SRBIJA PROTERALA HRVATSKOG DIPLOMATU ZBOG ŠPIJUNAŽE: Pravio mrežu agenata, VRBOVAO NAŠE DRŽAVLJANE!
Špijun, Foto: Profimedia

opasnost po nacionalnu bezbednost

SRBIJA PROTERALA HRVATSKOG DIPLOMATU ZBOG ŠPIJUNAŽE: Pravio mrežu agenata, VRBOVAO NAŠE DRŽAVLJANE!

Proteran iz Srbije prvi sekretar u Ambasadi Hrvatske zbog špijunaže

Objavljeno:

Hrvoje Šnajder, prvi sekretar u Ambasadi Republike Hrvatske, prema čvrstim dokazima koje su prikupili naši bezbednosni organi, prekršio Bečku konvenciju time što je organizovao da naši ljudi rade za hrvatsku tajnu službu, saznaje Kurir

Hrvoje Šnajder, prvi sekretar u Ambasadi Republike Hrvatske, proteran je iz Srbije zbog špijunaže, vrbovanja naših državljana, pravljenja mreže agenata i organizovanja njihovog rada za hrvatsku službu, a za sve ove protivzakonite aktivnosti postoje čvrsti dokazi, saznaje Kurir!

U razotkrivanju Šnajderovog protivzakonitog delovanja učestvovale su naše službe bezbednosti, zahvaljujući kojima su i prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose i usled toga je proglašen personom non grata.

Grubo izašao iz okvira

Kako je preksinoć saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, oni su doneli odluku da u skladu sa članom 9 Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Šnajdera za personu non grata.

- Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću - konstatovalo je ministarstvo.

Uprkos tome što naši državni organi imaju čvrste dokaze o Šnajderovom delovanju, usledio je odgovor komšija, odnosno - kontraudar.

Šef hrvatske diplomatije i ministar evropskih poslova Gordan Grlić Radman saopštio je juče da je Hrvatska odlučila da savetnika ambasadora Srbije u Hrvatskoj Petra Novakovića proglasi personom non grata!

- Reagovali smo brzo na proterivanje prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera i odlučili se za recipročnu meru. Odlučili smo da savetnik ambasade Srbije u Hrvatskoj bude proglašen personom non grata. Nota je uručena ambasadorki i u njoj se navodi da savetnik mora da napusti teritoriju Hrvatske - saopštio je Gordan Grlić Radman.

Ljuban Karan, penzionisani oficir KOS, ukazuje da su mnoge obaveštajne službe prisutne u Srbiji, a da je upravo hrvatska služba uvek imala svoje interese ovde i veliki broj špijuna i agenata, ali i uspeha u radu.

- Njihovo prevashodno interesovanje je da dokažu neke ratne zločine da bi sakrili svoja zlodela koja su činili tokom rata i da bi stvorili takvu klimu da proterani Srbi ne mogu da se vrate u Hrvatsku. Sve to sa ciljem da etnička čistoća Hrvatske ostane na snazi. Drugo područje interesovanja su im granice. Oni ne priznaju i nisu zadovoljni granicama na Dunavu, pa pokušavaju preko svojih agenata da ostvare pomeranje te granice unutar Srbije kako bi kontrolisali obe strane Dunava. U tim namerama oni najčešće rade neke međudržavne poslove i odatle traže moćne ljude koje bi da vrbuju, najčešće na određenim državnim pozicijama - navodi Karan.

Dodaje i da hrvatske službe predstavljaju maltene ekspozituru velikih svetskih obaveštajnih službi, pre svega američkih, nemačkih i britanskih.

Pojačane obaveštajne radnje

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studije bezbednosti, kaže za Kurir da, prema nekim procenama, kada su pojačane aktivnosti, u Srbiji operiše oko 3.000 špijuna, dok su redovno registrovana 102 koja rade u ambasadama, te da je glavni cilj obaveštajne aktivnosti promena vlasti.

- Jedinstvene na ovom zadatku su prvenstveno zemlje Kvinte, koje indirektno svoje zamisli sprovode preko malih podizvođača na terenu, tj. službi država iz regiona, među kojima prednjači Hrvatska, koja je najaktivnija od devedesetih godina, što je dokazano u nekoliko pravosnažnih presuda pred sudovima u Srbiji. Njihove stalne teme interesovanja su, pored bezbednosno poverljivih podataka, i sporna pitanja Srbije i Hrvatske, zatim sve ono što bi moglo imati negativan odjek u međunarodnoj zajednici o pitanju položaja Srbije - kaže Bjegović.

Trenutno su u Srbiji, dodaje, pojačane strane obaveštajne radnje i očekuje se priliv osoba ovog profila među kojima su, pored hrvatske, i albanski ŠIŠ i kosovski ŠIK zbog predizbornih aktivnosti.

- Njihove radnje biće usmerene i pojačane na određene medije, političke aktiviste i ljude iz biznisa. Pokušaće da utiču na glasače, posebno mladu populaciju na javnim mestima, restoranima, ne libeći se i potkupljivanja samo kako bi aktuelna vlast izgubila poverenje na predstojećim izborima - kazao je Bjegović.

Darko Obradović

Špijuniraju se i prijatelji i neprijatelji

Analitičar Darko Obradović napomenuo je za Kurir da obaveštajna aktivnost može biti legalna, preko vojnih izaslanika i osoba čije je bezbednosno prisustvo deklarisano, ili ilegalno, odnosno da prisustvo osobe nije saopšteno domaćinu.

- Predmet interesovanja je pre svega unutrašnji odnos političkih snaga, ko i kako donosi ključne odluke, šta može uticati na donošenje odluka i, najbitnije, takozvano hibridno dejstvo, gde se organizuju dezinformacije putem pojedinaca i grupa za pritisak. Nijedna država na svetu ne toleriše odstupanje od Bečke konvencije, a špijuniraju se i prijatelji i neprijatelji - kazao je Obradović.

Bonus video:

02:20

Spektakularna akcija MUP i BIA

(Espreso/Kurir/I. Žigić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.