I UPRKOS TOME ŠTO JE ODBIO POSLUŠNOST VUČIĆU! Bez kazne za Palmu i JS?
Foto: Marina Lopičić

JS protiv nove Vlade

I UPRKOS TOME ŠTO JE ODBIO POSLUŠNOST VUČIĆU! Bez kazne za Palmu i JS?

Politički analitičar Vladimir Pejić smatra da Palma zbog svog glasanja neće biti kažnjen i da je tom njegovom potezu dato previše pažnje

Objavljeno: 19:40h

Vrh naprednjaka će narednih dana raspravljati o odnosu sa Jedinstvenom Srbijom, čiji su se poslanici u četvrtak izjasnili protiv novog sastava Vlade na čijem čelu je Ana Brnabić - saznaju "Novosti".

Analiziraće se ukupno stanje u vladajućem savezu, kako bi se do kraja razjasnili odnosi posle izjave lider JS Dragana Markovića Palme da više nije u vlasti. Cilj je da se učvrste veze među strankama i da se obezbedi snažna podrška na koju će tim iz Nemanjine moći da se osloni pri izglasavanju svakog budućeg zakona.

Sudeći prema porukama koje stižu iz najjače partije, ali i od lidera JS, postoji želja da se dosadašnja saradnja nastavi, pa ne bi trebalo ni očekivati neke sankcije koje bi SNS primenio zbog "neposlušnosti" stranke iz Jagodine.

Šef IO SNS Darko Glišić potvrdio je, za "Novosti", da će na dnevnom redu njegove partije biti potez poslanika JS:

- Zasad nema nekih predloga da se Palma i njegova partija sankcionišu.

Uprkos tome što se glasanje o Vladi kao i o državnom budžetu u političkoj praksi tretira kao svojevrsni test za vladajući savez i da se oni koji ne stanu na stranu većine automatski "precrtavaju", po svemu sudeći, ovoga puta će biti napravljen izuzetak.

Dragan Marković je najavio da će ubuduće glasati za sve dobre zakone koji stignu iz Vlade, a iz SNS šalju poruke da poštuju njihov stav i da će nastaviti da sarađuju. Naprednjacima je namera i da prodube odnose i sa socijalistima, posebno zbog veće uloge koju su kadrovi Ivice Dačića dobili u novom ministarskom timu.

Politički analitičar Vladimir Pejić smatra da Palma zbog svog glasanja neće biti kažnjen i da je tom njegovom potezu dato previše pažnje.

- Vrlo brzo će ti međustranački odnosi "leći", jer realno nema prostora da se uđe u ozbiljne sukobe i probleme, pošto nema suštinskih razlika u politikama dveju partija, već je kod trenutnog razmimoilaženja u pitanju personalni razlog oko izabrane premijerke - navodi Pejić. - Palma se ovim, ipak, pozicionirao kao blagi disident, jer nije do kraja pouzdan, tako da će vlast morati da se preračuna kad i za šta može na njega računati.

Pejić kaže da Palminom odlukom socijalisti nisu direktno pogođeni, jer nisu oni predlagali premijera, a i u svojoj stranci su već navikli na trzavice, pa im ni Plama u tom smislu nije stran.

Odnosi sa SPS po starom

Socijalisti izgleda nisu previše zamerili svom decenijskom partneru iz Jagodine što je glasao protiv izbora njihovih kadrova u Vladu. Slavica Đukić Dejanović nam kaže da nije previše upućena u međupartijske odnose SPS i JS, ali da se među njima od četvrtka ništa nije promenilo.

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.