DAČIĆ: Nije slučajno što sad govore o stvaranju VELIKE ALBANIJE, interesantno je što spominju samo gradove u Srbiji!
Foto: Fonet

Otkriveni planovi

DAČIĆ: Nije slučajno što sad govore o stvaranju VELIKE ALBANIJE, interesantno je što spominju samo gradove u Srbiji!

- Mi tražimo da se nastavi dijalog i mislimo da je sramotno što je prekinut zbog Haradinaja - rekao je Dačić
Objavljeno: 11:01h

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić kaže da je Beograd za nastavak dijaloga sa Prištinom i da je sramotno što je prekinut zbog Ramuša Haradinaja.

- Mi tražimo da se nastavi dijalog i mislimo da je sramotno što je prekinut zbog Haradinaja - rekao je Dačić.

Komentarišući to što je francuski sud oslobodio Ramuša Haradinaja on je rekao da bi to isto bilo kao da masovnog ubicu ne izručite zbog neprijatnosti prilikom suđenja.

- Nije bilo prijatno ni Geringu u Nirnbergu pa su sudili. Kome je suđenje prijatno. Ovde je pokazano veliko nepoštovanje prema srpskim žrtvama. One imaju pravo na pravdu, kao što se Srbija odnosi prema drugim žrtvama drugih naroda - naglasio je ministar.

Na to što se u poslednje vreme govori o stvaranju "velike Albanije" Dačić kaže da kosovska vlada ima ugovor sa agencijom koja se bavi lobiranjem u Americi za njihove interese.

- Ovo nije slučajno. Nisu oni toliko hrabri da govore o "velikoj Albaniji". Interesantno je pominju Kosovo i Preševsku dolinu, a ne pominju Skoplje, Epir, Ulcinj. To je sve na mapi velike Albanije - zaključio je Dačić.

Dačić je rekao da je ideja Evropske unije živa i da je to "lek za smirenje" za Zapadni Balkan, za smirivanje tenzija u regionu.

- Onda imate neki zajednički cilj kome težite i gde ćete negde biti zajedno - rekao je Dačić na TV Pink.

On je naglasio da se Srbija neće mešati u makedonsko pitanje, ali da je zainteresovana za stabilnost Makedonije, jer je to važno za stabilnost celog regiona.

On je rekao dda je na skupu ministara spoljnih poslova na Malti makedonski ministar objasnio šta se zapravo desilo u toj zemlji i kako je dosslo do nereda - da se grupa poslanika okupila (SDSM i dve albanske partije) i izglasala predsednika Sobranja, a zatim su jedni pevali makedonsku himnu, drugi albansku.

Upitan da li je ugrožena bezbednost Srbije, s obzirom na to da se čuju stalno izjave o velikoj Albaniji, on je rekao da je Srbija bezbedna.

- Što se tiče rata i ugrožavanja bezbednosti Srbije - ne plašimo se toga. To je kao kada imate komarca koji ide oko vas koji vas gricka, kada postane agresivan onda morate nešto i da uradite - rekao je on.

Dačić je rekao i da je Srbija povukla ambasadora iz Francuske na konsultacije, i naredna tri meseca neće učestvovati na skupovima u toj zemlji.

On je dodao da je Haradinaju moglo da se sudi u Francuskoj i upitao se zašto tamo nije pokrenut proces, već su ga oslobodili.

To pitanje je postavio i ministru spoljnih poslova Francuske na skupu na Malti.

- Rekao sam mu da će se odraziti na bilateralne odnose, da je Srbija povukla ambasadora iz Francuske na konsultacije i da naredna tri meseca neće učestvovati na skupovima u Francuskoj - rekao je Dačić.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.