OVO JE DETALJAN VODIČ KROZ IZBORNI DAN: Šta je zabranjeno, a koja su VAŠA PRAVA?
Izbori, Foto: Ana Paunković

IZBORI U SRBIJI 2023

OVO JE DETALJAN VODIČ KROZ IZBORNI DAN: Šta je zabranjeno, a koja su VAŠA PRAVA?

Najpre morate proveriti na kom se biračkom mestu glasate

Objavljeno:

U nedelju, 17. decembra održavaju se parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 opština i gradova. U ovom tekstu donosimo vam detaljni vodič kroz izborni dan i sve izborne nepravilnosti, kako da ih uočite i kome da se obratite.

Kako izgleda procedura glasanja – šta treba da ponesem i šta treba da znam?

Najpre morate proveriti na kom se biračkom mestu glasate. Na pozivnom listiću koji ste, vrlo verovatno, dobili na kućnu adresu, piše na koje je vaše mesto. Ukoliko niste dobili, nije problem, možete glasati, a svoje biračko mesto proveriti onlajn na sajtu Ministarstva države uprave i lokalne samouprave, koja vodi evidenciju o biračkom spisku. Biračka mesta obično se nalaze u školi, mesnoj zajednici, domu kulture ili sličnim mestima.

Kako bi glasali obavezno je poneti ličnu kartu ili pasoš, odnosno dokument kojim članovi biračkog odbora mogu da vas identifikuju. Ukoliko nemate ličnu kartu ili pasoš, nećete moći da glasate.

Na biračkom mestu će biti članovi biračkog odbora koji će vas uputiti u vrlo jednostavnu proceduru. Prilikom dolaska na biračko mesto pokazujete ličnu kartu ili pasoš, potpisujete se u knjigu u kojoj se nalazi birački spisak za vaše mesto, UV lampom se proverava da li ste glasali na prethodnom biračkom mestu, a posebnim sprejem se naprska vaš kažiprst kao oznaku da ste izašli na glasanje. Sva biračka mesta biće otvrena od 7 do 20 časova.

Izbori
Izborifoto: Ana Paunković

Da li mogu da idem na glasanje i ako ne dobijem poziv u sandučetu?

Odgovor je DA! Dugo vlada zabluda da ne možete da glasate ukoliko niste na biračko mesto poneli poziv iz poštansko sandučeta. To je netačno. Bitno je da se nalazite u biračkom spisku i da imate identifikacioni dokument (lična karta i pasoš), a poziv za glasanje je stvar koja vas ne ograničava da glasate. Dakle ako nemate poziv za glasanje, nema problema. Slobodno izađite na izbore.

Da li je u redu da mi neko sugeriše za koga da glasam?

U redu je da vas neko uputi na sadržaj koji možete da pročitate kako biste se upoznali ko se kandiduje, koje partije učestvuju na izborima i koji su njihovi programi. Nije dozvoljeno i svaki građanin ne sme da dozvoli da mu neko sugeriše da glasa za određenu partiju ili kandidata. Birač mora da donese odluku samostalno.

Koji su važeći listići, kako mogu glasati?

Važeći glasački listić je onaj koji je popunjen tako da se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao. Ako je zaokružen jedan redni broj ispred naziva izborne liste ili kandidata, listić je važeći. Iako su možda na listiću ispisani ili iscrtani komentari, precrtane druge izborne liste ili kandidati, listić je i dalje važeći. Dakle, bitno je da birački odbor može jasno i nedvosmisleno da utvrdi izbornu volju birača.

Nevažeći glasački listić je nepopunjeni glasački listić, kao i listić koji je popunjen tako da se ne može jasno i nedvosmisleno utvrditi za koga je birač glasao. Ako je birač zaokružio više izbornih lista ili kandidata, tj. ako je jednu listu zaokružio, a drugu podvukao, birački odbor taj listić smatra nevažećim pošto ne može da prepozna izbornu volju birača.

Kako se zavšava proces glasanje na biračkom mestu?

Biračko mesto se zatvara tačno u 20 časova i svi birači koji su u to vreme prisutni na biračkom mestu mogu da glasaju. Ukoliko se, zbog velikog odziva, birači nalaze u redu ispred biračkog mesta, birački odbor mora i njima da omogući da glasaju. Predsednik biračkog odbora dužan je da odredi člana odbora koji će da utvrdi broj birača koji su se zatekli ispred biračkog mesta, i da u 20 časova stane iza poslednjeg zatečenog birača kako bi označio kraj reda.

Šta nije dozvoljeno na biračkom mestu?

Na biračkom mestu je zabranjeno prisustvo trećih lica koji utiču na glasanje na bilo koji način. Apsolutno je zabranjeno isticanje propagandnog materijala kao i agitovanje ili promovisanje bilo koje izborne liste. Zabranjeno je snimanje i prisustvo kamera. Zabranjeno je uništavanje ili krađa izbornog materijala (glasačka kutija, zapisnici, glasački listići, izvod iz biračkog spiska). Takođe, udaljavanje akreditovanih posmatrača sa biračkog mesta je zabranjeno. Zabranjene su pretnje i pritisci na glasače ili članove biračkog odbora.

Najčešće nepravilnosti na biračkom mestu

Na samom biračkom mestu među glavnim nepravilnosti su dupli birački spiskovi, glasanje bez kontrolnog listića, sugerisanje za koga da glasate, te isticanje stranačkih obeležja. Najpre morate znate i alarmirate kontrolore ili policiju da se na biračkom mestu nalaze paralelni (dupli) spiskovi. Birački spisak može biti samo jedan i tu se potpisujete Ne sme vam niko sugerisati ni za koga da glasate, niti smeju da postoje stranačka obeležja na izbornom mestu.

1 / 4 Foto: Ana Paunković

Strogo je zabranjeno da se deli novac u kampanji, ali partije to neretko rade i ispred biračkih mesta. Ukoliko to vidite, slobodno snimite i alarmirajte nadležne organe. Ukoliko bilo ko vodi paralelan spisak, morate da reagujete. Glasanje nije moguće da počne bez kontrolnog listića. Ako on nije u kutiji, glasanje mora da se prekine.

Šta podrazumeva izbornu tišinu?

Izborna tišina počela je u ponoć i trajaće do 17. Decembra u 20 častova. Tokom izborne tišine zabranjeno je objavljivanje procene rezultata izbora, javno predstavljanje kandidata i predizbornih programa i pozivanje birača da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene liste, preko medija i na javnim skupovima.

U kojim se lokalnim samoupravama održavaju izbori?

Izbori na lokalnom nivou održaće se u 65 gradova i opština, a ovo je spisak svih: Beograd, Smederevo, Kraljevo, Leskovac, Velika Plana, Ćuprija, Prokuplje, Ljubovija, Lebane, Vlasotince, Petrovac na Mlavi, Vranje, Vladimirci, Kučevo, Golubac, Priboj, Šabac, Žabari, Dimitrovgrad, Doljevac, Paraćin, Sokobanja, Osečina, Požega, Loznica, Veliko Gradište, Bogatić, Blace, Ub, Žitorađa, Mali Zvornik, Merošina, Medveđa, Gadžin Han, Rekovac, Trstenik, Aleksandrovac, Brus, Trgovište, Žagubica, Varvarin, Malo Crniće, Kruševac, Vladičin Han, Pirot, Knić, Topola, Rača, Koceljeva, Batočina, Kuršumlija, Prijepolje, Lapovo, Kragujevac, Ćićevac, Despotovac, Ljig, Ražanj, Crna Trava, Babušnica, Bojnik, Krupanj, Novi Pazar, Vranjska Banja, Bela Palanka i Lajkovac.

Bonus video:

03:20

ZA NJIH SU OVI IZBORI BITI ILI NE BITI Gajović: Beogradski će biti neizvesniji, ali nisam siguran da će DOĆI DO SMENE VLASTI

(Espreso / Nova / Dunja Ranković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.