KRILI IMOVINU, A DOBILI USMENE OPOMENE?! Dušan Bajatović i Čedomir Jovanović lagali, pa se izvukli bez posledica!
Foto: Nebojša Mandić

laganica!

KRILI IMOVINU, A DOBILI USMENE OPOMENE?! Dušan Bajatović i Čedomir Jovanović lagali, pa se izvukli bez posledica!

Funkcioneri u većini slučajeva nisu imali nikakve posledice, a kao glavni razlozi se navode nedostatak dokaza koji bi jasno pokazivali da je postojala namera da se prikrije imovina ili da je uopšte učinjeno krivično delo...

Objavljeno: 13:08h

Srpsko tužilaštvo najčešće odbacuje krivične prijave protiv funkcionera koje su podnete zbog neprijavljivanja imovine. Zapravo, većina njih se završila uslovnim kaznama što u prevodu znači da će funkcioner ići u zatvor ako počini krivično delo u određenom vremenskom periodu.

Između ostalih, na taj način su okončane prijave protiv Čedomira Jovanovića i Dušana Bajatovića, s tim da je u Bajatović platio novčanu kaznu.

VUČIĆA ČEKA JOŠ JEDNA TEŠKA TEMA U VAŠINGTONU: Obećali ste da ćete rešiti slučaj ubistva braće Bitići, a ništa niste uradili!

foto: Fonet

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da su prijave odbačene u čak 27 od 38 završenih slučajeva. Sedam funkcionera je osuđeno, a tri su oslobođena optužbi. Od sedam osuđujućih presuda, sve osim Andrejićeve su bile uslovne. U jednom slučaju je došlo do obustave postupka.

Funkcioneri u većini slučajeva nisu imali nikakve posledice, a kao glavni razlozi se navode nedostatak dokaza koji bi jasno pokazivali da je postojala namera da se prikrije imovina ili da je uopšte učinjeno krivično delo.

Tužilaštva su po ovoj osnovi, između ostalih, odbacila krivične prijave protiv visokopozicioniranih funkcionera, kao što je narodni poslanik i predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Prema navodima iz prijave, Jovanović nije prijavio da je tokom 2010. od firme "Radna grupa", u kojoj je imao vlasništvo, dobio preko 1,7 miliona dinara. Nije prijavio ni prihod od 50 hiljada evra, niti da je na računu imao više od 14,6 miliona dinara, kao ni ženine prihode.

Ubrzo nakon podnošenja prijave, Jovanović je Agenciji poslao izveštaj o imovini, a Tužilaštvu izjavu u kojoj je naveo da nije imao nameru da je prikrije. Dodao je da je ovlastio advokata da pošalje izveštaj, ali nije imao dokaz da je advokat to i učinio.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je 2011. godine odbacilo krivičnu prijavu uz obrazloženje da nije bila reč o namernom prikrivanju imovine i da nije u pitanju krivično delo.

foto: Beta

Sa druge strane, mera oportuniteta je izrečena Dušanu Bajatoviću, generalnom direktoru Srbijagasa, nakon što je Agencija podnela prijavu navodeći da se ne poklapaju podaci iz njegovog izveštaja i stvarno stanje.

Pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu Bajatović, koji je u tom trenutku obavljao više javnih funkcija i imao mesečna primanja od preko 2,3 miliona dinara, izjavio je da je spreman da uplati 200 hiljada dinara u humanitarne svrhe kako bi prijava protiv njega bila odbačena, što se i dogodilo.

(Espreso.co.rs / Cins.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.