ZAŠTO SAMO U SRBIJI AFERA NE ZNAČI SMENU? Njihova imena se vezuju za razne prevare, a oni i dalje opstaju!
Foto: Fonet, Marina Lopičić

odgovornosti bez

ZAŠTO SAMO U SRBIJI AFERA NE ZNAČI SMENU? Njihova imena se vezuju za razne prevare, a oni i dalje opstaju!

Srpsku javnost danima potresa sporna kupovina Vulinovog stana

Objavljeno:

Srbija je jedna od retkih zemalja gde afere raznih političara zaokupe srpsku javnost jedno vreme, a onda se posle toga "zataškaju" i prođu, kao da nikada nisu ni otkrivene. Javnost danima potresa sporna kupovina luksuzne nekretnine Aleksandra Vulina na Zvezdari od skoro četvrt miliona, za čiju kupovinu novopečeni ministar odbrane ne može da dokaže poreklo novca, ali, po svemu sudeći i ona će proći bez ikakvih posledica.

DOZLOGRDIO SVIMA! Vulin samo što nije smenjen, evo ko je najviše poludeo zbog tetke iz Kanade!

Vulin ima stan od ČETVRT MILIONA EVRA, a nije roditeljima uveo kanalizaciju!

VULIN TVRDI DA JE 23 PUTA UNEO PO 9.000 EVRA U SRBIJU!!! Da li možete da verujete da ministar OVAKO pravda pare od TETKE IZ KANADE?!?

SUMNJIVE STAVKE! Nije Vulin jedini - kad zagrebete u imovinske karte ministara, IMA TU SVEGA!

Iako je Demokratska stranka zatražila Vulinovu smenu u Skupštini, jer nema nijedan validan dokument kojim bi opravdao veoma nejasnu kupovinu, za sada nema ništa od naznaka da će ministar ostati bez fotelje. I tako sve ukrug.

foto: Beta/Miloš Mirkov

Za razliku od Srbije, u razvijenim zemljama predstavnici vlasti za koje je otkriveno bilo šta sporno ili se njihovo ime provlači u bilo kojoj aferi, uglavnom budu smenjeni, ili, što nije retkost, sami daju ostavke. Takav primer imali smo krajem juna u Francuskoj, kada je ministar pravde Fransoa Bajru, inače ključni saveznik francuskog predsednika Emanuela Makrona dao ostavku jer se nalazio u centru skandala oko lažnih poslova.

Ovoj odluci prethodile su još dve ostavke, jer su se ministarka odbrane Silvija Gular i ministar teritorijalne kohezije Rišar Fernan povukli sa funkcija zbog istraga protiv njih.

KNEŽEVIĆ (SNS) PRIMAO 10.000 EVRA OD DRŽAVE, A SAD KRITIKUJE SLABO PLAĆENE RADNIKE ZBOG ŠTRAJKA: Dok oni rade za bedu, on se bahati za sve pare!

Hapsili ga, napravio skandal s aflatoksinom, za nagradu - ponovo u Vladi Srbije!

NEUNIŠTIVI GAŠIĆ! Smenjen je s mesta ministra odbrane, postao šef BIA, a sad mu Vulin dodeljuje specijalne počasti! (FOTO)

OPOZICIJA NA NOGAMA: Gašić na čelo BIA? Presedan, apsurd, poigravanje!

Ovo se zove moralna odgovornost, i dokaz je da se u ozbiljnim zemljama zaista poštuje zakon, ali i građani koji te iste ministre i funkcionere plaćaju. U Srbiji, naravno, to nije slučaj, ako ne računamo bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića, koji je smenjen, pa postavljen opet na veoma ozbiljnu funkciju.

foto: Reuters

Gašić je prošle godine smenjen sa ove funkcije nakon skandala sa novinarkom, kada je na jednom događaju rekao da "najviše voli novinarke koje lako kleknu". Tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da "smena Gašića treba da pokaže čisto, belo i svetlo lice Srbije". Međutim, posle manje od godinu dana bivšeg ministra Gašića je sačekala nova funkcija, i to, ni manje ni više nego direktorska. Sada je Gašić na čelu BIA. Ozbiljno je kažnjen, morate priznati. Došao je sa ministarske funkcije na čelo BIA!

foto: FoNet

Vulin i Gašić nisu jedini čija imena se provlače u aferama. Tu je i aktuelni ministar privrede Goran Knežević, uz čije ime su se takođe provlačile razne optužbe, pa je 2008. godine uhapšen pod optužbama za korupciju, ali je posle nekoliko godina pravosnažno oslobođen. Kada je bio ministar poljoprivrede od 2012. do 2013. godine, njegov mandat je obeležila afera "aflatoksin" kada se otkrilo da su velike količine kukuruza i mleka u Srbiji imale povišeno prisustvo ove štetne materije. Međutim, ništa od ovoga nije smetalo da Knežević prošle godine bude opet postavljen za ministra.

Postavlja se pitanje kako je moguće da se imena aktuelnih ministara uopšte provlače u bilo kakvim skandalima, aferama, korupcijama, malverzacijama?! To je naša tužna svakodnevica. A još tužnije je što ne postoje ozbiljne kazne za njih! O smenama da ne pričamo!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.