ZA NJEGA NEMA ZIME: Tomi je danas prestao mandat, a OVO SU NJEGOVA PRAVA UBUDUĆE!
Foto: Fonet

mašala!

ZA NJEGA NEMA ZIME: Tomi je danas prestao mandat, a OVO SU NJEGOVA PRAVA UBUDUĆE!

Na kraju, ali ne i najmanje bitno, predsednik Republike kome je prestao mandat ima pravo na počasni naziv "bivši predsednik Republike"

Objavljeno:

Tomislav Nikolić danas je zvanično predao dužnost predsednika Srbije Aleksandru Vučiću. Ovime je on završio svoj petogodišnji mandat šefa države.

HILJADE LJUDI MU JE KLICALO: Vučić preuzeo dužnosti od Tome, PA POLJUBIO SRPSKU ZASTAVU! (VIDEO)

foto: Marina Lopičić

Iako je sada već bivši predsednik, on ostvaruje mnoga prava iliti, reklo bi se, beneficije.

Jedna od prvih je plata. Naime, bivši predsednik Republike ima pravo na naknadu plate u iznosu plate predsednika Republike dok se ne zaposli ili dok ne ispuni uslove za penziju, ali najviše šest meseci od dana kada mu je prestao mandat.

Onaj koji se ne zaposli pre nego što mu prestane pravo na naknadu plate, ima pravo na mesečno primanje u iznosu od 80% plate predsednika Republike dok se ne zaposli, ali najduže dok ne ispuni uslove za penziju.

HIT NA CEREMONIJI: Dok je Vučić primao čestitke ambasadora, ova narodna pesma je išla u pozadini! (VIDEO)

A ako se ipak i zaposli, a njegova plata je manja od 80% plate predsednika Republike, on ima pravo na posebno mesečno primanje u iznosu razlike između 80% plate predsednika Republike i plate koju prima. Istu nadoknadu država plaća i ako se predsednik penzionisao, a penzija mu je manja od famoznih 80 odsto predsedničke plate, koja iznosi 130.000 dinara mesečno.

On takođe ima pravo na kancelarijski prostor, na savetnika, sekretara i pravo na službeni automobil s vozačem na onoliko vremena koliko je trajao njegov mandat predsednika Republike. Naravno, ovde zakon kaže da se ova sredstva koriste samo u poslovima vezanim za svojstvo bivšeg predsednika.

Diplomatski pasoš je bonus, ali i obezbeđenje od strane policije i vojske, u trajanju od jedne godine, ali i više, ako se proceni da je potrebno.

Na kraju, ali ne i najmanje bitno, predsednik Republike kome je prestao mandat ima pravo na počasni naziv "bivši predsednik Republike".

Ipak čini se da će Toma brzo naći uhlebljenje, jer će, prema pisanju medija, biti na čelu onsovanog Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.