ZORAN ČIČAK: Vučiću više ne verujemo ni kad priča istinu! Da kaže da je leto, mislićemo da je zima! (VIDEO)
Foto: Espreso

ESPRESO intervju nedelje

ZORAN ČIČAK: Vučiću više ne verujemo ni kad priča istinu! Da kaže da je leto, mislićemo da je zima! (VIDEO)

Čičak je kao precizan prognozer političkih sudbina prognozirao i Vučićevu

Objavljeno: 16:38h

Zoran Čičak bio je gost nedeljne emisije "Espreso intervju". Čičak je pričao o medijskom linču koji državni organi obezbeđuju Vučićevim medijima i tako se obračunavaju sa političkim protivnicima, zašto se Vučić na njega naljutio kada je objavio "Priče iz Slavonije", želi li ponovo Jugoslaviju, da li je novopečeni ministar odbrane Aleksandar Vulin služio vojsku ili ne, ko piše pisma umesto Željka Mitrovića.

Čičak je kao precizan prognozer političkih sudbina prognozirao i Vučićevu, pričao o PGS-u, o taktici opozicije na izborima u Beogradu, šta misli o društveno - političkom angažmanu Mirjane Marković, Ljubiše ristića, Željka Mitrovića, Željka Simića, zašto i kako Vučićevi mediji promovišu nacionalizam, homofobiju, a Vučić govori dijametralno suprotne stvari?

Pogledajte ceo video intervju sa Zoranom Čičkom:

Medijski linč uz pomoć podataka koje Vučićevim medijima obezbeđuju državni organi postao je metod obračuna sa političkim protivnicima. Koje su posledice ovoga? Slabi li se država na ovaj način?

- Već nekoliko godina postoji tendencija da se podaci dobijeni zloupotrebom raznih državnih organa, od sudova, tužilaštva do službi koriste u svrhe političkih obračuna. Mislim da nema iole ozbiljnijeg opozicionog političara i javne ličnosti koji nije prošao u nekoj meri kroz tu proceduru. Ja sam na taj rizik ukazao još pre par godina, i nažalost to se obistinilo. Taj trend se intenzivirao, i sada imamo dosijee koji se pripremaju svima koji bi mogli da budu protivnici. Pri tom mislim i na neke koji su u sadašnjoj vlasti a percipirani su kao rizik. I, to jeste ozbiljna zloupotreba države.

foto: Espreso

Koje su posledice?

- Posledice su da se službe ne bave svojim poslom. Neki ljudi koji su plaćeni da rade neke druge stvari i štite zakon, bave se prikupljanjem tog kompromirujućeg materijala, i druga posledica koja je po meni još teža, je da na taj način kod građana na taj način narušava poverenje državne institucije kao takve. Onda građani kažu, a čekajte, oni se bave nekakvim spletkarenjima, pa da li mi možemo da im verujemo kod nekih ozbiljnih stvari. To jeste narušavanje integriteta države, i to vrlo ozbiljno.

Svojevremeno, kad ste objavili Priče iz Sklavonije, Vučić se mnogo naljutio na vas. Zašto je bio toliko ljut?

- Sećam se na nekoj konferenciji za štampu u samoj zgradi vlade pominjao je jednu od tih mojih priča. Zašto se prepoznao baš u tom nastavku ne znam, ali je zanimljivo da toliko vreme koje se posvećuje čitanju tvitova, blogova, nekad pomislim kako bi Putin, Tramp, Merkelova radili svoj posao kada bi čitali blogove, koliko Vučić čita ono što se piše o njemu. Čak je čini mi se, u jednom intervjuu rekao da postoji 30 miliona strana koje su napisane o njemu u medijima u poslednjih pet godina. Mislim da je to znak jedne ozbiljne nestabilnosti.

Poznati ste kao veoma precizan prognozer političkih sudbina, zbog čega ponekad i niste omiljeni među političarima. Zbog toga ste i izbačeni iz rukovodstva JUL- a. Dakle, koja je sudbina Aleksandra Vučića?

- Nikada nisam omiljen kod političara, čak ni kod prijatelja, a kamoli kod ovih koji mi nisu prijatelji. Tu sudbinu će on sam odrediti, nadam se da će taj transfer vlasti biti miran, iako je tačno da je u više intervjua pominjao nekakve tragične simbole iz naše prošlosti, i vezivao ih za to, ali ja ipak mislim da je to kod njega ipak izraz nezrelosti nego neke realne procene.

foto: Espreso

Dajte nam malo detaljniju prognozu, koliko će još biti na vlasti?

- Mandat mu je počeo ove godine, i on će ga najverovatnije završiti. Koliko će imati tačno vlasti na kraju tog mandata, to je drugo pitanje. Mislim da će na kraju mandata imati manje vlasti nego što ima danas, u smislu uticaja na kretanje u zemlji, ali će ga završiti.

Zašto Vučić toliko voli da obećava, i to stvari za koje verovatno zna da neće biti ispunjene? Zar ga nije strah da će posle isteka obećanog roka neko da ga pita "izvini, a šta bi sa onim?"

- Mislim da Vučić ponavlja te neke matrice populističkih političara iz nekih drugih zemalja, od SAD do Turske, u kojima se ta obećanja daju svakodnevno. Računa se da je pamćenje naroda kratko, da će se ta pitanja kasnije ignorisati, ili zabašuriti nekim drugim obećanjima i da će taj jedan igrokaz da se nastavi. Problem sa tim je što mi njemu više ne verujemo ni kad govori istinu. I, problem tih njegovih neistina je što sada može da kaže da je leto, mislićemo da je zima. I to jeste problem kredibiliteta, koji na neki način dugoročno nagriza bilo kakvu politiku koja se vodi. Ne možete imati ozbiljan dijalog ako druga strana misli sve vreme da vi lažete.

(Milka Radović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.