ŠUTANOVAC: Nemam problem da podržim Jankovića za gradonačelnika, ali nije zainteresovan
Foto: Youtube printscreen

predsednik ds o predstojećim izborima

ŠUTANOVAC: Nemam problem da podržim Jankovića za gradonačelnika, ali nije zainteresovan

Šutanovac je podsetio da je sa Sašom Jankovićem, Borisom Tadićem, Vukom Jeremićem je nedavno imao, kako kaže, razmenu mišljenja, a ne oficijalni sastanak

Objavljeno: 14:48h

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac izjavio je u Novom danu da ne isključuje mogućnost održavanja referendumu o izmeni Ustava istovremeno uz beogradske izbore i dodaje da ne očekuje vanredne republičke izbore, ali da će opozicija biti spremna i za njih.

Govoreći o predlogu promene Ustava, Šutanovac je rekao da je Politički savet DS prošle godine dobio zadatak da uradi izmenu dela Ustava koji se tiče pravosudnog sistema.

"Zoran Lutovac je pre dva meseca prezentovao naš predlog, ali tek sada izaziva pažnju, verovatno zbog toga što Aleksandar Vučić najavljuje dijalog o Kosovu. Ovo nema veze sa tim dijalogom, već je samo jedna od aktivnosti DS-a. Ne želimo da budemo stranka koja samo reaguje na lošu vlast, građanima treba ponuditi i rešenja", kaže on.

Dodaje da su u DS-u, svesni svoje jačine u parlamentu, pokušali da nađu zajednički sadržalac potreba svih stranaka i građana, smatrajući da je to pravosuđe.

"Ali imaćemo određene predloge koji se tiču i predsednika Republike, razmatramo i mogućnost promene izbornog sistema. Minimum dva puta ćemo menjati ustav do ulaska u EU, a ako pogledamo i zemlje u okruženju možda i više puta, sve dok se ne prilagodimo standardima Unije", objašnjava Šutanovac.

Naglašava da će DS predlog promene Ustava poslati svim parlamentarnim grupama i ambasadoru EU u Srbiji.

Nemam problem da podržim Jankovića za gradonačelnika, ali nije zainteresovan

Šutanovac je podsetio da je sa Sašom Jankovićem, Borisom Tadićem, Vukom Jeremićem je nedavno imao, kako kaže, razmenu mišljenja, a ne oficijalni sastanak.

"Tražimo najbolja rešenja za Beograd. Imamo tim u DS koji priprema rešenja za probleme Beograđana. Nismo razgovarali o gradonačelniku, nismo o tome razgovarali ni u vrhu DS-a. Stranka će predložiti kandidata eventualnoj koaliciji, ali nemamo problem da prihvatimo ako neko ima predlog boljeg kandidata", tvrdi Šutanovac.

Kaže da nema problem da podrži Jankovića kao kandidata za gradonačelnika, ali da je sam Janković rekao da nije zainteresovan.

"Nemam problema sa Jankovićem, ja sam s njim i u lično dobrim odnosima", kaže Šutanovac.

Smatra da opozicija treba da ide na pobedu u Beogradu i dodaje da nema ni sa kim problema, osim ideološkoh razlika s radikalima i Dverima.

"Ne vidim način da sarađujemo, s tim da ako budemo u prilici da nakon izbora činimo većinu onda možemo da napravimo dogovor. Suština je da jedna opoziciona kolona može da osvoji veliki broj glasova, ali se postavlja pitanje da li može da osvoji više od polovine mandata u parlamentu Beograda", kaže on.

Šutanovac smatra da je nepirodno porediti Tadića sa bilo kojim drugim članom ili predsednikom DS-a.

"Hteli mi to da priznamo ili ne, Tadić je čovek koji je trasirao evropski put Srbije, ojačao DS, napravio je greške, ali... Moje mišljenje je da opozcija treba da se ukrupnjava, sa Socijaldemokratskom strankom imamo sličnu platformu, ali ta stvar se stavlja ad acta od momenta kad je Tadić rekao da to ne želi. Meni je žao", kaže Šutanovac.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.