DEMANTI: Sednica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine ZAKAZANA U ZAKONSKOM ROKU
Foto: NSRNM

Reagovanje

DEMANTI: Sednica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine ZAKAZANA U ZAKONSKOM ROKU

Služba za odnose sa javnošću NSRNM poslala je saopštenje

Objavljeno:

Posle tvrdnje Vitomira Mihajlovića da je sednica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine nezakonski održana, pošto nije održana u predviđenom roku, Služba za odnose s javnošću Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine poslala je sledeći demanti:

"Bivši predsednik NSRNM Vitomir Mihajlović je u jučerašnjem sopštenju u kojem izneo niz neistina, opet pokušao da obmane javnost i državne institucije.

Činjenica je da je Mihajlović na poziciji predsednika NSRNM bio 14. godina i da su nezadovoljni članovi Saveta, zbog brojnih afera, malverzacija, nenamenskog trošenja sredstava za potrebe njegove porodice i svoje političke partije, skoro na svakoj sednici pokušavali da ga smene, ali je on uz ucene i pritiske uspevao da izbegne smenu.

Podsećam javnost da je 2015. godine neposredno pred izglasavanje njegovog nepoverenja, uz intervenciju jednog Državnog sekretara MUP-a Srbije, Mihajlović nasilno prekinuo sednicu, zbog čega je organizovan i protest Roma iz čitave Srbije, ispred zgrade Vlade Republike Srbije.

Pre 6. meseci na sednici u Bujanovcu, većina članova Saveta bila je za smenu Mihajlovića, ali je on zastrašivanjem i ucenom nekoliko članova Saveta, izazvao incident u kojem je došlo i do fizičkog obračuna, uz intervenciju pripadnika unutrašnjih poslova. U aprilu ove godine, bivši predsednik NSRNM Vitomir Mihajlovic je zbog finansijskih malverzacija, falsifikovanja službenih dokumenata i bankovnih računa Saveta, pravosnažnom presudom osuđen na 6. meseci zatvora, odnosno 2. godine uslovno. Ova presuda je izazvala još veći revolt kod članova NSRNM i njih 12 je u skladu sa Zakonom, Statutom i Poslovnikom o radu, mesec dana pre sednice u Beški, uputilo zahtev za održavanje redovne sednice i uredno ga dostavili NSRNM, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i Kancelariji za ljudska i manjinska prava. Ovim zahtevom je traženo da se sednica održi u zakonskom roku, kao i to da se u dnevni red uvrsti i izglasavanje nepoverenja predsedniku NSRNM.

Na osnovu ovog zahteva, sednica jeste zakazana u zakonskom roku 10-og avgusta, ali umesto da bude održana 17-og, Mihajlović je promenio vreme održavanja sednice za subotu 19. avgust, dakle sa 2 dana zakasnjenja, uz obrazloženje da je problem mnogim članovima Saveta koji rade u MUP-u Srbije, obrazovnim ustanovama, javnim preduzećima, domaćim i stranim kompanijama, da dobiju slobodan dan tokom radne nedelje.

Ubeđen da posle brojnih afera i sudskih sporova, o čemu su mediji više puta već izveštavali, i dalje ima podršku članova Saveta, Mihajlović je na poslednoj sednici stavio na glasanje nepoverenje predsedniku i ZA je glasalo 24 člana od 33 prisutna. Vidno iznenđen brojem članova koji su glasali za njegovu smenu, u prisustvu Državnog sekretara ministarstva za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu Ivana Bošnjaka, kao i medija, Mihajlović je čestitao novoizabranom predsedniku na imenovanju.

Ovo ukazuje na legitimnost i zakonksu procedure koja je propisana Zakonom o Nacionalnim saveta nacionalnih manjina i Statutom Nacionalnog saveta Roma.

Neosporavajući legalnost sednice na kojoj je smenjen, Mihajlović je ostao do samog kraja, bez tenzije i vrlo konstruktivno učestvovao u raspravi po svim tačkama dnevnog reda.

Takodje, napomonjemo da je Mihajlović izrekao još jednu neistinu. Optužio je novoizabranog predsednika Tefika Ramadanovića da je član SPS-a. Uz dužno poštavanje prema ovoj političkoj organizaciji, napominjemo da predsednik Ramadanović nije član ni jedne političke partije. Dužni smo da uputimo izvinjenja ministru za dražavnu uparvu i lokalnu samoupravu Branku Ružiću i drzavnom sekretaru ovog ministarstva Ivanu Bosnjaku, zato što ih je Vitomir Mihajlović nepravedno optužio, pominjajuči ih u negativnom kontekstu i pokušao da ih javno diskredituje.

Romska zajednica danas u Srbiji živi teže nego ikada, a NSRNM je prepoznat kao partner domaćih i međunarodnih institucija i organizacija u rešavanju brojnih problema ove populacije. Zbog toga je izuzetno važno da Savet radi timski a ne kao do sada, pojedinačno i samovoljom jednog čoveka - Vitomira Mihajlovića.

Novo rukovodstvo NSRNM je sebi dalo rok od 100 dana da pokrene i ubrza proces implemetacije Strategije za socijalno ukljucivanje Roma i Romkinja i ako se to ne dogodi biće podneta kolektivna ostavka svih novoizabanih funkcinera na svim funkcijama u Savetu."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.