DATUM KOJI ZABORAVLJAMO: Pre 11 godina Srbija je postala NEZAVISNA DRŽAVA! (VIDEO)
Foto: Nebojša Mandić

sećate li se?

DATUM KOJI ZABORAVLJAMO: Pre 11 godina Srbija je postala NEZAVISNA DRŽAVA! (VIDEO)

Srbija kao pravni naslednik državne zajednice Srbija i Crna Gora nasledila je članstvo u međunarodnim organizacijama, dok je Crna Gora njima pristupila kao potpuno nova država

Objavljeno: 09:21h

Referendum o nezavisnosti Crne Gore održan je 21. maja 2006. godine i na njemu se 55,5 % izašlih opredelilo za proglašenje nezavisnosti Crne Gore i ona je tako postala samostalna država. Referendunsko pitanje je glasilo: "Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?".

No ono što se zaboravlja je da je ovim činom i Srbija postala nezavisna država, raskinuvši poslednju vezu sa jugoslovenskim republikama sa kojima je živela u zajednici.

Srbija kao pravni naslednik državne zajednice Srbija i Crna Gora nasledila je članstvo u međunarodnim organizacijama, dok je Crna Gora njima pristupila kao potpuno nova država.

Ovo je bio drugi referendum o nezavisnosti Crne Gore, dok je prvi referendum o nezavisnosti Crne Gore 1992. imao suprotan rezultat sa 95,96% glasača za zajedničku državu.

21. maj se u Crnoj Gori slavi kao Dan nezavisnosti.

Pogledajte kako se u Crnoj Gori slavio rezultat referenduma:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.