Čuvar bilborda, zaštitnik fontane... SVA IZMIŠLJENA ZANIMANJA kojima vlast uhlebljuje svoje pristalice (FOTO)
Foto: Marina Lopičić, Beta/Dragan Gojić

botovija

Čuvar bilborda, zaštitnik fontane... SVA IZMIŠLJENA ZANIMANJA kojima vlast uhlebljuje svoje pristalice (FOTO)

Da nije tužno, bilo bi smešno!

Objavljeno:

U Srbiji ima posla. U Srbiji nema posla. Ima, ali neće da rade...

Ili jednostavno, može da bude, ali ne žele svi da budu stranačke lutke!

Prema čelnicima vlasti, stopa nezaposlenosti u Srbiji je sve niža, ali u praksi je priča potpuno drugačija. Naime, i dok oni u foteljama ne brinu brige i nemaju straha šta će biti sutra, obični građani jedva sastavljaju kraj s krajem.

Ali, ima i onih koji pored završene osnovne škole, rade na pozicijama koje im po obrazovanju i stručnosti nikako ne pripadaju.

Obzirom da su u Srbiji odjednom nikla nova zanimanja, rešili smo da vam predstavimo 5 najupečatljivijih "poslova novijeg doba." Ono što im je svima zajedničko jesto što ih je izmislila vlast kako bi svojim kadrovima pronašli mesto za uhlebljenje.

Još bolje je što vam apsolutno nikakva stručnost nije potrebna, kao ni kvalifikacije.

#Čuvar bilborda

U samom jeku predizborne kampanje za predsedničke izbore održane 02. aprila, rodilo se potpuno novo zanimanje - čuvari bilborda. Kako bi zaštitile bilborde sa likovima svojih lidera, određene stranke su angažovale ljude čije je jedino zaduženje bilo čuvanje istih. Dakle, za ovu profesiju nije vam potrebno puno. Par razreda škole, ispran mozak, jedan marker, čisto da se izdvajate od potenijalnih "razbojnika" koji bi nasrnuli na bilbord.

#Čuvari fontane

Dugo čekano srpsko čudo koje svet nije video - pevajuća fontana na Slaviji, toliko je dobar investicioni potez da su za potrebe njenog čuvanja takođe morali da unajme ljude! Ali, ne zato što je njena lepota zapslepljuje građane koji joj prilaze i fotografišu je kao pomahnitali, već upravo suprotno. Da joj ne priđe slučajno bilo ko, ne daj bože da "okine" koju fotku.

I tu je priča ista. Može škola, a i ne mora, anormna ljubav i poverenje prema fontani i onima koji su je sproveli u delo. A da, možda nema ništa od plate, ali sendvič je tu!

#Čuvari vodovoda i kontejnera

foto: Marina Lopičić

Vest da će Novi Sad dobiti čuvare kontejnera bila je šok. Ali, kada je JKP Vodovod i kanalizacija raspisao tender da traži profesionalne čuvare vodovoda, e to je već neverica!

Čemu čuvanje kontejnera? Da neko nešto ne ukrade iz đubreta?!

Čuvanje vodovoda?! Banalno je i komentarisati.

Ali, kako reče Gvozden Perković, direktor JKP Vodovod i kanalizacija, "vodovodni sistem je od strateškog značaja i ne mogu da se otkrivaju detalji u vezi sa ovim tenderom. To je javna tajna."

#Komunalna policija

foto: Dragana Udovičić

Komunalni policajci. Nisu policajci, završili kurs, a sile se..Hmm...

Čuvari komunalnog reda nastali su još u vreme vlade DS. Još jedno izmišljeno zanimnaje kako bi vlast svoje "podanike" smestila na sigurno. Ako želite da postanete frizer, više ćete vremena izdvojiti za učenje ovog zanata, nego ako želite da postanete komunalni policajac.

Toliko su opasni i bitni da mogu da vas strpaju "iza brave" ako se prošvercujete u GSP. Najbolji su u demonstriranju svoje moći bakama i dekama na pijacama koji prodaju voće, povrće, cveće.. Jer, ti zlikovci moraju biti uklonjeni!

#Upravnici stambenih zgrada

foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

Sutra svečano i zvanično kreću sa radom, a obuku su prošli u proteklih mesec dana, dva jedva...

Kućni savet i njegov predsednik više ne postoje, a upravnik je nova "figura stambenih obejakata". Ali, kako je rekao gradski menadžer Goran Vesić, "na ovaj način se uvodi red u uređenje fasada, liftova i javnih krovova i neće moći sve da se blokira zbog jednog stanara."

Da nije žalosno, bilo bi smešno...

Tako da, vi što učite i završavate fakultete, zašto to radite? Pravac neki od bilborda ili fontana i sigurni ste. Vidite da je lepeza novih, kreativnih poslova široka, a po svemu sudeći tek dobija na šarenolikosti...

(M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.