VUČIĆEV DRUGAR HTEO DA BOMBARDUJE AL DŽAZIRU! Procureli tajni dokumenti SAD o Muhamedu bin Zajedu!
Foto: AP

WikiLEAKS OBJAVIO

VUČIĆEV DRUGAR HTEO DA BOMBARDUJE AL DŽAZIRU! Procureli tajni dokumenti SAD o Muhamedu bin Zajedu!

Vođa Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed tražio je od Amerikanaca da bimbarduju TV stanicu 2004, kad je bio ministar odbrane

Objavljeno:

Dok diktator Aleksandar Vučić guši medije po Srbiji i sprečava bilo kakvu vrstu objektivne kritike njegovog rada i rada SNS, pokazuje se da ima i gore.

Naime, WikiLeaks je upravo objavio transkript razgovora Ričarda Hasa, predsednika Saveta za spoljne odnose Stejt Dipartmenta i Muhameda bin Zajeda al Nahjana, čestog gosta i prijatelja Aleksandra Vučića, u kojem lider Ujedinjenih Arapskih Emirata traži da se bombarduje TV Al Džazira!

Kako se navodi u dokumentima Ričard Has, ambasador Wahba i Muhamed bin Zajed imali su rasparavu o odnosima Iraka, Irana, SAD i Ujedinjenih Arapskih Emirata tokom razgovora na ručku 8. janura koji trajao dva sata. Zajed je tada istakao da primećuje negativne reakcije na vojnu akciju SAD protiv Iraka i da bi više voleo međunarodnu podršku drugog UNSCR. Preporučio je da bi SAD trebalo da se koncentrišu na slanje humanitarne pomoći Bagdadu jer će Sadam verovatno ići u opsadu i neće oklevati da isključi glavni grad.

Sa drugim zvaničnicima SAD, Zajed je isticao neophodno angažovanje SAD po pitanju Katara da bi se ojačala Al Džazira. On je obavestio ambasadora Hasa o glasinama koje kruže Bagdadom o sporazumu između SAD i Sadama koji je sprečen. Zajed je tvrdio da Teheran može bolje da kontroliše Hezbolah od Sirije, ali da ipak ohrabruje razgovore SAD sa Bašarom al Asadom.

Pomenuo je i razdor između Saudijske Arabije i Katara, ističući da su veze UAE i Saudijske Arabije komplikovani, ali je Abu Dabi uvideo važnost održavanja dijaloga sa Rijadom. Ipak, on je ohrabrio nastavak angažovanja USG sa Saudijcima. Muhamed bin Zajed je obavestio ambasadora Hasa i o tome šta su Ujedinjeni Arapski Emirati pronašli na pet avganistanskih nosača aviona koji su preusmereni i pretreseni u Emiratima.

Drugi dokument koji je Vikiliks objavio sadrži informacije o poseti ambasadora Ričarda Hasa Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 7-9. januara kada je pored sastanka sa Zjedom posetio Country Team, studente na ženskom Zajid Univerzitetu, ali se sastao i sa guvernerom Centralne banke UAE Sultan Nasser Al- Suweidijem. U Dubaiju se Has sastao sa ministrom odbrane Dubaija i ministrom odbrane UAE Shaykh Muhammad Bin Rashid Al-Maktoum i održao sastanak u rezidencijalnom konzulatu sa predstavnicima intelektualne elite Dubajia i biznismenima.

foto: Reuters

Ambasador Wahba, član osoblja S/P dr. Megan Osalivan i policijski zvaničnik pridružili su se ručku ambasadora Hasa i Muhameda bin Zajeda. Zajedu su se pridružili Šeik Saeed Bin Hamdan Al-Nahyan, direkror emiratskog Centra za strateške studije i istraživanje Dr. Jamal Al-Suweidi i specijalni pomoćnik Yousef Al-Otaiba.

директор Емиратес Центра за стратешке студије и истраживање др. Џамал ​​Ал-Сувеиди и специјални помоћник Иоусеф Ал-Отаиба. -

Ujedinjeni Arapski Emirati preferiraju drugi UNSCR: Preporučuju da prioritet bude humanitarna pomoć Bagdadu

U dokumentu je navedeno da UAE bi voleli da odobre drugu rezoluciju UNSCR kojom se dozvoljava upotreba vojne sile, ukoliko je nemoguće rešiti međunarodne probleme sa Irakom mirnim putem, tvrdi Zajed.

U odgovoru na Hasovo pitanje da li bi takva rezolucija olakšala vojnu saradnju UAE sa koalicijom, Zajed je naglasio da će UNSCR omogućiti olakšanje vojnih konfrontacija u arapskom i muslimanskom svetu. Bez obzira na to, Zajed je napomenuo da je odluka UAE o podršci akcije pod vodstvom SAD, sa ili bez druge rezolucije, konačna.

foto: Fonetap

Odgovarajuči na pitanje Muhameda bin Zajeda o planovima SAD za Irak nakon Sadama, Has je predstavio četiri izazova: humanitarnu, političku, sigurnosnu i rekonstrukciju. Zajed je preporučio robusni program humanitarne pomoći za područje Bagdada, naglašavajući da će američke snage na severu i jugu imati mnogo otpora.

Zajed je predvideo da će neodgovorni Sadam otići u Bagdad i smanjiti snabdevanje hranom glavni grad, kako bi pokrenuo humanitarnu krizu, za koju bi onda mogao da okrivi SAD. Prema izvorima Emirata u Iraku, Sadam je naložio distribuciju hrane porodicama u Bagdadu kako bi pokrili samo 3-7 dana.

U dokumentima Vikiliksa stoji i da je Zajed naglasio da bi javno mnjenje u arapskom svetu bilo moguće zadržati pod uslovom da vojna akcija bude kratka i odlučujuća. Takođe je važno držati izraelskog prmijera Ariela Sharona u svojoj kutiji. Vraćajući se na zajedničku temu u razgovorima sa zvaničnicima SAD, Zajed je naglasio važnost usmeravanja Al Džazire u satelitsku mrežu, sa sedištem u Dohi, pre bilo kakve vojne akcije. On je preporučio da novinari ne šalju ratne borce, barem na početku, budući da je prenos scena civilnih žrtava previše rizična.

Muhamed bin Zajed je rekao da mu je misterija zbog čega je Katar nastavio da razbuktava javno mnjenje preko JSC i predložio da SAD iskoriste svoju snagu kako bi vršile pritisak na Dohu. Smejući se prisetio se sastanka na početku avganistanske kampanje između Katarskog emira Hamad Al- Thani i šeika Zayid, u kojem se Hamad žalio na izveštaj koji je dobio u kojem Zajed traži od generala Franka da bombarduje Al Džaziru. Prema Muhamedu bin Zajedu, Zaid je srdačno odgovorio - Da li ga krivite?

foto: Printscreen/WikiLeaks

Odgovarajući na pitanje ambasadora Hasa, o tome kako će Iračani gledati na kampanju pod vodstvom SAD koja rezultira otpuštanjem Sadama, Zajed je rekao - "oni će izaći i plesati na ulicama". Međutim, upozorio je na glasine koje su kružile Bagdadom da je SAD samnjio dogovore sa Sadamom. Navodeći poverljive obaveštajne izvore UAE, Zajed ga je obavestio da je za SAD uspostavljeno sedam uslova pod kojima će opasnost od vojne akcije biti skinuta sa stola:

1. Irak priznaje posedovanje dva "biološka kontejnera"

2. Irak se slaže da ne napada Izrael

3. Irak poništava sporazum sa Rusijom o naftnom polju "Majnun"

4. Režim se slaže da izmeni irački ustav

5 . Višestranački sistem se pokreće

6. Vlada Bagdada se eorganizuje

7. Irak se slaže da sazove slobodne i poštene izbore

Ambasador Has je napomenuo da je na skali od 1-10, s tim da je 10 potpuno nedostupno i ocenio podatke Zajeda sa 14.

U daljim navodima iz dokumenata priča se okreće prema istoku, pa je Zajed zatražio najnovije mišljenje o Iranu. Has ga je upoznao sa dve bitne debate u krugovima USG - gde se nalazi Iran, da li je na ivici radikalne promene ili će promene polako doći, ali i šta bi SAD trebalo da uradi, odnosno da li treba da razgovara sa režimom ili treba da ih izoluju.

foto: Printscreen/WikiLeaks

Napomenuo je da se pojavio konsenzus da će Iran vremenom postati demokratski, ali je Has istakao da je Vašington zabrinut da se u napadima Hezbolaha napadne Izrael, ako SAD vodi koalicioni vojni napad na Irak. Zajed se nije složio sa sposobnošću Sirije da u potpunosti utiče na Hezbolah, ali je predložio da određeni Iranci mogu da budu daleko efikasniji ako dobiju našu poruku. Upozorio je da su borci Hezbolaha daleko obrazovaniji i opasniji od Al Kaide.

Zajed je umanjio tenzije između Saudijaca i Katara, pominjući da dve populacije dele iste korene, ali da je odnos Saudijske Arabije i UAE daleko složeniji i skrenuo pažnju na spor Abu Dabija i Rijada. Zajed je istakao da u skorašnjim istraživanjima 90 odsto Saudijaca veruje da će SAD nakon promene režima u Iraku, promeniti svoj pogled na promenu režima u Rijadu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.