DAČIĆ: Evropska unija jasno da kaže da li nas želi!
Foto: Kurir

oštro

DAČIĆ: Evropska unija jasno da kaže da li nas želi!

Vicepremijer je rekao da je izuzetno važno za Srbiju da se što više govori o procesu proširenja

Objavljeno: 15:48h

Vršilac dužnosti premijera Srbije, vicepremijer i šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da Evropska unija mora jasno da kaže "da li želi nas".

On je to izjavio na samitu "Brdo – Brioni" procesa, uz napomenu da je za Srbiju izuzetno značajno da se što više govori o procesu proširenja, uz sve uvažavanje izazova sa kojima se EU suočava i razgovora koje unutar EU vodite o predstojećim reformama.

ON JE BIO NAJOZBILJNIJI KANDIDAT ZA PREMIJERA: Kako je u Vučićevoj kombinatorici Vujoviću izmakla fotelja i da li je Dačić opet ušao u igru?

DAČIĆ ZA ESPRESO: Neće biti smak sveta ako ne budem premijer! (VIDEO)

DAČIĆ TVRDI: Nisam se svađao sa Vučićem! Pa šta ako ne budem premijer?

"Članstvo u EU za Srbiju ostaje jedan od najviših spoljnopolitičkih prioriteta i mi činimo sve kako bi reforme koje, u skladu sa EU agendom, sprovodimo dale što bolje rezultate. Međutim, činjenica da smo, uprkos svim naporima koje već godinama ulažemo, do sada otvorili samo osam, a privremeno zatvorili dva poglavlja, nije ohrabrujuća, jer ako se ovakav tempo zadrži, trebaće nam decenija samo da otvorimo sva pregovaračka poglavlja. I, koliko još da ih zatvorimo? Ili da sve države članice EU i Evropski parlament ratifikuju Ugovor o pristupanju? Naši građani sve više gube veru da će pristupni proces biti okončan, što je loše i za nas i za EU, koja gubi svoj kredibilitet", naveo je Dačić. On je potom postavio pitanje i odmah odgovorio: "Zato, ako je pitanje: "Da li postoji potreba za novim obavezama i dodatnim angažovanjem?“, moj odgovor je: "Da, ali na strani EU, koja mora jasno da kaže želi li nas“. Često se čuje da se od nas ne očekuje ništa drugo do da ispunimo iste one uslove koji su bili postavljani svojevremeno i pred druge kandidate, ali da li je baš tako? Pitanje je, kada bi se sada sprovelo jedno opsežno istraživanje, za koliko bi se aktuelnih članica EU moglo reći da bi bile spremne da ispune iste te uslove koji se postavljaju nama", rekao je Dačić.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.