ESPRESO INTERVJU Feđa Dimović: Ovde je “demokratski mrak”, sve je u Vučićevim rukama! Narod se plaši da se pobuni!
Foto: Filip Plavčić

sve figurira samo na papiru

ESPRESO INTERVJU Feđa Dimović: Ovde je “demokratski mrak”, sve je u Vučićevim rukama! Narod se plaši da se pobuni!

Advokat i član Beogradskog sindikata kaže je jedan nevin čovek nastradao zbog ulagivanja Vučiću i Stefanoviću

Objavljeno: 22:23h

Advokat Feđa Dimović zastupao je Milorada Nikolića (45) iz Crvenke, koji je preminuo u pritvoru zbog SMS poruka koje je slao o Aleksandru Vučiću.

Osvrćući se na ovaj slučaj u intervjuu za Espreso kaže da je nevin čovek nastradao zbog pokušaja ulagivanja Vučiću i Stefanoviću od strane službenika policije, tužilaštva i suda iz Vrbasa, Kule i Sombora.

Kurir je obeležen kao državni neprijatelj broj jedan! FEĐA DIMOVIĆ O NEZAKONITOJ BLOKADI AMG

OD ČEGA JE ZAISTA U ZATVORU UMRO ČOVEK KOJI JE SLAO SMS ZA VUČIĆA? Advokat Feđa Dimović tvrdi da se nalazi ne poklapaju! (FOTO)

Dimović u intervjuu priča o srpskom pravnom sistemu, koji je, kako kaže, bačen na kolena zbog privatnih SMS poruka potpuno bezazlene sadržine, a zbog svega toga, jedna porodica je unesrećena.

On se osvrnuo i na sporno sudsko-medicinsko veštačenje u vezi s ovim slučajem, na trenutnu političku situaciju u Srbiji, državne medije koji sprovode propagandu sistema, pritiske na medije, nelegalno rešenje Poreske uprave o eventualnom dugu i blokadu računa Adrija Medija Grupe…

Kako komentarišete to što je nalaz veštaka urađen 14.juna, istog dana kad je Nikolić preminuo, a sudsko-medicinsko veštačenje vam je dostavljeno 7.07.2017.?

- "Eksperti" zaduženi za veštačenje nisu svesni njihovog uticaja na ljudski život. Da je taj nalaz urađen ranije, Milorad bi danas bio živ. Za to snose odgovornost ne samo veštaci, nego i Osnovni sud u Vrbasu koji je dozvolio ovako ležerno ponašanje veštaka u pritvorskom predmetu. To što je nalaz urađen na dan smrti mog branjenika, samo je paradigma tragedije ovog slučaja. Na kraju su veštaci predložili isto ono što je već rečeno na sudu pre četiri meseca - da Milorad Nikolić treba da bude pušten da se leči na slobodi. Neko zbog ovoga mora da odgovara.

foto: Boško Karanović

Zašto je odbijen zahtev porodice Milorada Nikolića da im se dostavi pismeni nalaz obdukcije? Šta mislite da se krije iza toga?

- Zvanično je zahtev odbijen zato što Institut za sudsku medicinu u Beogradu nije upoznat s odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, po kojima je u obavezi da nam dostavi traženu informaciju. Porodica pokojnog Nikolića ima sva prava da sazna istinu o njegovoj smrti, a to je sad postao i interes šire javnosti koja je upoznata s detaljima ovog slučaja. Svako uskraćivanje informacije stvara određenu dozu sumnje u zakonitost same procedure. Značaj obdukcije zahteva da procedura bude potpuno transparentna.

Kako komentarišete trenutnu političku situaciju u Srbiji?

- Kao odgovor na vaše pitanje upotrebio bih termin kojim Petar Božović u ulozi policijskog inspektora u Crnom Bombarderu opisuje stanje u državi: "demokratski mrak". Sve institucije sistema formalno figuriraju na papiru, ali su zapravo mrtvo slovo, jer je stvarna moć skoncentrisana u rukama Aleksandra Vučića i njegove svite. U narodu se duboko ukorenio strah od bilo koje vrste pobune, tako da svako gleda svoja posla, a time postaje saučesnik u sopstvenom porobljavanju.

Šta mislite o državnim medijima koji sprovode propagandu sistema, a šta o medijima koji to ne rade, a kojih je malo? Kako komentarišete konstantne pritiske na medije? Šta je rešenje i ima li ga?

- Pojedini mediji zapravo više nisu mediji, već propagandna mašinerija u rukama vlasti. Mislim da u svetu nije viđen format vesti u kojima se svaki dan čitaju pljuvačka pisma vlasnika televizije. S druge strane, neki drugi mediji su zbog svog kritičkog načina izveštavanja ekonomski ugroženi ili postaju žrtve direktinih napada. Rešenje je da se uspostavi sistem u kome će se vlasti ponašati odgovorno i demokratski, pa kritiku neće doživljavati kao napad, nego kao korektiv i podstrek da rade više u opštem interesu, a manje za sopstveni džep.

foto: Boško Karanović

Adrija Medija Grupa je od Poreske uprave dobila nelegalno rešenje o

eventualnom dugu, pa su blokirani računi firme bez osnova. Kako komentarišete taj postupak i šta u ovakvoj situaciji raditi?

- U pitanju je primer klasične zloupotrebe državnih institucija, u ovom slučaju Poreske uprave, zarad obračuna s političkim protivnicima. Mislim da je bitno što je ovaj slučaj dobio široku podršku javnosti, bez obzira na to šta ko mislio o Kuriru i svemu onom što je u njemu objavljivano u prošlosti. U pitanju je odbrana osnovnih principa pravne države u kojoj su ovakve odluke državnih organa nedopustive. Treba ostati istrajan u borbi za odbranu tih principa i ne praviti trule kompromise u budućnosti. Kroz istoriju se pokazalo da svaki oblik diktature ne traje dugo, jer nije u skladu s ljudskom prirodom.

Bonus video: BG sindikat - Sistem te laže:

(M. Radović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.