Nacionalni savet romske nacionalne manjine: Ovo je obmana javnosti, Vitomir Mihajlović nije smenjen
Foto: Filip Plavčić

saopštenje

Nacionalni savet romske nacionalne manjine: Ovo je obmana javnosti, Vitomir Mihajlović nije smenjen

U javnosti su se pojavile neistine o, kako navodi Nacionalni savet romske nacionalne manjine, navodnoj smeni njihovog predsednika

Objavljeno:

Nacionalni savet romske nacionalne manjine izdao je saopštenje za javnost povodom iznošenja neistinitih navoda o smeni predsednika i rukovodstva Saveta:

"U maniru vođenja prljave kampanje pojedinih članova Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, pre svega se misli na gospodina Vladana Stanojevića iz Lazarevca, koja je usmerena protiv rukovodstva i predsednika Nacionalnog saveta Roma prof. Vitomira Mihajlovića, danas je načinjena još jedna u nizu obmana javnosti, pripadnika romske nacionalne manjine, ali i svih ostalih građane Republike Srbije.

Naime, pomenuti Stanojević, inače član Saveta, u saopštenjima za javnost i javnim istupima, ponovo iznosi niz lažnih optužbi na račun rada Nacionalnog saveta Roma i predsednika prof. Mihajlovića, ali ovog puta navodeći i to da su rukovodstvo i predsednik smenjeni i da je za novog predsednika Saveta imenovan on lično.

Na osnovu ovakvih izjava postavlja se pitanje romskoj zajednici, da li ovakvi članovi Saveta, poput Stanojevića i njemu slični, zaslužuju da budu predstavnici svog naroda u ovoj najvišoj državnoj instituciji koja ima za cilj da štiti prava Roma i Romkinja.

Napominjemo da je IX redovna sednica Nacionalnog saveta Roma zakazana, u predviđenom zakonskom roku, odnosno za 19. avgust u 13 časova u Beški. Svi članovi Saveta su na vreme i uredno dobili poziv i dnevni red za ovu sednicu.

Kako se građanstvo ne bi i dalje obmanjivalo lažnim navodima gospodina Stanojevića i ljudi koji su okupljeni oko njega, predlažemo da se pažljivo pročita Statut Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine koji jasno prepisuje način smenjivanja predsednika, članova Izvršnog odbora ili predsednike odbora za obrazovanje, kulturu, službenu upotrebu jezika i informisanja. Smena predsednika se ne može izvoditi na društvenim mrežama ili telefonskim putem, već ličnim i neposrednim glasanjem većine članova Saveta.

Građanstvu je poznato da je rad Nacionalnog saveta Roma apsolutno transparentan i da PR služba NSRNMS svakodnevno informiše javnost o svim dešavanjima i akcijama koje se sprovode, a sve u cilju uspešnije integracije romske zajednice u Srbiji.

Nakon održane IX redovne sednice Nacionalnog saveta Roma, javnosti će biti dostupne sve informacije o postignutim dogovorima i preduzetim merama na ovoj sednici (zapisnik sa sednice, audio i video zapis, kao i fotografije)."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.