ODLOŽENA KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA: Ovo je novi datum
Srpska zastava, Foto: Nemanja Pančić

politika

ODLOŽENA KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA: Ovo je novi datum

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je ranije danas da ukoliko se do 3. marta ne konstituiše Skupstina grada kada je poslednji rok počinje da teče rok od mesec dana kada predsednik Narodne Skupštine ima pravo da u roku od 45 do 60 dana raspiše nove izbore

Objavljeno:

Konstitutivna sednica Skupstine grada Beograda odlaže se za 1. mart, zbog nedostatka kvoruma, saopštio predsedavajući Toma Fila.

Odbornik Zeleno-levog fronta Dobrica Veselinović rekao je da se 60 odbornika upisalo u evidencioni spisak, ali da kvoruma ipak nema.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je ranije danas da ukoliko se do 3. marta ne konstituiše Skupstina grada kada je poslednji rok počinje da teče rok od mesec dana kada predsednik Narodne Skupštine ima pravo da u roku od 45 do 60 dana raspiše nove izbore.

"Ukoliko se do 3. marta, do kada je poslednji rok ako se ne konstituiše Skupština grada, a konstituisanje Skupštine grada znači izbor predsednika, potpredsednika i sekretara i administrativno-mandatne komisije, tada kreće da teče rok od mesec dana kada predsednik Narodne Skupštine ima pravo da u roku od 45 do 60 dana raspiše nove izbore", rekao je Šapić.

Šapić
foto: Stefan Stojanović

Kako je naveo, ako do 3. marta ne budu imali skupštinsku većinu, matematičku i legalnu, kao i legitimnu, ali po novim standardima za koje se SNS oslučila i zbog delikatnosti situacije iz želje da imaju puni legitimitet, vlast u gradu neće praviti već će se ići na nove izbore.

Sva 43 poslanika liste "Srbija protiv nasilja" ušla su danas u salu Skupštine grada, gde treba da počne konstitutivna sednica. Oni su ušli sa istaknutim transparentima protiv navodnih izbornih manipulacija na Beogradskim izborima 17. decembra prošle godine.

Na transparentima je ispisano "Beograd vas neće", "Krađa neće proći" i "Pokrali ste izbore". Prisutni su nosioci te liste na Beogradskim izborima Dobrica Veselinović i Vladimir Jovanović, zatim tu su i Mila Popović i Mića Berić, Tanja Pašić, Miloš Pavlović i drugi.

Ispred zgrade gradskog parlamenta, iz pomenute koalicije bili su prisutni i Radomir Lazović i Aleksandar Jovanović Ćuta. U salu Skupštine grada ušli su i poslanici koalicije NADA, među kojima su i lideri te koalicije Miloš Jovanović, lider POKS-a Vojislav Mihajlović i Vladimir Štimac.

Zaključak o sazivanju konstitutivne sednice doneo je krajem januara Privremeni organ Grada Beograda, a na dnevnom redu je potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsednika skupštine i postavljanje sekretara što je uslov da bi skupština bila konstituisana.

Bonus video:

03:28

KAKAV JE ISHOD PROTESTA? DA LI ĆE IZBORI BITI PONOVLJENI?

(Espreso/Euronews/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.