PREDSEDNIK POSLE SASTANKA SA STOLTENBERGOM: Vojska Srbije naređenja ne prima ni od koga, mi smo vojno neutralni!
Stoltenberg i Vučić, Foto: Zorana Jevtić

sastanak sa generalnim sekretarom nato

PREDSEDNIK POSLE SASTANKA SA STOLTENBERGOM: Vojska Srbije naređenja ne prima ni od koga, mi smo vojno neutralni!

Generalni sekretar NATO je juče boravio u Prištini

Objavljeno: 10:33h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Sastanak se održava na Andrićevom vencu. Nakon sastanka planirana je konferencija za štampu.

10.05 - Obraćanje predsednika Vučića. Predsednik se nadovezao na Stoltenbergovu izjavu o ulozi Kfora koji čuva mir na KiM i sve koji tamo žive, na šta je Vučić kazao da Kfor tamo nema koga drugog da brani osim Srbe jer su samo oni ugorženi i napadani.

Predsednik je naglasio da je saradnja naše Vojske Srbija sa Kforom odlična i da je sada najvažnije pitanje da se očuva mir.

- Rekao sam mu da su samo Srbi napadani a njih 13 odsto otišlo je s KiM - kazao je predsednik pa objasnio i slučaj Banjska i slučaj pre toga koji postoje za Zapad a ne misli se šta je bilo pre toga i šta je tome prethodilo niti se postupa po Rezoluciji SB UN 1244 u kojoj se kaže da albanske snage nemaju šta da traže na Severu KiM.

Predsednik je naglasio da je saradnja naše Vojske Srbija sa Kforom odlična i da je sada najvažnije pitanje da se očuva mir.

1 / 3 Foto: Zorana Jevtić

Na reči Stoltenberga da gomilanje snaga na administrativnoj liniji ne čini nikome dobro, predsednik Vučić je kazao da Vojska Srbije naređenja ne prima ni od koga, mi smo vojno neutralni. Prethodno je podsetio i na pucanje na srpsku decu na Badnji dan, zatim se pomenuo i slučaj Dragiše Galjka za kog se ne vodi ni istraga...

- On nije čovek, on je Srbin... U Srbe možete da pucate a čitav svet će da vam se nakači na grbaču da se desi suprotno - kazao je Vučić dodavši da mu je Stoltenberg javno na sastanku rekao "Pa, što me nisi zvao lično" kad su upucana srpska deca na Badnji dan.

- Čovek koji je pucao na srpsku decu na Badnji dan šeta se na slobodi, koga briga... Koga briga što je Dragiša Galjak upucan sa dva metka, pa sedmoricu Srba, pa onog Jovanovića što je nosio posuđe na pijacu.... Koga briga - kazao je Vučić.

- Neće nikad odgovarati, ne znaju ni ko odgovara niti vode istragu... Čovek koji je pucao na srpsku decu na Badnji dan šeta se na slobodi, koga briga... Koga briga što je Dragiša Galjak upucan sa dva metka, pa sedmoricu Srba, pa onog Jovanovića što je nosio posuđe na pijacu.... Koga briga, nema ništa od tog posla, niko neće odgovarati - kazao je Vučić.

"Da nam Priština naređuje šta će naša Vojska da ima, pa ne pada nam na pamet"

Predsednik je dodao da nam niko u Prištini neće naređivati šta ćemo mi imati na 10-15 kilometara od administrativne linije pa to nam ne pada na pamet.

"Čitav smisao je kad ćemo da priznamo tzv. nezavisno Kosovo"

- To što nam stalno pomeraju lestvicu, pa to nam stalno rade, čitav smisao je kad ćemo da priznamo tzv. nezavisno Kosovo..., pojasnio je Vučić kad je reč o pregovorima u Briselu.

Prvi se obratio generalni sekretar Alijanse Stoltenberg koji je kazao da je s predsednikom Vučićem razgovarao o saradnji, Kosmetu, ali i mogućnosti da Srbija i NATO ponovo imaju zajedničke vežbe. Dodao je i da se razgovaralo o ratu u Ukrajini, te dodao da podržava formiranje ZSO.

Stoltenberg će se tokom posete Srbiji sastati i sa premijerkom Anom Brnabić.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

Generalni sekretar NATO je juče boravio u Prištini, a nakon toga je otputovao za Beograd, gde ga je na aerodromu dočekao ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

Bonus video:

03:08

PREŠLI SU GRANICU! MEĐUNARODNA ZAJEDNICA TO NE MOŽE DA TOLERIŠE Dačić o sastanku u Briselu: Stoltenberg razume situaciju

(Espreso /Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.