ISPLIVAO SPISAK: Vučić, Dačić, Nikolić i ekipa su se nadobijali poklona, a vrednost je VRTOGLAVA! Evo čiji je najskuplji! (FOTO)
Foto: Beta

opala!

ISPLIVAO SPISAK: Vučić, Dačić, Nikolić i ekipa su se nadobijali poklona, a vrednost je VRTOGLAVA! Evo čiji je najskuplji! (FOTO)

Najviše protokolarnih poklona, čak 45, prošle godine dobio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, ukupne vrednosti 401.000 dinara. Najvredniji među njima je srebrna mačeta sa smaragdima, procenjena na 50.000 dinara, koju mu je poklonio predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev

Objavljeno:

Prilikom prošlogodišnje posete Srbiji, predsednik Kine Si Đinping poklonio je Vučiću mačetu, repliku dinastije Han vrednu 40.000 dinara, dok je od kazahstanskog kolege Baktidžana Abdiroviča premijer dobio srebrni bodež i kožnu kamču sa poludragim kamenjem čija je vrednost 30.000 dinara.

Novčanice, makete, knjige...

Ono kad Vulin zapreti: Ko bude šurovao sa Albancima snosiće OZBILJNE posledice! (FOTO)

Vučiću je Libanska banka poklonila pozlaćenu novčanicu limitirane serije vrednu 4.000 dinara, Avio kompanija "Er frans" dve makete avona "falkon" vredne 4.000 dinara, a Fondacija "Kalif Bin Zajed" maketu Dubaija vrednu 2.500 dinara.

foto: AP

Premijer Srbije je od ministra spoljnih poslova Grčke dobio Bibliju na grčkom u srebrnim koricama čija je vrednost 25.000 dinara.

Takođe, poklon je stigao i od potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina, koji mu je poklonio maketu raketnog sistema S 300 u staklenoj kutiji vrednu 8.000 dinara, dok mu je ministar spoljnih poslova Nemačke Mihil Rot darovao tanjir, "Majsen" čija je vrednost 4.000 dinara.

Mala plaketa u staklu od 1.500 dinara bila je poklon delegacije Bundestaga.

Himne i ćilimi

Vučić je dobijao i protokolarne poklone od stranih ambasadora u Srbiji, pa je tako od ambsadora Kine Lija Mančanga dobio Kineski zid na svili vredan 4.500 dinara, od ambasadorke Francuske Kristin tekst himne Marseljeza na papiru (1.000 dinara), od ambasadora Turske Mehmeta Kemala Bozaja kadim ćilim (25.000 dinara), a od ambasadora Kazahstana Nurbah Rustemova naliv pero sa stalkom čija je vrednost 13.000 dinara.

Od vladike Grigorija Vučić je dobio knjigu "Dnevnik oca Šmemana" i sopstvenu fotografiju (2.000 dinara), a od Odbora mladenaca sa kolekivnog venčanja uramljene potpise sa venčanja sa porukama (2.000 dinara), i to na svoj rođendan 5. marta.

Nikoliću set za rakiju

foto: Zorana Jevtić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u 2016. godini dobio je 76 poklona, ali njihova vrednost još nije procenjena. Međutim, zna se šta je i od koga dobijao.

foto: Filip Plavčić

Predsednik Rusije Vladimir Putin poklonio je svom srpskom kolegi sablju oficirske Srpske narodne armije Mladena Veljkovića za hrabrost iz 1870. godine i odlivak od medalje za 22. zimske Olimpijske igre u Sočiju.

Predsednik Kine Si Đinping očito poznaje Nikolićev ukus, kome je darovao set emajliranog pribora za rakiju od srebra sa motivom zmaja.

Vaze i tanjiri

Među poklonima koje je prošle godine dobio Nikolić je i vaza sa motivom mozaika Device Marije iz Aja Sofije koju mu je darovao predsednik Vlade Turske Ahmet Davatoglu, kao i 40 porcelanskih tanjira na kojima je prikazan deo strukture Velike džamije šeika Zajeda, koje mu je uručio šeik Hameda Bin Zajed.

Nikolić je od princa Čarlsa dobio šest porcelanskih dezertnih tanjira iz kolekcije "Hajgrov Florilegium".

foto: Beta

Od potpredsednika Irana Sorena Satarija Nikolić je dobio dva poklona: zidnu tapiseriju sa resama sa istkanim likom Nikolića, kao i molitveni tepih, pretežno crvene boje i bogatog veza.

Dačićev ima najskuplji poklon

foto: Fonet/Imre Sabo

Prema registru poklona koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić dobio je najskuplji pojedinačni poklon od svih državnih funkiconera - dve automatske puške čija je vrednost 100.000 dinara, a koje mu je poklonio potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin.

foto: AP

Dačić je prošle godine dobio ukupno 13 protokolarnih poklona čija je ukupna vrednost 171.000 dinara.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.