BEZ RASPRAVE U SAVETU BEZBEDNOSTI O NATO AGRESIJI NA SRJ: Članice donele odluku nakon rasprave Francuske i Rusije
Savet bezbednosti UN, Foto: PRINTSKRIN / YOUTUBE/ UNITED NATIONS

DRŽAVE ČLANICE ODLUČILE

BEZ RASPRAVE U SAVETU BEZBEDNOSTI O NATO AGRESIJI NA SRJ: Članice donele odluku nakon rasprave Francuske i Rusije

Za predlog rasprave, koji je predložila Rusija, glasale su tri članice Saveta bezbednosti, dok je preostalih 12 bilo uzdržano

Objavljeno:

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uz žestoko protivljenje Rusije, odbio je raspravu o 25 godina od početka NATO bombardovanja SRJ, pošto za dnevni red nije glasao dovoljan broj ambasadora država članica.

Za predlog rasprave, koji je predložila Rusija, glasale su tri članice Saveta bezbednosti, dok je preostalih 12 bilo uzdržano.

Glasanju je prethodila duga rasprava između ambasadora Rusije i Francuske, Nebezje i Nikolasa de Rivijea koji su izneli oprečne stavove o potrebi da se o bombardovanju NATO 1999. godine raspravlja pred ovim telom.

"Rusija je ovo predložila bez konsultacija sa Srbijom koja je stavljena pred svršen čin. Rekao sam srpskim diplomatama da ovakva sednica neće biti održana... Pozivam predstavnika Ruske federacije da, recimo sutra, održi ovakvu raspravu u aria formatu", rekao je francuski ambasador.

Francuski ambasador
Francuski ambasadorfoto: PRINTSKRIN / YOUTUBE/ UNITED NATIONS

Ruski ambasador je rekao da je jasno da se izvestan broj članica protivi ovakvoj raspravi je "agresija NATO pokrenuta pod lažnim pretekstom", zbog čega ovo pitanje "nije vezano za istoriju već i za stvari koje se na Kosovu dešavaju i sada".

Ruski ambasador
Ruski ambasadorfoto: PRINTSKRIN / YOUTUBE/ UNITED NATIONS

Nebezja je, istovremeno, naveo da je ovaj sastanak je u programu rada za mart koji je dostupan svima, ali da je Francuska tek danas dovela u pitanje ovu tačku dnevnog reda.

"Istorija treba da ostavimo istorićama, a pravdu na tribunalima... Treba pažljivo da raspolažemo sa vremenom ovog saveta", rekao je francuski ambasador.

Rusija je još početkom marta predložila održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećeno 25. godišnjici NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, a Japan kao predsedavajući Saveta bezbednosti podržao tu inicijativu i zakazao sednicu.

Kineski predstavnik je podsetio da je 25 godina prošlo od NATO agresije i ukazao da se na ovim prostorima još osećaju posledice protivpravnog delovanja Alijanse.

- Razočarani smo rezultatom glasanja - rekao je on, imajući u vidu da su samo tri članice UN glasale za održavanje sednice.

Podsetio je i da je prilikom NATO agresije poginulo troje kineskih državljana.

Američki predstavnik tvrdi da je NATO "akcija" bila neophodna i legitimna da "zaustavi etničko čišćenje na Kosovu", kazao je on ne navodeći dokaze za svoje tvrnje.

- Činjenica je da se srpska policija i vojska borile protiv terorističkih bandi na Kosovu - odgovorio mu je Nebenzja i poručio da su vođe zločinačke OVK danas u Hagu.

Bonus video:

02:00

Najjezivije izjave čelnih ljudi NATO agresije: Gosti frapirali sve u studiju!

(Espreso / RTS / Novosti / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.