REKAO IM JE: ZNATE LI DA JE DANAS VIDOVDAN? Ovako je Srbija saznala da je Sloba izručen Hagu! (VIDEO)
Foto: AP

pre tačno 16. godina

REKAO IM JE: ZNATE LI DA JE DANAS VIDOVDAN? Ovako je Srbija saznala da je Sloba izručen Hagu! (VIDEO)

28. jun ima posebnu simboliku. Na današnji dan, Slobodan Milošević je izručen Haškom tribunalu

Objavljeno: 11:10h

Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević izručen je Haškom tribunalu 28. juna 2001. godine, na Vidovdan, pre tačno 16 godina. Milošević, koji je bio i osnivač i lider Socijalističke partije Srbije, izručen je Haškom tribunalu, zbog sumnje na zločine počinjene protiv čovečnosti u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Priča se da je i sam Milošević policajcima koji su ga iz zatvora sprovodili do helikoptera rekao: "Znate li da je danas Vidovdan?"

Presudu nije dočekao, jer je umro 11. marta 2006. godine u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

"Dobro veče poštovani gledaoci, bivši jugoslovenski predsednik predat je organima Haškog tribunala.." - ovim rečima počeo je dnevnik RTS - a te 2001. godine.

Tadašnji predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić obratio se javnosti na vanrednoj konferenciji za medije, a nešto kasnije te večeri tadašnja portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman potvrdila je da je Milošević stigao u Hag i da je odmah prebačen u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Biviši predsednik SRJ je 27. maja 1999. optužen za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj 1991-92. i BiH 1992-95. i na Kosovu 1999.

Milošević je bio prvi šef države koji je predat međunarodnom sudu. Za predsednika SR Jugoslavije izabran je 25. jula 1997. godine.

Interesantno je da je na današnji dan 2012. godine, Miloševićev naslednik na mesto šefa SPS - a, Ivica Dačić dobio mandat za sastav nove Vlade.

Izručenje Miloševića Hagu je izazvala političke sukobe i napetosti u Srbiji, koji su na kraju rezultirali ubistvom premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine koji je bio najzaslužniji za Miloševićevo izručenje. Refprme koje je Zoran Đinđić sprovodio zaustavljene su tog dana kada oficir Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti ispalio metak u tadašnjeg predsednika Vlade.

U Srbiji i danas traje rasprava o tome da li je Miloševićevo izručenje Hagu bila dobra ili loša vest za Srbiju...

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.