MOŽE LI NEKO OD NJIH DA POBEDI VUČIĆA? Ovo su svi kandidati za gradonačelnika Beograda (FOTO)
Foto: Fonet, Nebojša Mandić

gradska trka

MOŽE LI NEKO OD NJIH DA POBEDI VUČIĆA? Ovo su svi kandidati za gradonačelnika Beograda (FOTO)

Neka imena znamo, ono glavno (kandidat SNS) još se zvanično ne pominje!

Objavljeno: 14:39h

Beogradski izbori se bliže, i po svemu sudeći ime novog gradonačelnika sprske prestonice, ali i imena odbornika znaće se čak pre kraja 2017. godine. Iako na gradskim izborima građani biraju odbornike, glasaju za izborne liste, stranke su procenile da će im više glasova doneti zvučna imena kandidata za prvog čoveka Beograda.

ĐILAS, ŠAPIĆ, ĐURIČKO ILI VUJOVIĆ: Ko će biti novi gradonačelnik Beograda? (ANKETA)

Vučić: Nije najbolje da beogradski izbori budu u decembru, ali neću se protiviti!

Beogradski izbori NEĆE biti održani u seprtembru, a SNS sprema KANDIDATA IZNENAĐENJA

NEĆE PRIČU O KURTI I MURTI: Pitali smo opoziciju zašto se ne dogovore oko kandidata u BG, odgovor jedne stranke je OBJASNIO!

Beogradski izbori još nisu raspisani i zakonski rok za njihovo održavanje ističe za šest meseci, a do sada su objavljena imena četiri kandidata za prvog čoveka prestonice. Najavljene su kandidature predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića, Čedomira Jovanovića (LDP), Miljana Damjanovića (SRS), Vesne Rakić - Vodinelić (Nova stranka), dok se za sada vladajuće SNS i SPS zvanično ne izjašnjavaju ko će biti na čelu njihovih izbornih listi.

Ono što se Beograđani treba da znaju je da se po izbornom sistemu gradonačelnik ne bira neposredno, već se glasa za izbornu listu, što znači da građani glasaju za predstavnike sa lista, a posle 110 odbornika između sebe bira gradonačelnika.

Pošto ljudi očigledno slabije poznaju izborni sistem, ne znaju da se prvi čovek ne bira direktno na izborima, samim tim političke partije ističu ime određenog kandidata, jer se nadaju da će na taj način privući ljude da glasaju baš za njihovu izbornu listu.

foto: Youtube printscreen

Liberalno - demokratska partija je prva najavila kandidaturu za gradonačelnika, i čak 29. maja odlučila da to bude lider LDP - a Čedomir Jovanović. On je tada u izjavi za medije rekao da će ova stranka izaći na izbore samostalno, pozivajući se na "autentičnost politike LDP - a".

foto: Filip Plavčić

Posle mesec dana svoju kandidaturu, i to naravno kao nezavisni, vanstranački kandidat najavio je predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, koji je istakao da je njegov prethodni rad kao predsednika opštine Novi Beograd dobra preporuka za gradonačelnika.

foto: Stefan Jokić

U skoro isto vreme oglasila se i Srpska radikalna stranka, čiji će kandidat biti poslanik Miljan Damjanović, kojeg je jednoglasno izabrao Izvršni odbor te stranke.

foto: Kurir

Kandidat Nove stranke za predstojeće izbore biće Vesna Rakić - Vodinelić, međutim, kako je reklo rukovodstvo te stranke, ovaj predlog ne znači da će Nova stranka biti zatvorena za dalje razgovore.

foto: Beta

Spekuliše se da bi u igri mogli da se nađu Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda i nekadašnji lider Demokratske stranke, koji bi bio nezavisni kandidat, glumac Nikola Đuričko, koji je postao član Predsedništva Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića, i koji bi mogao njihov kandidat da bude.

foto: Dragana Udovičić

DS još nije istakao ime svog kandidata za prvog čoveka prestonice, ali se do sada u javnosti pominjalo da je navodno najozbiljniji kandidat za tu poziciju nekadašnji direktor RTS-a i ambasador Srbije u Bugarskoj Aleksandar Crkvenjakov, ali je pominjano i da na čelu izborne liste DS-a budu potpredsednica DS-a Tamara Tripić i general Sreto Malinović. Spekulisalo se i da je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić navodno zainteresovan za to mesto, ali zvanično niko nije potvrdio ove navode.

Kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda mogla bi da bude Irena Vujović, sadašnja predsednica opštine Savski Venac. Ona je nakon izbora 2012. i 2014. godine izabrana za narodnu poslanicu u Skupštini Srbije. Potom ju je, nakon izbora 2014, gradonačelnik Beograda Siniša Mali imenovao za pomoćnicu gradonačelnika zaduženu za oblast društvenih delatnosti. U maju 2014. dala je ostavku na poslanički mandat, jer je Agencija za borbu protiv korupcije saopštila da ona ne može istovremeno da obavlja i funkciju pomoćnice gradonačelnika Beograda.

Ni ovo nije zvanično, ali nije ni isključeno!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.