SNS IMA KANDIDATA ZA ZAŠTITNIKA GRAĐANA: Diplomirao posle 13 godina studiranja - prosek 6,73!
Foto: Fonet

zaštitnik šestica na ispitima

SNS IMA KANDIDATA ZA ZAŠTITNIKA GRAĐANA: Diplomirao posle 13 godina studiranja - prosek 6,73!

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo uputio je parlamentu predlog da predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić bude izabran za zaštitnika građana po hitnom postupku

Objavljeno: 14:21h

Danas se bira novi zaštitnik građana.

Sve članice vladajuće koalicije ranije prošle nedelje dostavile su Odboru za ustavna i zakonodavna pitanja zajednički predloge za novog zaštitnika građana.

Ovim povodom za danas je zakazana sednica na čijem dnevnom redu je razmatranje pristiglih predloga kandidata za zaštitnika građana.

U trci za budućeg omdusmana biće nekoliko kandidata.

Ovako izgledaju predlozi opozicionih stranaka: DS i SDS predložili su vršioca funkcije zaštitnika građana Miloša Jankovića, SRS Ekatarinu Marinković i DJB funkcionera tog pokreta Vojina Biljića.

Ipak, predlog koji je privukao najveću pažnju definitivno je predlog Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Pokreta socijalista (PS) koji su Odboru Skupštine Srbije predložili predsednika Prekršajno apelacionog suda Zorana Pašalića za zaštitnika građana.

Kao obrazloženje za njegovu kandidaturu, navedeno je da Pašalić poseduje više od 10 godina radnog iskustva na pravnim poslovima koji su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti zaštitnika građana, da poseduje visoke moralne i stručne kvalitete, kao i zapaženo višegodišnje iskustvo u oblasti zaštite prava građana.

Na priču o njegovim visokim kvalifikacijama nisu naseli jedino Tviteraši, koji su ipak naišli na mrlju u njegovom "sjajnom" dosijeu.

Naime, predsednik Prekršajno apelacionog suda studirao je čak 13 godina. I dok bi čovek realno za toliko godina studiranja trebalo da ima prosek 10.00 i da je u materiji "doktorirao", naš budući kandidat sa fakulteta nosi impresivnu prosečnu ocenu - 6.73.

Nije ni čudo što se on našao na meti građana, jer se očekuje da će njihov zaštitnik biti zaista stručno lice. Ovo su samo neki od komentara:

- Kako je uspeo da izvede ovo sa prosekom, pa i najgori nekako imaju barem 7 prosek?

- Kakav stručnjak. Pa zar je moguće da od milion članova nisu mogli da nađu nekog koji je makar funkcionalno pismen?

A kako će se novi ombudsman provesti kad dođe na tu poziciju, posebno ako to bude Pašalić, biće zanimljivo za gledati.

Konačno, kao što to biva u jeftinim romanima, Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo uputio je parlamentu predlog da predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić bude izabran za zaštitnika građana po hitnom postupku.

Za Pašalića je glasalo devet članova Odbora vladajuće većine koji su ga i predložili.

Na sednici Odbora, osim Pašalića, na pitanja poslanika odgovarali su i kandidati za zaštitnika građana koje je predložila opozicija - SRS Ekatarina Marinković, DS i SDS Miloš Janković i DJB Vojin Biljić.

Kandidati opozicionih partija nisu dobili dovoljan broj glasova.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.