Balkanski specijalac Donalda Trampa - Hojt Brajan Ji
Foto: AP

Ko je ovaj čovek?

Balkanski specijalac Donalda Trampa - Hojt Brajan Ji

Kakav god odgovor bio na pitanje ko je Hojt Brajan Ji, poslednjih dana mu je pošlo za rukom da smiri uzavrele političke prilike u Makedoniji i Albaniji

Objavljeno: 08:56h

Hojt Brajan Ji, pomoćnik zamenika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, doputovao je u Srbiju i danas će razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Ji je postao glavni čovek predsednika SAD Donalda Trampa za region nakon što su skoro svi viši funkcioneri smenjeni posle dolaska nove administracije, piše Blic.

Iz ambasade SAD u Srbiji saopštili su da će njegova poseta "istaći snažno partnerstvo SAD i Srbije i omogućiti razgovore o nizu bilateralnih i regionalnih pitanja od značaja za obe strane", a predviđeno je da se danas sastane sa izabranim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

CRNI DONALDE, ŠTA SI JOJ URADIO PA JE OVAKO LJUTA? Melanija ponovo napravila SKANDAL! (VIDEO)

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić će se takođe danas sastati sa Jiom, a za Blic kaže da Jia verovatno interesuje naša dalja politika posle izbora Vučića za predsednika i formiranje nove vlade.

- Ko je Hojt Brajan Ji? Mirođija za svaku čorbu na Balkanu kako ga zovu mediji, čudotvorac ili tek običan karijerni diplomata u čijoj vrućoj stolici sagovornici brzo pristaju na kompromis, - piše "Blic".

Kakav god odgovor bio na pitanje ko je Hojt Brajan Ji, činjenice su neumoljive - poslednjih dana mu je pošlo za rukom da smiri uzavrele političke prilike u Makedoniji i Albaniji, navodi list.

Prvo je tokom boravka u Skoplju smekšao makedonskog predsednika Đorđa Ivanova koji je potom mandat za formiranje vlade dao lideru socijaldemokrata Zoranu Zaevu, iako to Ivanov nije uradio ni posle prilično oštrih poruka iz Brisela. Usledila je poseta Albaniji i ekspresan dogovor o datumu parlamentarnih izbora.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.