NAJBLIŽA VUČIĆEVA SARADNICA OBJASNILA zašto je zvala Jugoslava Ćosića i zamolila ga da N1 ne objavljuje snimak o VUČIĆEVOM BRATU! (VIDEO)
Foto: Beta Milan Obradović/Fonet/Zorana Jevtić

pritisak ili ne?

NAJBLIŽA VUČIĆEVA SARADNICA OBJASNILA zašto je zvala Jugoslava Ćosića i zamolila ga da N1 ne objavljuje snimak o VUČIĆEVOM BRATU! (VIDEO)

Suzana Vasiljević je rekla da je to bila "drugarska molba"

Objavljeno:

Suzana Vasiljević, šefica PR tima Aleksandra Vučića, potvrdila je za Cenzolovku da je lično zvala direktora programa N1 Jugoslava Ćosića sa molbom da ne objavljuju snimak incidenta sa Parade ponosa 2014. godine, kada je Vučićev brat Andrej pretučen. Kako kaže, „to nije bio pritisak“, već „drugarska molba da bi mogli da pripreme Andrejevu majku i dete“.

Predsednik Aleksandar Vučić je, govoreći pre nekoliko dana na Televiziji Pink o incidentu tokom Parade ponosa 2014. godine, kada je njegov brat Andrej pretučen, rekao: „Gotovo sam siguran da je pretučen jer je moj brat, i neko je to znao, i slučajno se baš pojavila kamera američke televizije (N1, prim. nov.) da to snimi.“

Direktor programa N1 Jugoslav Ćosić potom je na Tviteru napisao da je „od svih izmišljotina Aleksandra Vučića o N1 ova da je N1 znao da će ‘njegov brat biti izubijan’ najveća“ i dodao da su novinarka i snimatelj N1, koji su snimili događaj, na sud pozvani kao svedoci, a ne kao osumnjičeni."

Usledilo je još nekoliko tvitova u kojima je Ćosić naveo da mu je „tadašnji šef BIA Aleksandar Đorđević preneo želju Aleksandra Vučića da taj snimak ne objavljuju“, a nakon što je odbio tu „sugestiju“, usledio je, kaže Ćosić, isti zahtev šefice Vučićevog PR tima (Suzane Vasiljević, prim. nov.), koji je takođe odbio, i snimak je objavljen.

Na dvaput poslat mejl sa novinarskim pitanjima o svemu ovome, iz kabineta predsednika ne odgovaraju već dva dana, ali je Suzana Vasiljević u telefonskom razgovoru rekla za Cenzolovku da jeste tražila da se snimak ne objavljuje, ali da to „nije bio politički pritisak, nego drugarska molba“.

foto: Nebojša Mandić

Cenzolovka: Jugoslav Ćosić tvrdi da je Vučić 2014. godine preko tadašnjeg šefa BIA Aleksandra Đorđevića tražio da se ne objavljuje snimak incidenta, a da ste potom to tražili i vi kao šefica njegovog PR tima. Da li je to istina?

Vasiljević: Moj razgovor s Jugoslavom bio je razgovor dvoje poznanika. Ja sam ga zvala da ga zamolim da snimak ne objave. To je bio drugarski razgovor dvoje profesionalaca, bivših kolega. Prvo, na tom snimku nije Andrej tukao policajce. Da sam ga zvala da mu tražim da skine snimak u kome Andrej tuče policajce, pa i da razumem da on to shvata kao pritisak. To je bila molba, pošto je Andrejeva mama taj dan završila u bolnici kad je čula šta se desilo. Andrej ima ćerku koja je u tom trenutku imala šest godina. Ja sam ih molila da se snimak ne objavljuje, da nam daju dovoljno vremena da objasnimo članovima porodice šta se desilo, jer detetu od šest godina treba objasniti da mu tatu bije policija kojom komanduje njen stric.

foto: Zorana Jevtić

Jugoslav je rekao: „Vidi, ja to ne mogu, ti si bila novinar, razumeš da je to ekskluzivan snimak“, i ja sam rekla: „U redu“.

Cenzolovka: Zar to nije pritisak?

Vasiljević: Zašto bi to bio pritisak?

Cenzolovka: Zato što, recimo, dolazi iz kabineta premijera, u tom trenutku.

Vasiljević: Pa da, ali nije Andrej tukao njih, nego su oni tukli Andreja. Pritisak bi bio da je Andrej njih tukao, pa ja zovem da kažem: „E, nemoj da pustiš jer se vidi da Andrej njih bije“. Ovde policajci biju njega, kakav pritisak je to, da zaštitim policajce? To nije bio politički pritisak, nego drugarski razgovor.

Ja sam 14 godina bila novinar BBC-ja, mi smo ljudi koji se poznaju više od 20 godina. Tu ne može da bude nikakvog pritiska, nikad u životu se nije desilo da ja nekog pritiskam da nešto objavi ili ne. Jugoslav je mogao lepo da snimi moj i njegov razgovor, ja bih jako volela da se to desilo, jer je bukvalno bilo: „Jugoslave, ko boga te molim, nemoj to sad da radiš, daj vremena samo da objasnimo detetu i mami šta se desilo i pusti taj snimak posle toga“. Je l’ to pritisak? Nije. On je rekao: „Vidi, Suzana, ti si bila profesionalac, ti znaš koliko je nama to važno, ja moram“. Ja sam rekla: „Važi, moje je bilo da te molim, a ja razumem to, pusti ga, daj samo pola sata da on pozove majku da skloni dete od televizije“. Ja se nadam da je on to snimio i da može da pusti snimak razgovora od reči do reči.

foto: printscreen

Cenzolovka: Vučić je, gostujući na Pinku, rekao: „Gotovo sam siguran da je Andrej izubijan samo zato što je moj brat, i to je neko znao, i slučajno se baš pojavila kamera američke televizije da to snimi“. Jugoslav Ćosić kaže da je laž da je N1 znao šta se sprema.

Vasiljević: Vučić je rekao tačno ono što je rekao, i ko je hteo da razume, on je razumeo. On ni u jednom trenutku nije rekao da N1 stoji iza prebijanja njegovog brata.

Cenzolovka: Ne da stoji, nego da je znao.

Vasiljević: Kako se inače pojavljuju kamere, kako inače televizije i novine sarađuju s policijom? Bila sam šef biroa za medije MUP-a dve i po godine i znam kako mediji sarađuju s policijom. Tako što imaju radiole, i jedni s drugima se dogovaraju kad se nešto dešava da negde dođu.

Cenzolovka: Dakle, prema vašem tumačenju, N1 je znao šta će se desiti i došao je tu s kamerom?

Vasiljević: Ne, ja ne kažem da je znao, ja vam kažem da je to inače praksa, da se to inače radi. Kako novinari znaju da dođu na lice mesta? Slušaju policijske frekvencije, imaju radiole i bave se time. Ne samo N1, većina medija. Slušaju radio-veze. Da li je N1 slušao frekvencije pa je čuo da se tamo nešto dešava ili je nešto drugo, ja u to neću da ulazim. To je pitanje za predsednika, ne za mene, jer ja ne ulazim u to kako je on došao do informacija kako je ko šta znao.

foto: Apple

NUNS i NDNV i dalje čekaju dokaze od Vučića

NUNS i NDNV su pozvali nadležno tužilaštvo da sasluša Aleksandra Vučića pošto je, kako navode u saopštenju, „rekao da su pojedina medijska udruženja dobijala novac da bi vodila kampanju povodom nelegalnog rušenja u Savamali“, i da objasni ko je, od koga, u koje vreme i u kom iznosu dobijaju sredstva.

Vučić je potom poručio da im „ne treba nikakva istraga“ i da će im dostaviti sve dokaze o tome da „primaju novac tobož za nešto drugo, a pišu o Savamali“, što se još uvek nije desilo.

Cenzolovka: NUNS i NDNV i dalje očekuju dokaze od predsednika na osnovu kojih on tvrdi da su udruženja dobila novac da pišu o Savamali. Kada će predsednik to učiniti?

Vasiljević: Ne, on nije rekao da je novac dat da bi pisali o Savamali. On je rekao da su novac dobijali na osnovu raznih drugih projekata, a da su taj novac koristili, između ostalog, da bi pisali o Savamali. Dakle da postoje na njihovim sajtovima i u izveštajima njihovih organizacija informacije o tome koliko su novca dobili za koji projekat.

Cenzolovka: Šta je tu tačno problematično?

Vasiljević: Ništa nije problematično.

Cenzolovka: Vučić je u vezi s tim rekao udruženjima, koja su pozvala tužilaštvo da ga ispita, da im ne treba istraga i da će on dostaviti sve podatke.

Vasiljević: Dostaviće podatke.

Cenzolovka: Kada?

Vasiljević: Mi smo trenutno u Nišu, vratićemo se u nedelju. Pretpostavljam da će on to od nedelje uraditi.

(Espreso.co.rs / Cenzolovka.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.