"UPOZNATI SMO SA ZAKLJUČCIMA MISIJE KDIPLJ": Oglasili se iz Vlade o preliminarnom izveštaju stranih posmatrača
Izbori 2023, Foto: Beta / Miloš Miškov

u iščekivanju konačnog izveštaja

"UPOZNATI SMO SA ZAKLJUČCIMA MISIJE KDIPLJ": Oglasili se iz Vlade o preliminarnom izveštaju stranih posmatrača

Vlada Srbij iščekuje Konačni izveštaj te Misije o vanrednim parlamentarnim izborima, održanim 17. decembra

Objavljeno:

Vlada Srbije istakla je danas da je upoznata sa preliminarnim zaključcima Misije za posmatranje međunarodnih izbora, OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (KDILJP), i dodala da iščekuje Konačni izveštaj te Misije o vanrednim parlamentarnim izborima, održanim 17. decembra.

"Srpski organi su u potpunosti spremni da pruže pojašnjenja za pokrenuta pitanja, angažuju se na daljem unapređenju izbornog ambijenta i da nastave rad u saradnji sa OEBS/ KDILJP u sprovođenju njihovih preporuka. Ova posvećenost pokazuje opredeljenje Republike Srbije ka jačanju svojih demokratskih institucija i principa dobrog upravljanja", napominje se u Izjavi Vlade.

Vlada Srbije
Vlada Srbijefoto: photomaster

Kako se ističe, Vlada je upoznata sa sadržajem Izjave o preliminarnim nalazima i zaključcima Misije OEBS/KDILJP za međunarodno posmatranje izbora u vezi sa vanrednim parlamentarnim izborima održanim 17. decembra 2023. godine.

Ovaj korak, dodaje se, predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje srpskih organa sa Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, a koja je ključna za unapređenje izbornog sistema u Srbiji. "Srpske organi su pokazali dosledan i posvećen pristup u sprovođenju preporuka iz prethodnih izveštaja KDILJP o izborima. Takvi napori uključuju obimne aktivnosti nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, predsedničkih izbora 2017. godine, i vanrednih parlamentarnih izbora 2016. godine", ukazuje se u Izjavi Vlade.

Izbori
Izborifoto: Dragan Kadić

Kako je navedeno, rezultati implementacije potvrđuju ovu posvećenost: 14 preporuka je u celosti sprovedeno, 14 preporuka je u najvećoj meri implementirano, dok je 29 preporuka delimično usvojeno. Ovaj napredak ukazuje na nepokolebljivu posvećenost Srbije u poboljšanju izbornih uslova i jačanju vladavine prava i demokratskih procesa, u saradnji sa EU, OEBS/ KDILJP-om i drugim relevantnim partnerima.

"Vlada Srbije i nadležne institucije iščekuju Konačni izveštaj Misije za posmatranje izbora KDILJP-a za vanredne parlamentarne izbore 2023. godine", naglašava se u Izjavi Vlade.

Bonus video:

01:54

JAKO SE RETKO DEŠAVA DA SE IZBORI OBARAJU NA ULICAMA Dejav Vuk Stanković: Cilj protesta je da se isprovocira policija

(Espreso / Agencije / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.