (UŽIVO)
Foto: Zorana Jevtić

svečani doček!

VUČIĆ PORUČIO ERDOGANU: Ovo nije 1389. godina, sad smo prijatelji! (UŽIVO)

Svečani doček, uz jake mere bezbednosti, upriličen je u Palati Srbija, gde su se potom dvojica zvaničnika sastala u četiri oka

Objavljeno: 15:48h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Erdoganom u Palati Srbija u Beogradu rekao da ovo nije 1389. već 2017. godina, i da Srbija želi najbolje odnose sa Turskom, i da je to u interesu obe zemlje.

"Srbija oseća Tursku kao prijatelja. Mi jesmo prijateljska zemlja turskom narodu i državi. Tako smo se ponašali i tako ćemo se ponašati", kazao je Vučić.

ZA MIR NA BALKANU JE NAJVAŽNIJA SARADNJA IZMEĐU SRBIJE I TURSKE! Erdogan istakao važnost dobrih odnosa dve zemlje!

foto: Zorana Jevtić

15:38 - MIHAJLOVIĆEVA: PODRŠKA TURSKE AUTO-PUTU BEOGRAD-SARAJEVO

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpisala je danas, u okviru posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, dva dokumenta čiji je cilj unapređenje saradnja u oblasti saobraćaja i infrastrukture i u oblasti urbanizma.

foto: Printscreen Kurir tv

Mihajlovićeva je sa ministrom saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske, Ahmetom Arslanom, potpisala Pismo o namerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, kojim se Turska i zvanično uključuje u realizaciju projekta auto-puta Beograd-Sarajevo. "Potpisivanje pisma o namerama znači da Turska podržava ovaj projekat, da ćemo zajedno definisati naredne korake i da ćemo moći brže da krenemo u njegovu realizaciju", rekla je Mihajlovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta. "Izgradnjom Koridora 11, deonice od Požege do Preljine, dužine 31 kilometara, koji ćemo raditi sa kineskim partnerima, Srbija će već završiti deo trase budućeg auto-puta. Nakon toga nam preostaje još 60 kilometara auto-puta od Požege do granice, preko Užica", kaže Mihajlovićeva.

foto: Printscreen Kurir tv

Ona dodaje da su za tu deonicu, čija se vrednost procenjuje na 830 miliona evra, od dokumentacije urađeni prethodna studija opravdanosti i generalni projekat, a sledeći korak je izrada studije izvodljivosti, a zatim i glavnog projekta, nakon čega slede razgovori o finansiranju radova. Drugi dokument, Sporazum o saradnji u oblasti urbanizma, Mihajlovićeva je potpisala sa ministrom zaštite životne sredine i urbanizma Turske, Mehmetom, Ozhasekijem.

foto: Printscreen Kurir tv

“Sporazum je značajan kao podrška brojnim reformama koje već sprovodimo, kao što su e-katastar i e-prostor, pripreme novog zakona o građevinskim proizvodima i unapređenje rada građevinske inspekcije”, kaže Mihajlovićeva.

15:06 - ERDOGAN: BOŠNjACIMA ĆU REĆI DA NISAM ZA BILO KOJI NACIONALIZAM

Želim da kažem i ovde i u sredu u Novom Pazaru da nikada neću biti uz nacionalizam bilo koje vrste, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Beogradu.

U vezi s Novim Pazarom ne postoji nikakav problem, kaže predsednik Turske i poručuje da će i u sredu, prilkom posete tom regionu, iskoristiti priliku da Novopazarcima poruči da su oni most prijateljstva između dve zemlje, da to treba da podstiču i da cene. Na zajedničkoj pres konferenciji s predsednikom Vučićem, Erdogan je na pitanje novinara šta će poručiti stanovnicima Novog Pazara, odgovorio da će im reći upravo to koliko je važna njihova uloga u ostvarivanju i čuvanja mira.

"Želim da kažem i ovde da nikada neću biti uz nacionalizam bilo koje vrste, a to ću još jednom ponoviti i u Novom Pazaru. Želim to da podelim s građanima u sredu u Novom Pazaru", rekao je Erdogan. Kaže da Turska želi da sa Srbijom i celim Balkanom napravi korake kako bi se rešili svi problemi i "neće gledati šta će ko reći i komentaristi". Kako je naveo, Beograd i Sarajevo će biti povezani modernim autoputem, u čemu će da pomogne i Turska, a on lično bi voleo, kako je rekao, da taj put mogu da koriste i stanovnici Novog Pazara. Govoreći o putu Beograd - Sarajevo, Erdogan je najavio da će u vezi s tim srpski predsednik uskoro imati da saopšti jednu veoma dobru vest.

14:48 - PREDSEDNICI I VLADE TURSKE I SRBIJE POTPISALI 12 SPORAZUMA

Predsednici Srbije i Turske potpisali su danas Zajedničku političku Deklaraciju o osnivanju visokog Saveta za saradnju između Srbije i Turske, a ministri vlada dve zemlje posle toga su potpisali još 11 sporazuma.

foto: Printscreen Kurir tv

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči prvi su nakon svojih predsednika potpisali sporazum, odnosno Reviziju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

foto: Printscreen Kurir tv

Ministar Ljajić potpisao je sa potpredsednikom Vlade Turske Fikretom Iijčijem i Memorandum o saradnji dve vlade na restaruciji hamama u tvrđavi Golubački grad. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar šuma i voda Turske Vejsel Eroglu potpisali su dva sporazuma o saradnji: jedan o saradnji u oblasti šumarstva i drugi, o saradnji u oblasti voda. Ministar za urbanizam i zaštitu životne sredine Turske Mehmet Ozhaseki i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti urbanizma između dve vlade. Ministarka Zorana Mihajlović i ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske Ahmet Aslan potpisali su Pismo o namerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja.

foto: Printscreen Kurir tv

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu i srpski ministar obrazovanje Mladen Šarčević potpisali su Program saradnje u oblasti obrazovanja između vlada Srbije i Turske. Ministar kulture Vladan Vukosavljević i ministar za urbanizaciju i zaštitu životne sredine Mehmet Ozhaseki potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Turske na realizaciji restauracije Bajrakli džamije u Beogradu. Vukosavljević i ministar za Evropsku uniju Omer Čelik potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada o realizaciji restauracije kupatila Braće Krsmanović u Beogradu. Ministar za rad, zapoošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministar poljoprivrede, stočarstva i prehrambene industrije Ahmet Ešref Fakibaba potpisali su Protokol o saradnji između resornog ministarstva i Agencije za koordinaciju i saradnju Vlade Turske na realizaciji projekta izgradnje novog objekta materinskog doma za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Beograda. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar energetike i prirodnih resursa Turske Berat Albajrak potpisali su Pismo o namerama u oblasti energetike.

13.45 - Počelo zajedničko obraćanje predsednika. Predsednik Vučić se na samom početku zahvalio turskom kolegi Erdoganu na poseti i saradnji i naglasio da su dve zemlje potpisale 12 veoma važnih i konkretnih sporazuma.

- Srbija oseća Tursku kao prijatelja - rekao je Vučić dodavši da je Srbija bila jedna od prvih zemalja čiji su zvaničnici ustali u odbranu ustavnog poretka Turske i osudili puč jer smatra da se legalna vlast bira samo na izborima.

Vučić je podsetio da su zvanični organi Srbije stali na stranu legalno i legitimno izabranih organa Turske i predsednika Erdogana, ne zato, naglasio je, što nam je neš6o bilo potrebno, već zato što smatramo da građani samo na izborima mogu da odluče o budućnosti. "A ne da to neko drugi čini, nasiljem, ili uz podršku stranog fakrtora", poručio je Vučić i dodao da Srbija uvek izražava svoje protivljenje bilo kakvom nasilju ili čak terotrističkom aktu, kako bi se moglo nazvati ono sto je pokušano u Turskoj pre godinu dana. "Srbija želi čiste odnose i čiste ruke u odnosima sa državama", rekao je srpski predsednik.

foto: Zorana Jevtić

- Uveren sam da naše prijateljstvo može da donese najbolje rezultate - rekao je Vučić naglašavajući da je zahvalan Erdoganu i turskim investitorima koji ulažu u mala mesta širom Srbije poput Krupnja, Lebana, koje je izgubilo polovinu stanovništva jer tamo nije bilo posla.

Vučić je naglasio veliku važnost auto-puta Beograd - Sarajevo i puteva Novi Pazar - Tutin i Tutin - Sjenica, ali i revidiranog sporazuma o slobodnoj trgovini koja će Srbiji omogućiti da u Tursku izvozi povećane kvote govedine, hrane za pse i mačke, ulje, kukuruz, suve šljive, ali i, kako je rekeao, "500 tona mantija što će posebno biti interesantno Pazarcima". Vučić je Turcima poželeo i dobrodošlicu jer su nam oni među najbrojnijim turistima.

U nastavku je ministar Rasim Ljajić sa turskim kolegom potpisao Sporazum o slobodnoj trgovini između dveju država, a zatim i ostali ministri sporazume u okviru svojih resora.

13.30 - Predsednici Vučić i Erdogan svečano potpisuju sporazum o zajedničkoj saradnji Srbije i Turske.

U nastavku je ministar Rasim Ljajić sa turskim kolegom potpisao Sporazum o slobodnoj trgovini između dveju država, a zatim i ostali ministri sporazume u okviru svojih resora.

Svečani doček, uz jake mere bezbednosti, upriličen je u Palati Srbija, gde su se potom dvojica zvaničnika sastala u četiri oka.

foto: Zorana Jevtić

Predsednici Srbije i Turske će prisustvovati ceremoniji potpisivanja više sporazuma dve delegacije, nakon čega je predviđeno da se obrate medijima na konferenciji za novinare u 13 sati.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.