PRE ULASKA U VLADU BILI SU NOVINARI, PROFESORI, DIREKTORI, ali tri ministra NEMAJU NIKAKVO RADNO ISKUSTVO!
Foto: Zorana Jevtić, Fonet

mešovito društvo

PRE ULASKA U VLADU BILI SU NOVINARI, PROFESORI, DIREKTORI, ali tri ministra NEMAJU NIKAKVO RADNO ISKUSTVO!

Neki od ministara pre ulaska u politiku nisu nigde radili

Objavljeno:

Nova Vlada Srbije ima 18 ministarsava, tri ministra bez portfelja i četiri potpredsednika. Vladu predvodi Ana Brnabić, dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave. Što se tiče radnog iskustva ministara, ono je raznoliko. Dok jedni, sudeći po prethodnim poslovima koje su obavljali imaju prilično bogat i ispunjen CV, njih nekoliko nije imalo nikakvo iskustvo pre politike. Ili ga nisu naveli u svojim zvaničnim biografijama.

Među onima sa bogatim radnim iskustvom prednjače ministar finansija Dušan Vujović i predsednica Vlade, bivša ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, kojima bi na iskustvu zaista pozavideli mnogi.

foto: Fonet

Predsednica Vlade Ana Brnabić po završetku studija u inostranstvu, u Americi i Velikoj Britaniji vratila se u Srbiju i sve do 2011. godine radila je za različite američke konsultantske firme – Development Alternatives Inc, The Urban Institute, Booz Allen Hamilton. Od 2002. do 2011. godine radila je i za USAID, gde je sprovodila brojne projekte, uglavnom one koji su doprinosili razvoju lokalnih samouprava, njihovih komunalnih preduzeća i podsticanju učešća građana u donošenju odluka. Od 2007. do 2011. godine bila je zamenik direktora USAID-ovog projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, a u tom periodu radila je na osnivanju sektorskih biznis-asocijacija, kao što su Udruženje inženjera konsultanata Srbije, Srpska filmska komisija i Srpsko udruženje za energiju vetra. Od 2011. godine radila u američkoj kompaniji Kontinental vind Srbija, a od januara 2013. godine direktor je te kompanije u Srbiji. Od 2010. godine učestvovala u osnivanju fondacije „Peksim“, koja obezbeđuje stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridž za studente iz Srbije i Makedonije. Predsednica je Savetodavnog odbora „Etno mreže“, udruženja proizvođača rukotvorina koje okuplja više od 500 žena, organizovanih u zadruge i udruženja i koje se bave starim zanatima. Bila je predsednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

foto: Fonet

Ministar finansija Dušan Vujović, od novembra 1974. godine radio je kao asistent u Institutu za međunardnu politiku i privredu u Beogradu, a od oktobra 1975. kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Početkom 1979. godine primljen je u Svetsku banku kao ekonomista u programu „mladi profesionalci“. Od 1985. do 1992. radio je kao docent i vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i kao rukovodilac projekta makroekonomskog modeliranja za potrebe Savezne Vlade SFRJ, Institut za statistiku. U Svetsku banku se vratio 1992. godine gde je do 1997. rukovodio programom stručnog usavršavanja kadrova iz ekonomskih ministarstava zemalja u tranziciji iz istočne i južne Evrope, bivšeg Sovjetskog saveza, Kine i Vijetnama. Od 1998. do 2001. predvodio je stručne timove Svetske banke koji su radili na programima makroekonomske analize, strukturnih kredita i investicionih projekata reforme javnog sektora, uključujući reformu poreske administracije, trezora, budžetskog procesa, javne administracije, sudstva. Od 2001. do 2003. radio je kao predstavnik Srbije i Crne Gore u Savetu direktora Svetske banke, a od juna 2003. do kraja 2006. rukovodio programom Svetske banke u Ukrajini. Od 2007. do 2011. radio je kao vodeći ekonomista, prvo u regionu Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju, a zatim u nezavisnom odeljenju za evaluaciju rada Svetske banke. Od 2011. godine radio je kao konsultant Svetske banke i USAID-a u oblasti inovacija, budžetske reforme i reforme javnog sekora.

foto: FoNet

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pre politike radila je u Prvoj ekonomskoj školi, Elektroprivredi Srbije, u Javnom preduzeću za prenos električne energije "Elektroistok", beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“.

foto: Beta

Sadašnja ministarka pravde Nela Kuburović, od 2006. godine radila je u Prvom opštinskom sudu u Beogradu, gde je postala sudijski pomoćnik. Od decembra 2008. do avgusta 2009. godine radila je u Ministarstvu pravde, kao savetnik za pružanje stručne pomoći Visokom savetu pravosuđa. Od avgusta 2009. godine radila je u Sektoru za normativne poslove, a od maja 2013. godine u Odeljenju za statusna pitanja sudija u Visokom savetu sudstva bila je načelnik. Učestvovala je u izradi više zakona.

foto: Fonet

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, bio je pomoćnik direktora marketinga u firmi "Super pres", direktor marketinga u firmi "Kolor pres" i zamenik generalnog direktora "Kolor medija internacional". Vulin je bio i odgovorni urednik nedeljnika „Pečat“, dok je u više dnevnih i nedeljnih listova (Svet, Nacional, Pravda i Politika) bio kolumnista.

foto: Dragana Udovičić

Nebojša Stefanović, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova od 2004. do 2008. godine bio je zaposlen u preduzeću za spoljnu i unutrašnju trgovinu „Interspeed“ d.o.o. na poziciji direktora marketinga. Od 2008. godine prelazi na dužnost zamenika finansijskog direktora u preduzeću „Jabuka“ d.o.o.

foto: Fonet

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bio je direktor OŠ "Nikola Tesla" u Beogradu, kao i kao generalni menadžer Obrazovnog sistema „Ruđer Bošković“. Osnovao je više privatnih škola u Srbiji i u regionu, među kojima su gimnazija „Milutin Milanković“ i ekonomska škola „Kosta Cukić“.

foto: Zorana Jevtić

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja od avgusta 2012. godine obavljao je funkciju direktora Urgentnog centra i pomoćnika direktora Kliničkog centra Srbije za medicinska pitanja. Od 2013. godine bio je načelnik odeljenja za transplantaciju.

foto: Beta

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u periodu od 1989. do 2000. godine radio je kao novinar za brojne dnevne i periodične listove na prostoru bivše SFRJ.

foto: Fonet

Ministar privrede Goran Knežević, od 1983. до 1990. godine radio je u Kombinatu "Serbo Mihalj Zrenjanin", a od 1990. do 2000. obavljao je funkciju generalnog direktora kompanije "Servo Mihalj Turist". Takođe je radio posao savetnika generalnog direktora NIS Novi Sad.

foto: Fonet / Dragan Antonić

Zoran Đorđević, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja bio je na rukovodećim pozicijama u oblasti finansijskog i izvršnog menadžmenta u domaćim i međunarodnim kompanijama (Comtrade, Kabel-X i druge).

foto: Fonet

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, radio je u spoljnoj trgovini, u beogradskom preduzeću “Univerzal”. Bio je direktor i vlasnik preduzeća za promet nekretninama i pružanje pravnih usluga. Od 2002. godine je direktor i suvlasnik preduzeća za odnose s javnošću ”Logos public Relations”. Pisao je tekstove za "Pravnik", "Književnu reč" i NIN. Od 2004. godine je član Krunskog saveta porodice Karađorđević, a bio je i potpredsednik Upravnog odbora Zadužbine Miloš Crnjanski.

foto: Beta

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine radio je u JP "Srbijašume", prvo kao direktor Biroa za projekovanje, planiranje i razvoj, a kasnije kao izvršni direktor ove kompanije. Doduše, pre toga je bio ministar za omladinu o sport, i to 1991. godine, pa se ne može reći da je ovo njegovo iskustvo pre politike.

foto: Fonet

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave obavljao je od 1996. do 1999. godine funkciju studenta prodekana na smeru za međunarodne odnose.

foto: Beta

Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije karijeru je započela kao demonstrator na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2003. godine na predmetima Ekonomija tranzicije i Diplomatija i diplomatska istorija.

foto: Filip Plavčić

Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta bio je kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije i proglašen za najboljeg igrača sveta, kao i više puta za najkorisnijeg igrača na takmičenjima. Za reprezentaciju je odigrao 284 utakmice i postigao 330 golova. Sa reprezentacijom je postigao brojne uspehe. Igrao je u klubovima Partizan, Jadran, Posilipo, Pro Reko, Mladost, Radnički. Sa Pro Rekom osvojio je dva puta Ligu šampiona, a sa Radničkim Kup Evrope i četiri puta Super kup.

foto: Fonet

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja, redovni je profesor i šef Katedre za psihijatriju, kao i prodekan za međunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Obavljala je funkciju prorektora na Univerzitetu u Kragujevcu i direktora Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu u periodu od 1993. do 2000. godine. Bila je osnivač dnevne Psihijatrijske bolnice i potpredsednik Psihijatrijske sekcije Srbije u dva mandata.

foto: Printscreen / N1

Milan Krkobabić, ministar bez portfelja radno i stručno iskustvo stekao je radeći na bankarskim i finansijskim poslovima - od bankarskog pripravnika do direktora finansijske organizacije sa potrebnom saglasnošću Narodne banke Srbije.

foto: Beta

Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, od 2003. do 2007. godine bio je predavač na katedri ekonomije stranih zemalja i spoljnoekonomskih veza na Ekonomskom fakultetu državnog univerziteta „Lomonosov“. Od 2001. do 2005. profesor na katedri za ekonomiju i planiranje rudarske proizvodnje Moskovskog državnog rudarskog univerziteta. Vlasnik je međunarodne grupe kompanije „ABS Elektro“ sa sedištem u Rusiji, koju čini sedam kompanija i naučno-istraživački institut VNIIR i koja zapošljava više od 3.000 ljudi, pretežno mladih inžinjera. Predsednik Fondacije „Sveti Aleksandar Nevski“ iz Beograda koja je bila nosilac projekta obnove memorijalnog kompleksa spomenika Ruski Nekropolj na Novom groblju u Beogradu. Član je Upravnog odbora međunarodnog fonda Jedinstva pravoslavnih naroda, na čijem je čelu patrijarh moskovski i cele Rusije, Kiril. Osnivač je humanitarne fondacije „ABS Slavjanski“.

foto: Fonet

Radnog iskustva pre ulaska u politiku za ministra spoljnih poslova i potpredsednika Vlade Ivicu Dačića, ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića u zvaničnoj biografiji nema.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.