NE ODUSTAJU OD FORMIRANJA VOJSKE KOSOVA: DA li će im Srbin pomoći u tome? (FOTO)
Foto: AP

NIŠTA BEZ SRPSKE PODRŠKE!

NE ODUSTAJU OD FORMIRANJA VOJSKE KOSOVA: DA li će im Srbin pomoći u tome? (FOTO)

Ni buduća vlada Kosova, koja će biti formirana nakon izbora zakazanih za 11. jun, neće odustati od formiranja vojske Kosova. Ipak, bez podrške srpskih poslanika sprovođenje tog plana neće biti moguće

Objavljeno:

Mnogi već spekulišu da bi vlasti u Prištini mogle da računaju na Aleksandra Jablanovića, bivšeg lidera Srpske liste i državnog sekretara u Vladi Srbije, koji je pre dva dana osnovao Partiju kosovskih Srba.

Jablanović je široj srpskoj javnosti postao poznat nakon što je u službenom automobilu Ministarstva za rad, gde je obavljao funkciju državnog sekretara, uhapšen njegov rođeni brat zbog sumnje da diluje drogu.

BELI TRAŽI ODGOVOR: Ko je platio predizborni miting Aleksandra Vučića u Mladenovcu?

Izvor "Blica" kaže da je u jeku priče o formiranju kosovske armije Aleksandar Jablanović pravio dil s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i Isom Mustafom, odlazećim premijerom, kada je umalo i obezbedio podršku četiri srpska poslanika za osnivanje vojske Kosova.

foto: Fonet

Bivši lider Srpske liste tada je kod Tačija i Mustafe lobirao smenu Ljubomira Marića, ministra za lokalnu samoupravu u vladi Kosova, jer je navodno "opstruirao njegovog oca, koji je predsednik Opštine Leposavić"

- To je i priznao na sastanku sa Vučićem u Beogradu. Od podrške formiranju kosovske vojske tada je odustao nakon velikog pritiska javnosti - kaže naš izvor.

Za formiranje vojske Kosova neophodna je promena ustava, a za to i podrška najmanje dve trećine poslanika manjinskih stranaka. Albanske partije mogu da računaju na glasove Bošnjaka, Roma, Turaka... kojih ima ukupno 10, a neophodna su im najmanje četiri glasa od ukupno 10 glasova predstavnika Srba.

Dobro upućeni sagovornik "Blica" navodi da Jablanović nema ugled među Srbima na KiM, ali da je njegov otac u Leposaviću mnoge zadužio, obezbeđujući im posao kao predsednik opštine.

Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera i član Srpske liste, kaže da ga podrška Jablanovića vojsci Kosova ne bi iznenadila.

- Njegova stranka nije nikakva partija kosovskih Srba, već partija porodice Jablanović - navodi Stojanović za "Blic".

Sam Jablanović tvrdi da to neće učiniti. Na naše potpitanje pod kojim bi uslovima to ipak učinio, on odgovara:

- Ni Tači ni Mustafa me ne vole. Sa njima skoro nemam nikakvu saradnju, a već sam vam rekao šta mislim o formiranju vojske Kosova.

Bivši državni sekretar navodi da će politika njegove nove stranke biti bazirana na Srbima koji žive na KiM i na onima koji žele da se vrate u pokrajinu.

Ko je Jablanović

Aleksandar Jablanović je srpski politički funkcioner sa KiM koji je bio član SPS i Pokreta socijalista Aleksandra Vulina. Bio je ministar u vladi Kosova, a kasnije je postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, sve do skandala s njegovim bratom.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.