Saša Janković treba da vuče bele figure u procesu ujedinjenja opozicije! Vuk Jeremić zna kako treba napasti Vučića!
Foto: Beta

SPREMAN NA RAZGOVORE

Saša Janković treba da vuče bele figure u procesu ujedinjenja opozicije! Vuk Jeremić zna kako treba napasti Vučića!

On je ocenio da bi sve drugo sem zajedničkog nastupa opozicije vodilo ka političkom brodolomu i da bilo kakve partikularne partijske interese, lične surevnjivosti moraju da se stave u drugi plan

Objavljeno: 09:35h

Predsednik Centra za međunarodnu politiku i održivi razvoj Vuk Jeremić poručio je da opozicija treba da nastupi jedinstveno na predstojećim beogradskim izborima, dodavši da Saša Janković sada treba da “vuče bele figure u tom procesu”.

- Mislim da on treba da vuče bele figure u tom procesu. Ja ću se svakako zalagati za to da budemo svi za stolom, ali normalno i prirodno bi bilo da Saša Janković kaže prvi, jer je on osvojio daleko najviše glasova na predsedničkim izborima od svih opozicionih kandidata. Bilo bi idealno kad bismo svi zajedno mogli da se složimo oko najboljeg kandidata - istakao je Jeremic u intervjuu za Sputnjik.

On je ocenio da bi sve drugo sem zajedničkog nastupa opozicije vodilo ka političkom brodolomu i da bilo kakve partikularne partijske interese, lične surevnjivosti moraju da se stave u drugi plan.

- Mislim da nam je jedinstvo opozicije neophodno, da prioritet mora biti uspostavljanje normalnog, demokratskog sistema i stvaranje prilika u društvu u kom i Dveri, i Saša Janković, i svi drugi imaju punu slobodu da iskažu stavove za koje se zalažu, da na slobodan način učestvuju na izborima, a građani da odluče kome će dati poverenje”, naglasio je kandidat na poslednjim predsedničkim izborima Vuk Jeremić.

Prema njegovim rečima, nova stranka čije je osnivanje najavio biće politička organizacija centra, ali je dodao i da nikada nije krio šta misli o vitalnim nacionalnim interesima.

- U normalnoj zemlji sve su stranke patriotske. Ja ću nastaviti da se zalažem i delujem u skladu sa svojim uverenjima, a ona su, kad je reč o nacionalnim pitanjima, takva kakva jesu. Ako neko želi da me zbog toga svrsta u desnicu, slobodno neka to radi, meni to ne smeta - naveo je Jeremić.

Govoreći o proširenju Evropske unije, nekadašnji šef srpske diplomatije rekao je da Brisel, zbog krize u kojoj se nalazi EU, “nije previše zainteresovan” za taj proces.

- Dakle, proces pristupanja EU će u svakom slučaju biti izuzetno dug i nije do kraja izvestan, bez obzira na to šta mi radili i kako postupali. U tim uslovima bilo bi pogrešno zatvarati bilo koja vrata na svetu, pogotovu vrata Rusije, koja se pokazala izuzetno prijateljski nastrojena prema Srbiji - naglasio je Jeremić.

On je dodao i da Rusija pruža punu podršku Srbiji u Savetu bezbednosti UN, gde zvanična Moskva ima pravo da stavi veto na odluke tog tela svetske porodice naroda. Jeremić se osvrnuo i na Briselske pregovore, rekavši da zvanični Beograd treba da ima institucionalizovanu platformu, a ne da, kao do sada, “pravi seriju ustupaka, a da zauzvrat ne dobije ništa”.

- Zauzvrat je traženo vrlo malo, Zajednica srpskih opština, pa ni to malo nije dobijeno. Postavlja se pitanje kako je neko pregovarao da dâ sve a da ne dobije ništa. Ili je posredi potpuna nekompetentnost, ili je možda zauzvrat nešto drugo traženo i dobijeno. A to drugo je okretanje glave od činjenice da se ova zemlja vodi na sve više totalitarni način koji svakako nije u skladu sa evropskim standardima - ocenio je Jeremić.

Novinare Sputnjika je na kraju interesovalo i gde Jeremić vidi sebe za godinu dana, na sta je on odlučno odgovorio “u Srbiji” I dodao da se vidi “u okviru političke organizacije koja će se zalagati za povratak normalnosti u društvo, za civilizovani dijalog i za izgradnju zemlje koja bi izgledala drugačije od ove koju imamo sada”.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.