"Možete da me zovete homopremijerka... ali ja ću menjati Srbiju!" Gotova sednica Skupštine, nastavak sutra!
Foto: Filip Plavčić

nastaviće se!

"Možete da me zovete homopremijerka... ali ja ću menjati Srbiju!" Gotova sednica Skupštine, nastavak sutra!

Skupština Srbije počela je danas sednicu o izboru Vlade Srbije koja će sa Anom Brnabić na čelu imati 22 člana

Objavljeno: 20:35h

Danas se u Skupštini Srbije, održava sednica na kojoj je mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić predstavla svoj ekspoze i sastav kabineta.

Predsednica parlamenta Maja Gojković obavetila je poslanike da će parlament danas raditi i posle 18 sati kako bi se završila rasprava o izboru nove vlade i potom glasalo o novom kabinetu Ane Brnabić.

20.02 - Sednica Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o ekspozeu mandatarke Ane Brnabić završena je oko 20 časova i biće nastavljena sutra od 10 sati.

19.46 - Nova stranka saopštila je da su dvojica kandidata za ministre, Nebojša Stefanović i Zlatibor Lončar i šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, Aleksandar Martinović, upućivali "pretnje" lideru te partije Zoranu Živkoviću dok je na sednici Skupštine Srbije iznosio mišljenje o predloženom sastavu Vlade Srbije.

19.44 - U ekspozeu mandatarke za sastav Vlade ima najviše mesta koja se tiču obećanja i stvari koje treba realizovati, i to slušamo već dugo, ne samo u poslednjih pet godina, izjavio je šef poslaničke grupe Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović.

19.39 - Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović kaže da ga je obradovalo što je mandatarka navela da će rast BDP u narednoj periodu biti baziran na investicijama i na rastu izvoza.

19.11 - Mandatarka Ana Branabić odbacila je kritike poslanika Demokratske stranke (DS) o svom ekspozeu i radu kabineta Aleksandra Vučića napomenuvši da je vreme da shvate da je mnogo dobrih stvari urađeno.

foto: Printskrin / RTS

"Ako je i bilo super ideja, onda su one i realizovane", rekla je Branabić dodavši da se i danas u raspravi čuje priča o "ovoj ili onoj dobroj ideji" od pre nekoliko godina.

19.10 - Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić rekao je da je ekspoze kandidatkinje za predsednicu Vlade Srbije Ane Brnabić više ličio na izveštaj rada prethodnih vlada nego na predstavljanje programa i ciljeva nove vlade i dodao da DS neće glasati za njen izbor.

19.00 - Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine i poslanik SPS, kaže da rast od 3,5 odsto BDP, koji je zacrtan u ekspozeu, nije nedostižan uz ovaj nivo direktnih stranih investicija.

18.41 -Brnabić se opredelila za jastrebove u Vladi, ocenio je gostujući u Danu uživo novinar Radija Slobodna Evropa Miloš Teodorović.

18.40 - Poslanik Pokreta Dosta je bilo Dušan Pavlović smatra da su neki ciljevi izneseni u ekspozeu mandatarke Ane Brnabić nerealni, a da su neki realni ali, kako kaže, nisu važni.

18.06 - Boško Obradović dobio dve opomene u parlamentu pošto je Vučića, Nikolića, Dačića i Vulina nazvao izdajnicima.

17.19 - Mandatarka Ana Brnabić rekla je u Skupštini Srbije da bi bila ponosna ako bi njena vlada uspela da ponovi rezultate prethodne koju je vodio Aleksandar Vučić. Odgovarajući na kritike opozicije o kadrovskim rešenjima, rekla da nije korektno vređati i lično i profesionalno ministre.

Podsetila je da je od 2014. godine otvoreno 10 pregovaračkih poglavlja i upitala da li "smo mogli da imamo onda boljeg ministra".

Govoreći o zdravstvu i Zlatiboru Lončaru ona je kazala da je dobro radio svoj posao i da je za vreme njegovog mandata zdravstvo napredovalo za 12 mesta i da je i ispred nekoliko evrpskih zemalja uprkos svim napadima na ministra.

17.01 - Poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Fatmir Hasani inajavio je da će podržati izbor Ane Brnabić i da će to biti nastavak podrške PDD prethodnoj Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, PDD je u međuvremenu pisao i Vladi Srbije i sada očekuje od Brnabić da dogovor počne polako da se realizuje dogovor sa predsednikom Vučićem koji se odnosi na reorganizaciju Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, na probleme u prosveti i na rešavanje pitanja osnovnih sudova.

16:35 Sanda Ivić Rašković napomenula je da je Ana Brnabić neko ko nije dobio legitimitet na izborima.

foto: Fonet

15:22 Lider Nove stranke Zoran Živković na početku izlaganja upitao je zašto se uopšte danas i bira premijer kada je prethodni rekao kako neće da se kandiduje za predsednika?!

foto: Stefan Jokić

"Ceo ekspoze je na temu virtuelne realnosti i digatalne zabave. Sve velike bajke o tome da je naš BDP najveći u regionu, da je smanjena nezaposlenost, da ćemo imati prugu Beograd - Budimpešta, da će biti rešena afera "Helikopeter", "Savamala", sve su to viertuelne laži koje smo slušali. U tom slučaju mandatarka je u pravu kada je rekla da će ovo biti vlada kontinuiteta", rekao je Živković.

Dragan Marković Palma lider Jedinstvene Srbije još jednom je naveo da oni neće glasati za Ana Brnabić kao premijera.

ANA, VI STE DAMA, ALI NEĆU GLASATI ZA VAS: Ovako se Palma danas obratio mandatarki!

foto: Printscreen / RTS

- Mi nećemo glasati za Anu Brnabić. Nemam nista protiv LGBT populacije, ali moji poslanici i ja smo napravili Jedinstvenu Srbiju, koja je kao jedna porodica. Za sve ono što je dobro u Srbiji mi ćemo glasati - naveo je Marković.

14:35 - Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor najavio je podršku mandatarki Ani Brnabić i novoj vladi Srbije. On je izazio nadu da će nova vlada nastaviti brigu o pravima nacionalnih manjina, ali i da će će voditi računa o tome da sva deca pripadnika nacionalnih manjina, pored maternjeg, odlično govore srpski jezik.

foto: Printscreen / Rts

14:25 - Na lične uvrede neću da odgovaram. Ovih dana ih ima dosta, od toga da li sam gospodin ili gospođica jer se nisam rodno opredelila, da sam sultanija, homopremijerka, fukus, ikebana. Mi treba da radimo i svi možete da me zovete kako hoćete ali ja ću prvi dan otići na posao i pokušati da promenim makar jednu malu stvar. Ali, braniću vladu i sve članove našeg tima - rekla je Brnabić.

*Mandatarka Ana Brnabić javila se da odgovori na izjave poslanika. Ona je odmah na početku naglasila da su najveća strana u Srbiji i da ona i njen predsednik imaju ogromnu podršku građana.

14:10 - Lider LDP Čedomir Jovanović kaže da smo na inauguraciji propustili da primetimo koliko smo slabi kao država.

foto: Printscreen / RTS

- Ono što se desilo u proteklih nekoliko dana doživljavam kao direktno ponižavanje zemlje. Ne postoji nijedna rečenica koju Vučić može da izgovori, a da o tome dobije saglasnost opozicije. Sve šanse smo prokockali, svaku priliku smo propustili. Na svakom planu nam je glava u pesku.

14:05 - Poslanici opozicija kažu da nisu zadovoljni ekspozeom koji je predstavila mandatarka Ana Brnabić. DS, LDP i DSS kažu da neće podržati Anu Brnabić.

13:59 - Ko o čemu, neko o poštenju -odgovorio je šef poslaničke grupe Aleksandar Martinović na kritike poslanika SRS Vojislava Šešelja na ekspoze i sastav nove vlade. On je još rekao da ne zna da li da ulazi u duel sa čovekom koji je osvojio tri puta manje glasova od Belog Preletačevića. Šešelj je potom istakao da se njegova žena Jadranka na insistiranje Martinovića kandidovala za predsednika Srbije. Potom je Martinović rekao da jeste pritiskao Jadranku, ali na izričit zahtev Šešelja iz haga.

13:54 Nakon pauze je krenula rasprava u parlamentu o izboru vlade. Šešelj je, u osvrtu na izbor kandidata za ministre poručio Brnabić da je bilo mnogo kvalitetnijih stručnjaka za resore od onih "koje je ubacila".

foto: Filip Plavčić

12:06 - Predsednica parlamenta Maja Gojković odredila je pauzu u trajanju od 60 minuta a potom treba da počne rasprava.

12:05 - mandatarka Ana Brnabić predstavila je ekspoze poslanicima i kandidate za članove buduće vlade. Jedini poslanik vladajuće koalicije Dragan Marković Palma nije ustao i aplaudirao.

foto: Filip Plavčić

Najveći aplauz dobio je Aleksandar Vulin.

11:47 - Veoma sam ponosna koliko smo postigli u zakonodavnom, strateškom i institucionalnom smislu kada je u pitanju zaštita manjina, deca se školuju na 15 jezika. Treba da budemo ponosni na toleranciju i različitosti koji se neguju - rekla je Brnabić.

11:42 - Nastavljamo sa reformom radnog zakonodavstva, da 60.000 zaposlenih preko agencija ima ista prava kao i ostali zaposleni, kao i uvođenje u legalne tokove sezonskih radnika - najavila je ona.

foto: Filip Plavčić

11:37 - Daću sve od sebe da u mandatu ove vlade budu konačno završeni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, poručila je mandatarka. Posebno je najavila da će obaveza svih kulturnih institucija biti programi za decu.

Brnabićeva je govorila o značaju IT sektora, a pošto poslanicima kao da to nije bila najzanimljivija stvar na svetu u tom trenutku, zastala je i zamolila za više pažnje. U jednom momentu pažnju mandatarki je skrenuo neko od poslanika, a nije najjasnije kome je Brnabićeva uputila “namig“ tokom izlaganja.

11:36 - Mandatarka je u nastavku istakla da će nova Vlada, ukoliko joj bude ukazano poverenje, nastaviti putem ulaganja u infrastrukturne projekte.

- Izuzetno je važno okruženje u kojem naše kompanije posluju. Moramo modernizovati čitav set zakona kako bi se u privredi otvorile nove mogućnosti, eliminisale administrativne barijere i unapredilo poslovanje. Pravni okvir ne sme biti prepreka inovacijama. Vizija ove Vlade je razvoj preduzetništva zasnovan na viziji i inovacijama. Samo pobednička društva idu u susret promenama.

11.32 - Kandidatkinja za premijerku Srbije ukazala je da će proces digitalizacije biti na vrhu liste njenih prioriteta, jer će upravo taj put utemeljiti mesto Srbije na listi svih zemalja sveta.

foto: Filip Plavčić

11:25 - Obrazovanje će, posle digitalizacije, biti drugi najvažniji prioritet vlade, poručila je Ana Brnabić. Radićemo na tome da promenimo način razmišljanja koji sputava kreativnost, da mlade navedemo da ne odustanu na prvoj prepreci, da veruju u sebe i idu u susret ambicijama. Negovaćemo preduzentički duh kod mladih, što ne znaci da svi mladi treba da budu preduzetnici, rekla je Brnabić.

11:21 - Planiramo povećanje plata u javnom sektoru, ali i da trošimo samo onoliko koliko imamo, poručila je Brbabić.

11:00 - Brnabić: Čast mi je služiti Srbiji

- Čast je služiti Srbiji kako bi se ona menjala na bolje, rekla je danas mandatarka Ana Brnabić na pocetku ekspozea pred poslanicima Narodne Skupstine i istakla da njena vlada nastavlja posao na odlicnim temeljima koje joj je ostavila vlada Aleksandra Vučića.

- Važno je da se usaglasimo oko prirotieta i napravimo društveni dogovor oko toga sta zajedno mozemo i moramo da postignemo da bismo u Srbiju uveli u red uspešnih država - istakla je Brnabić.

foto: Filip Plavčić

- U politiku sam ušla iz privrede, a iz ljubavi prema Srbiji. Vratila sam se iz najbolje zelje da uradim nesto za svoju zemlju. Ccast je služiti Srbiji, kako bi se ona menjala na bolje" rekla je Brnabić i dobila prvi aplauz poslanika.

10:51 - Počela sednica. Kasnila je jer je kandidatu za ministra Antiću pozlilo.

- Ako je ministru Antiću pozlilo, ne smete to da držite u tajnosti. Svakom od nas ovde može da pozli, a pogotovo kad vidimo predlog za sastav Vlade- ocenio je Šešelj.

foto: Filip Plavčić

Mandatarka Ana Brnabić na sednici će predstaviti ekspoze i sastav kabineta.

Prema Predlogu odluke o izboru vlade, nova vlada imaće četiri potpredsednika, 18 resora i tri ministra bez portfelja.

Vlada je izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika. Nakon izbora, predsednik Vlade i njeni clanovi polažu zakletvu pred poslanicima, cime pocinje da teče njihov mandat.

Nova vlada Ane Brnabić biće 15. po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sistem.

10:44 - Mandatarka Ana Brnabić je stigla u Skupštinu

Mandatarka Ana Brnabić stigla je u Skupštinu Srbije gde će poslanicima predstaviti ekspoze i predstaviti članove kabineta.

U Narodnu skupštinu već su došli predloženi ministri, a među prvima Nenad Popović i Branko Ružić.

foto: Filip Plavčić

10:43 - Neposredno pred početak sednice stigli su i Dušan Vujović, Jadranka Joksimović, Vanja Udovičić, Nela Kuburović, Aleksandar Vulin...

U parlament je stigao i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je ranije najavio da neće podržati izbor Ane Brnabić za premijerku.

10:40 - Poslanik SRS Nemanja Šarović ukazao je na povredu Poslovnika o radu, jer je sednica kasnila skoro 40 minuta.

foto: Filip Plavčić

- Današnja sednica je zakazana za 10 časova, a počela u 10.36 časova, što je nedopustivo. Time ponižavate i goste na ovoj sednice, i nas poslanike, i kandidate za ministre, a na to nemate pravo. Ako u 10 časova nije bilo dovoljno poslanika, onda je otkažite. Ako ste Vi imali neke neodložne obaveze, trebalo je da pošaljete nekog od svojih zamenika. Nema nikakvog opravdanja za kašnjenje, jer ako birate Vladu, broj opravdanja je još manji - naveo je Šarović.

U Skupštinu Srbije stigli su i ambasadori pojedinih zemalja, među kojima je i američki Kajl Skat.

foto: Filip Plavčić

Rok za izbor vlade je 30. jun u ponoć. Za izbor nove Vlade potrebno je da glasa 126 poslanika od 250 koliko ima Skupština Srbije.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.