POTVRDIO: Toma Nikolić neće učestvovati u dijalogu o Kosovu!
Foto: Dado Đilas

ima druga posla

POTVRDIO: Toma Nikolić neće učestvovati u dijalogu o Kosovu!

Bivši predsednik je tokom petogodišnjeg mandata bio prilično aktivan u vezi sa ovom temom

Objavljeno:

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić neće učestvovati u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, saznaje Danas.

Na pitanje šta Tomislav Nikolić misli o inicijativi za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovo, odnosno da li će i na koji način bivši predsednik biti uključen u razgovore o nekadašnjoj južnoj srpskoj pokrajini, koji je inicirao aktuelni šef države Aleksandar Vučić, u Nacionalnom savetu za Rusiju i Kinu nam je rečeno da se to novoformirano telo neće baviti politikom.

Bivši predsednik je tokom petogodišnjeg mandata bio prilično aktivan u vezi sa ovom temom. Odmah po stupanju na dužnost šefa države napravio je platformu za Kosovu koja je tada bila usaglašena sa Vladom Srbijom, sa namerom da bude usvojena i u Skupštini Srbije. Međutim, osim usaglašavanja sa Vladom, platforma nije dalje otišla, uprkos očekivanjima Tomislava Nikolića.

Platforma iz 2013. godine je, koju su usaglasili Vlada i predsednik Srbije, prema ocenama međunarodnih predstavnika predstavljala je povratak Srbije na pozicije koje je zauzimao Slobodan Milošević i dokument čija primena ne bi mogla da pomogne u odnosima između Kosova i Srbije.

Nakon usaglašavanja sa Vladom Srbije, Nikolić je tada izjavio da je Srbija na sednici Vlade pokazala da iza jednog dokumenta može da stane jednoglasno uz sva ograničenja i bojazan koje neko ima kada razgovara o Kosovu i Metohiji. On je istakao da je "ono što danas radimo minimum u odnosu na ono što smo mogli da dobijemo pre nekoliko godina i maksimum onoga što bismo mogli da dobijemo kroz nekoliko godina". Tada je Nikolić rekao i da se nijednog trenutka neće skloniti iz procesa rešavanja kosovskog pitanja. Međutim, ubrzo je priča u vezi sa ovom platformom Tomislava Nikolića zaboravljena, da bi dve godine kasnije, tadašnji predsednik Srbije napravio novu.

Plan Tomislava Nikolića iz 2015. godine za Kosovo predviđao je da ta teritorija formalnopravno dobije status autonomne pokrajine u okviru Srbije koji podseća na rešenja iz Ustava SFRJ iz 1974. godine. To je, opet, ocenjeno kao povratak na stare i za Evropsku uniju neprihvatljive pozicije. Usledila je nejasna reakcija tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, koji je u narednim mesecima odlagao da se izjasni o Nikolićevoj platformi. Kako je vreme odmicalo, bilo je jasno je da Nikolićeva platforma stvorila sukob između njega i tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Govoreći potrebi da se ispita realnost primene takvog dokumenta u praksi, Vučić je odgovarajući na pitanje o tome unosi razdor unutar SNS, rekao da, iako je na sebe preuzeo sve što u Srbiji niko nije hteo da uradi, "a svi su znali da je to moralo da se uradi", on neće da se "svađa i prepire s predsednikom Nikolićem".

(Espreso.co.rs / Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.