Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu! Do sada izašlo 27,75 odsto!
Foto: Dragan Kadić

pitanje demarkacije granice?

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu! Do sada izašlo 27,75 odsto!

Na današnjim izborima će se srpski kandidati za poslanike na pet lista boriti za 10 od 120 mesta u Skupštini Kosova.

Objavljeno: 18:57h

NOVA ILI STARA LICA: Ko gubi fotelju u VLADI, i da li u nju seda GLUMAC?!

Glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu protiče zasad bez značajnijih problema. Do 15 časova na izbore je izašlo 27,75 odsto upisanih glasača.

Predsednik Samostalne liberalne stranke (SLS) Slobodan Petrović očekuje da će današnji izbori proteći mirno i demokratski, uprkos ranijim pretnjama.

Kandidat Srpske liste za poslanika Srđan Popović izjavio je da je Zajednica srpskih opština prioritet te liste. Branimir Stojanović, takođe kandidat Srpske, očekuje da izbori na Kosovu proteknu bez ikakvih pritisaka.

foto: Beta

Do 15 časova na izbore je izašlo 27,75 odsto upisanih glasača.

Političke stranke i koalicije koje učestvuju na izborima, tokom predizborne kampanje predstavile su političke programe uglavnom zasnovane na ekonomskim temama.

Teme programa su i tri "velika pitanja", koja su bila povod za izglasavanje nepoverenja Vladi na čijem čelu je bio Isa Mustafa pitanje demarkacije granice s Crnom Gorom, formiranja Zajednice srpskih opština, kao i transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači je u subotu pozvao građane da izađu na izbore i zahvalio Centralnoj izbornoj komisiji Kosova (CIK), Policiji Kosova, OEBS-u, medijima, civilnom društvu i međunarodnim posmatračima i predstavnicima ambasada koji su angažovane u izbornom procesu.

foto: Dragan Kadić

Predsednik Kosova je ranije ocenio da će Kosovo posle izbora imati "prozapadnu, multietničku i stabilnu Vladu koja će nastaviti sa reformama u svim sektorima" nezavisno od toga ko će pobediti.

Politički analitičar Beljulj Bećaj je ocenio da je tokom predizborne kampanje najveća koalicija u kojoj su Demokratska partija Kosova (DPK), Alijansa za budućnost Kosova, Incijativa za Kosovo i desetak manjih stranaka, isticala svoje potencijale u odnosu na, kako su govorili, "neodlučnost i nespremnost" vodja koalicije u kojoj su Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa novo Kosovo (ANK) i Alternativa, dok su Pokret Samoopredeljenje optuživali za nepriznavanje simbola Kosova.Bećaj smatra da koalicija DSK, ANK i Alternativa kao glavnog krivca za neuspehe Kosova smatra DPK, dok je Samoopredelenje kampanju zasnovalo na čvrstini svojih stavova.

foto: Fonet
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.