BBC: Izbor Haradinaja za premijera komplikuje odnose sa Srbijom
Foto: Reuters

reagovanja

BBC: Izbor Haradinaja za premijera komplikuje odnose sa Srbijom

- Kosovo ulazi u period neizvesnosti - piše AFP

Objavljeno: 07:34h

Buduće vlasti u Prištini očekuju teška borba protiv korupcije i moguće optužnice protiv ratnih vođa OVK, stav je zapadnih medija u reakcijama na rezultate izbora na Kosovu, a BBC ocenjuje da bi izbor Ramuša Haradinaja za premijera zakomplikovao odnose sa Beogradom.

Prema BBC, "bivši pobunjenički komandant, kojeg Srbija traži zbog optužbi za ratne zloccine", je pobednik izbora.

- Pobeda Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova, zakomplikovala bi odnose sa Srbijom - piše BBC.

Prema AFP, "Kosovo je glasalo za parlament koji očekuju "napeti odnosi" sa Beogradom, kao i "endemska korupcija i moguće optužnice za ratne zločine za pojedine vođe".

- Kosovo ulazi u period neizvesnosti, sa starom gardom bivših gerilskih boraca koji imaju vođstvo, ali im nedostaje apsolutna većina u odnosu na stranke koje pozivaju na promene - piše ova agencija.

Inače, svi mediji prenose da je Haradinaj, kao kandidat za premijera koalicije nazvane "ratno krilo", na čelu sa Demokratskom partijom Kosova Hašima Tačija, proglasio "ubedljivu pobedu".

Međutim, pišu mediji, "pitanje je da li će Haradinaj doći do podrške koja bi mu omogućila da vlada u koaliciji sa deset poslanika koji predstavljaju nesrpske manjine, poput etničkih Turaka i Roma.

AP piše da je na izborima pobedila koalicija "bivših pobunjeničkih vođa" i da "nijedna grupa neće moći da vlada sam, pa su koalicije verovatne", kao i da će "novi kabinet morati da se uhvati ukoštac sa demarkacionim sporazumom sa Crnom Gorom".

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.