DAČIĆ: Razgraničenje Kosova na srpsko i albansko bilo bi trajno rešenje
Foto: Fonet

stav potpredsednika vlade

DAČIĆ: Razgraničenje Kosova na srpsko i albansko bilo bi trajno rešenje

- Treba uraditi ono što se može, dok se može. Za ovo nema mnogo vremena - rekao je Dačić

Objavljeno:

Ideja o razgraničenju Kosova na srpsko i albansko bila bi trajno rešenje za konflikt koji traje vekovima izmedju Srba i Albanaca, rekao je šef srpske dioplomatije Ivica Dačić.

- Treba uraditi ono što se može, dok se može. Za ovo nema mnogo vremena - izjavio je Dačić za RTS, i dodao da je njegova ideja kompromis između dva polarizovana predloga - da je Kosovo srpsko i da ga ne treba deliti i da je Kosovo nezavisno i da treba prihvatiti realnost.

- Sa oba predloga Srbi gube. Prvi predlog podrazumeva rat koji ne možemo dobiti, drugi kaže da smo izgubili Kosovo. Pokušavam da predložim trajno rešenje, jer se ono bazira na kompromisu istorijskog i etničkog prava, koji podrazumeva razgraničenje onog što je srpsko i onog što je albansko - rekao je on.

Dačić objašnjava da je njegov predlog o razgraničenju jedini predlog u kome Srbija i Srbi nešto dobijaju.

- U ime Vlade Srbije i predsednika Srbije, mogu da kažem da mi nikada nećemo priznati jednoglasnu proglašenu nezavisnost Kosova. Ukoliko bez Srbije rešavaju stvari, zašto se poziva Srbija na sastanke u Briselu - pita se on.

Upitan da li bi predlog prihvatila Međunarodna zajednica, on je rekao da "ne vidi razloga zašto ne bi".

Dačić je rekao da je od britanskog ambasadora dobio poruku da su oni protiv promena granica.

- Rekao sam mu da nije zgodno da oni pričaju o tome jer su oni promenili granice Srbije... Kosovo nikada neće postati član UN, bez dogovora sa Srbijom, nema trajnog rešenja bez dogovora sa Srbijom - naglasio je Dačić.

Ministar je rekao da će Rusija podržati sve što Srbija predloži.

- Interesuju nas srpske crkve na Kosovu i Metohiji, Zajednica srpskih opština, nadoknada za uzurpiranu imovinu. Ukoliko se prihvati taj model razgraničenja, trajno se eliminišu uzroci oko čega Srbi i Albanci ratuju - zaključio je Dačić.

(Espreso.co.rs/Agencije/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.