"U OVOM TRENUTKU IMAMO 47,1 ODSTO GLASOVA": Ana Brnabić se obratila iz sedišta SNS
Ana Brnabić, Foto: Tamara Trajković

IZBORI 2023

"U OVOM TRENUTKU IMAMO 47,1 ODSTO GLASOVA": Ana Brnabić se obratila iz sedišta SNS

Premijerka i članica Predsedništva Srpske napredne stranke Ana Brnabić obratila se novinarima nakon izbornog dana u Srbiji

Objavljeno: 22:03h

Građani Srbije su danas glasali za poslanike Narodne skupštine i parlamenta Vojvodine, odbornike skupštine Grada Beograda i još 64 lokalna parlamenta.

U 20 časova su zatvorena sva biračka mesta, osim onih gde je bilo prekida dužih od jednog časa.

Izborna tišina je trajala do 20 časova, a u štabovima u Beogradu pripremljene su prave gozbe.

Brojni članovi i simpatizeri SNS-a stigli su u glavni štab na Novom Beogradu.

Prisutne se i medijske ekipe iz Srbije, regiona i jugoistočne Evrope.

Premijerka i članica Predsedništva Srpske napredne stranke Ana Brnabić obratila se novinarima nakon izbornog dana u Srbiji.

Ana Brnabić je dočekana aplauzom, i ponovila je reči predsednika Vučića - "Dobrodošli na slavlje".

- Da počnemo od toga kako je izgledao izborni dan, koliko smo čuli neistina, poluinformacija i svega ostalog, sve sa jednim ciljem. Da se kreira atmosfera panike i haosa, i borili smo se protiv toga, poštovali izbornu tišinu za razliku od ostalih, i probali smo da objasnimo o kakvim je lažima reč - kazala je ona.

Brnabić je podsetila da je u opozicionim medijima objavljeno da je kum predsednika glasao sa njim, i rekla da su postojale dezinformacije o navodnim preminulim ljudima koji su glasali.

- Onda su lagali da na Vračaru nisu tražili lične karte. Što su sve brutalne neistine i notorne laži, lako proverljive. Pre svega što kontrolori SNS ne mogu da utiču na te stvari, a opozicija je imala 80 odsto kontrolora - kazala je ona.

Ona kaže da je jedina nepravilnost bio incident u Odžacima, i zahvalila se MUP što su reagovali za dva i po sata.

- Licu je određeno zadržavanje, sve po propisima. Da ne pričam o tome sa čime smo se kao stranka i lista "Srbija ne sme da stane" suočavali tokom izborne tišine. Takva brutalnost kršenja izborne tišine nikada nije viđena - navodi premijerka.

Brnabićka je nastavila da navodi tekstove opozicionih medija iz vremena izborne tišine.

- Prema 50 odsto obrađenih biračkih mesta, ja želim građanima da saopštim da naša lista Srbija ne sme da stane, u ovom trenutku ima 47,1 odsto glasova - rekla je ona, i pozdravljena je aplauzom.

1 / 7 Foto: Tamara Trajković

Kaže da Đilasova lista, NADA i Nestorović sigurno ulaze u parlament, uz listu "Srbija ne sme da stane".

- I gotovo je sigurno da ćemo sami imati više od 125 mandata. Sačekaćemo šta će biti do kraja - rekla je premijerka.

Ona je rekla da za Beograd tek počinju da stižu prvi rezultati, i da je svesna da opozicija hoće da proglasi pobedu u prestonici.

- Oni ljudi izmišljaju neke svoje brojeve, ali to je u skladu sa onim što smo videli, ali dobro. Mi ćemo se obratiti najmanje još jednom, i predsednik Miloš Vučević, i nadam se predsednik Srbije Aleksandar Vučić - kazala je Ana Brnabić.

Kaže da se od srca zahvaljuje narodu i građanima Srbije, što su glasali za viziju, plan i program pobedničke Srbije.

- Obratićemo se još jednom, u ovom trenutku sam se ja obratila, ali verujem da će se Vučić i Vučević obratiti kada budemo imali dodatno obrađene rezultate. Hvala svima, pre svega predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je dao sve od sebe u ovoj najprljavijoj mogućoj izbornoj kampanji, i što su ga više napadali, on se jače borio - kazala je ona.

Glasanje, Izbori
foto: Profimedia

Republička izborna komisija saopštila je da su u 20 časova zatvorena sva biračka mesta, osim onih gde je bilo prekida dužih od jednog časa.

- Sada predstoji utvrđivanje rezultata glasanja. Pored izbora za narodne poslanike, za koje se glasalo na svim biračkim mestima, glasalo se i za pokrajinske i lokalne vlasti, što utvrđivanje rezultata čini složenijim - kazali su iz RiK.

Kažu da će nakon unosa svih rezultata, njih potpisati svi članovi biračkih odbora.

Iz RIK su potom objasnili ko ima pravo da vrši primopredaju materijala, i govorili o drugim procedurama koje važe prilikom postupanja sa materijalom.

Bonus video:

01:20

IMAMO SVOJA PRAVILA IGRE KOJA STRANCI TREBA DA POŠTUJU Gajić: Budu li objektivno, uveriće se da su naši izbori DEMOKRATSKI

(Espreso/ Kurir/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.