DUŠAN MILISAVLJEVIĆ: Izmeniti Zakon o radu, DRŽAVA MORA DA STOJI IZA RADNIKA OBOLELIH OD RAKA! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

intervju nedelje

DUŠAN MILISAVLJEVIĆ: Izmeniti Zakon o radu, DRŽAVA MORA DA STOJI IZA RADNIKA OBOLELIH OD RAKA! (VIDEO)

Milisavljević je komentarisao i trenutnu političku situaciju u Srbiji, prebijanje građana od strane SNS batinaša, o slobodi medija u Srbiji

Objavljeno:

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević, u intervjuu za "Espreso" pričao je o donošenju Aleksinog zakona, o izmenama Zakona o radu po kojima zaposleni u procesu lečenja i rehabilitacije ne mogu biti otpušteni, o uvođenju obaveznih skrining pregleda svih građana, o dodatnom oporezivanju masne i brze hrane...

Milisavljević je komentarisao i trenutnu političku situaciju u Srbiji, prebijanje građana od strane SNS batinaša, o slobodi medija u Srbiji...

Pogledajte ceo video intervju:

Od aprila meseca ste poslanik u Skupštini. Neostvarena želja u prethodnom sazivu bila je donošenje Aleksinog zakona. Šta se dešava sa tim, da li ste nastavili tamo gde ste stali?

foto: Filip Plavčić

- Ono što jeste meni ostala neostvarena želja u prethodnom sazivu jeste donošenje nekoliko zakona. Jedan od njih je Aleksin zakon, zakon koji tretira vršnjačko nasilje koje se dešava svakodnevno u Srbiji. Iz nedelje u nedelju smo zgranuti kada čujemo da je neko nekoga prebio, da je neko nekoga ubio. Želimo kao društvo da stanemo tome na put, a opet zakonski se slabo zakonodavac rešava da to dodatno reguliše. Aleksin zakon je nažalost posledica tog nasilja koje postoji, koje je prisutno u našem društvu, i ideja i inicijativa dolazi iz porodice iz Niša koja je izgubila Aleksu, a koji su nakon smrti deteta smogli snagu da progovore o nasilju koje se desilo.

foto: Filip Plavčić

Predložili ste izmene Zakona o radu po kojima zaposleni u procesu lečenja od malignih tumora i rehabilitacije ne mogu biti otpušteni, i time bi bila pružena podrška zaposlenima da ne dolaze u situacije u koje su došle dve radnice Jure u Nišu. Da li će se uspeti u tome?

- Ja sam bio frapiran kada sam preko medija video situaciju da je samohrana majka, žena, koja je operisala karcinom dojke i koja je u procesu terapije, ostala bez posla. Prekinut joj je radni odnos, i rečeno joj je da je završila svoj dvogodišnji period. Kao lekar govorim da je to jedan veliki stres za imuni sistem svake osobe, a kamoli osobe koja se bori sa karcinomom. Ja sam se video sa Violetom Petrović koja je Nišlijka, koja je radila u Juri, i koja je smogla snage da iznese taj svoj životni problem u medije. Ja sam za taj problem čuo iz medija. Brojni su slučajevi gde teško oboleli radnici ostaju bez posla, u trenutku kada im je najviše potrebna podrška, finansijska sigurnost, i sigurnost da ne mogu da izgube posao. Kao lekar sam reagovao, da bi se napravio taj predlog izmene Zakona, da se poslodavac praktično onemogući da osobi koja boluje od raka u tom trenutku prekine radni odnos, i dok god traje rehabilitacija. To je nešto malo što država Srbija može da uradi, to nije veliki finansijski izdatak, i to je u skladu sa nacionalnom strategijom države Srbije koji smo usvojili kao struka, kao država, i kao republička administracija. Našim građanima koji su teško oboleli, rak je najteža bolest omogući sigurnost, da oni znaju da država iza njih stoji.

foto: Filip Plavčić

Predložili ste uvođenje obaveznih skrining pregleda svih građana. Šta bi to konkretno podrazumevalo, ko bi morao da se odazove, ko ne, da li bi postojale sankcije za neodazivanje?

- I u ovoj situaciji reagujem kao lekar. Naš narod ima veliki stepen oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, čak i smrtnost. Zato je najbolje te bolesti hvatati na početku. Zalažem se za uvođenje obaveznih sistematskih pregleda. U bivšoj Jugoslaviji su svi radnici imali godišnje sistematske preglede. To se sada izgubilo, i postali smo suroviji. Kapitalizam koji nas je prožeo doneo je neku ružniju stranu. Poslodavci nisu u obavezi da svoje zaposlene šalju na preglede. Ja gledam da zaštitim građane Srbije, i preventivni pregledi su nešto što je najbolje, nešto što će moći da spreći i finansijski trošak, a ono što mene više interesuje je da popravimo zdravlje građana, i da bolest uhvatimo u samom startu, gde je lakše da se izleči. Ovo je jedna razumna odluka, zakonsko rešenje koje imaju mnoge evropske zemlje.

Ostatak intervju pogledajte u video formi.

(Milka Radović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.