PUTIN JE DIGAO RUSIJU SA DNA: Kusturica o tome kako je ruski predsednik stvorio svetsku silu! (FOTO)
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

reditelj o braći

PUTIN JE DIGAO RUSIJU SA DNA: Kusturica o tome kako je ruski predsednik stvorio svetsku silu! (FOTO)

On je izrazio uverenje da je moć da se traži zajedničko dobro iznad pojedinačne, sebične potrebe ono u čemu se srpski i ruski narod razlikuju od Zapada

Objavljeno:

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica smatra da je ruski predsednik Vladimir Putin odgovoran što su Rusi ponovo ponosni na svoju kulturu i istoriju.

Kusturica je pozdravio napore Putina u obnovi Rusije i izrazio je uverenje da je on zaslužan što je Moskva snažna i nezavisna sila u svetu dok je svom narodu usadio poštovanje za njihovo nasleđe, za koje se činilo da je izgubljeno tokom burnih devedesetih godina prošlog veka.

- Ponosan sam na Putinov džentlmenski stav, način na koji je Rusiju izdigao sa dna na koji je pala tokom vlasti Borisa Jeljcina i vratio je na noge na način na koji je narod ponovo ponosan na svoju istoriju i kulturu - rekao je Kusturica za "RT".

Proslavljeni režiser je priznao da je često na meti kritika, jer ne krije svoj naklonjeni stav prema ruskom lideru. On je naveo da i "pro-Putinove šale" danas mogu da izazovu probleme, ukazujući na to da je bio na meti kritika, jer je rekao da je spreman da Putinu dozvoli da rakete postavi na njegovom balkonu.

foto: EPA/Michael Klimentyev

Kusturica je ukazao i na duboku kulturnu i društvenu blagonaklonost između Srbije i Rusije.

- Pogledajte u istoriju, kako je tadašnji ruski car Nikolaj Drugi ušao u Prvi svetski rat zbog Srbije, koliko dobro nas Rusija razume, koliko značimo jedni drugima na kulturnom nivou, kako delimo iste pravoslavne vrednosti - kaže Kusturica.

On je izrazio uverenje da je moć da se traži zajedničko dobro iznad pojedinačne, sebične potrebe ono u čemu se srpski i ruski narod razlikuju od Zapada.

foto: Beta / Branislav Božić

- Srbija i Rusija se drže principa kolektivizma, našu istoriju i budućnost gledamo sa te tačke - napominje Kusturica, navodeći da dok je Zapad, možda, postigao ekonomski napredak prateći potpuno suprotan niz vrednosti, on to vidi kao društvo u kojem je čovek čoveku vuk.

Prošle godine je Putin Kusturici dodelio Orden za unapređenje prijateljstva i jačanje saradnje između naroda Srbije i Rusije, te popularizaciju ruskog jezika i kulture.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.