ANA NEMA MOĆ, SAMO MARIONETA? Nemačka štampa vidi izbor Brnabićke kao dobar šahovski potez Vučića
Foto: EPA / Koca Sulejmanovic

analiza iz evrope

ANA NEMA MOĆ, SAMO MARIONETA? Nemačka štampa vidi izbor Brnabićke kao dobar šahovski potez Vučića

"Što se tiče Vučića, ovo je njegov rafiniran šahovski potez. Jer, na taj način od odvraća pažnju od sebe."

Objavljeno:

Mandatarka za sastav srpske vlade važi kao "stručna, međunarodno dobro umrežena, uzdignuta iznad ozloglašene beogradske stranačke močvare – i apsolutno lojalna Vučiću", piše štampa na nemačkom jeziku.

SKRIVENI HOMOFOBI U SNS I SPS? Sada svi glasaju za ANU, a ovako su vređali LGBT populaciju

- Srbija prvi put kao predsednicu vlade ima ženu koja se otvoreno izjašnjava kao homoseksualka. To je vredno pažnje - piše švajcarski dnevnik "Noje cirher cajtung", prenosi Dojče vele.

List dodaje da, isto tako, treba imati u vidu da je to bila isključiva odluka predsednika Vučića i da članovi vlade i stranke tu nisu imali šta da kažu.

Autor teksta Andreas Ernst postavlja pitanje da li je Ana Brnabić "Vučićeva marioneta" i odgovara - To je moguće, ali ne mora obavezno biti tako. Za razliku od svog slabijeg protivkandidata, ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, ona nije kompromitovana i nema čime da bude ucenjena. Dačić, čija je karijera počela za vreme Slobodana Miloševića, bio je umešan u brojne afere. Tajne službe imaju debeo dosije o njemu, a Vučić bi detalje odatle mogao da prosledi štampi kad god to poželi - kaže on.

Za razliku od Dačića, ona može uvek da ode

- Brnabićeva je, međutim, neispisan list. Vučić je nju tek u avgustu postavio na čelo ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Otada je radila na digitalizaciji i povećanju efikasnosti državne administracije. Prvi uspesi su bili vidljivi, ali Brnabićeva je imala premalo vremena da dokaže sebe i svoju probojnost. Njena bliskost sa IT-sektorom, branšom koja u Srbiji beleži rast, podstakao je da se uspešno založi za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u školama. Sa medijima i predstavnicima nevladinih organizacija ima opušten odnos. To je razlikuje od Vučića.

Ali, Brnabićeva nema moć u kući. Nju je postavio Vučić, i on u svakom trenutku može da je smeni. Utoliko je ona zavisna. S druge strane, ona ima unutrašnju nezavisnost i ukoliko situacija za nju postane nepodnošljiva, u svakom trenutku može da podnese ostavku. Tu slobodu Dačić nije imao - navodi "Noje cirher cajtung".

foto: Fonet

List dalje piše LGBT populacija u Srbiji uzdržano reagovala na imenovanje i da je Brnabić još kada je ušla u vladu rekla da ne vidi sebe kao gej-ministarku i da pitanje istopolnog braka ne spada u njen resor.

- Politički rafinirano je izrazila poštovanje za Srpsku pravoslavnu crkvu, koja je tradicionalno leglo homofobije. Kao ekspertkinja za marketing sa univerzitetskom diplomom britanskog Hala, brzo se snašla u bazenu sa ajkulama srpske politike. Ona poznaje važeća pravila i poštuje tabue. Ipak, ona svojom ličnošću pomaže da se promeni predstava prema kojoj šef vlade mora biti muškarac, a ako je žena, onda bar majka, a ako je homoseksualna, onda samo u tajnosti. Za spoljno delovanje Srbije, bar na Zapadu, ona predstavlja dobitak - piše između ostalog Anfreas Ernst za dnevnik "Noje cirher cajtung".

- I pored svega otpora Srpske pravoslavne crkve i nacionalno-populističke partije SNS sveprisutni šef države Aleksandar Vučić svesno se odlučio za proevropsku ali politički neiskusnu a uspešnu ministarku... Ona važi kao stručna, međunarodno dobro umrežena, uzdignuta iznad ozloglašene beogradske stranačke močvare – i apsolutno lojalna Vučiću. Ona se zahvalila predsedniku za ogromno poverenje i rekla da joj je čast da služi svojoj zemlji - piše list "Nojes Dojčland"

- Proevropski list Blic nije jedini koji se nada da će ona sada oživeti srpsku političku scenu. I zaista, Brnabićeva, koju mediji i kolege cene kao prijatnu i komunikativnu, razlikuje se od srpskih političkih gladijatora: ekspertkinja za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koja je studirala u SAD i Velikoj Britaniji, počela je karijeru još pre nego što je prešla u politiku. Bilo kao rukovoditeljka projekata organizacije za razvoju pomoć USAID ili kao direktorka jedne firme za elektrane na vetar u SAD – raniji poslodavci hvale Brnabićevu, koja tečno govori engleski i ruski, kao kompetentnu u timskom radu. Ipak, njen manevarski prostor će, kao što je rekao Vučić, biti ograničen na privredu. Najveći deo političkog rada vlade će, kako je dodao, obavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić", piše "Nojes Dojčland".

Vučićev Rafinirani šahovski potez

A dnevnik "Handelsblat" piše - Za srpskog premijera računa se pre svega neograničena lojalnost. Nakon što je... postao predsednik države, šef nacionalno-populističke stranke SNS je nedeljama razmišljao o tome ko bi mogao da ga nasledi – i odlučio se za ministarku državne uprave Anu Brnabić. Nestranačka političarka nije provokacija samo za delove njegove stranke i koalicije, već i za uticajnu pravoslavnu crkvu. Jer, Brnabićeva je proklamovana lezbejka

- Što se tiče Vučića, ovo je njegov rafiniran šahovski potez. Jer, na taj način od odvraća pažnju od sebe. Njegova sporna pobeda na predsedničkim izborima je bila propraćena masovnim protestima. Njegovi kritičari optužuju bivšeg ministra propagande ratnog zločinca Slobodana Miloševića da hoće da ustoliči iliberalnu demokratiju. Sa lojalnom Brnabićkom, on i dalje može da vrši jak uticaj na rad vlade. Jer, Beograđanka, koja tečno govori engleski i ruski, i ima diplomu britanskog univerziteta u Halu, nema političku moć u rukama - zaključuje "Handelsblat".

(Espreso.co.rs / Dojče Vele)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.