Srbija daje 500.000 evra za crkvu u CG, a i SPC dobija VANREDNU donaciju od pola miliona!
Foto: Fonet

IMA SE, MOŽE SE!

Srbija daje 500.000 evra za crkvu u CG, a i SPC dobija VANREDNU donaciju od pola miliona!

Prema nekim istraživanjima, SPC bi mogla da se svrsta u vrh najprofitabilnijih "preduzeća" u Srbiji, budući da njena godišnja zarada prelazi 140 miliona evra
Objavljeno: 09:26h

Vlada Srbije odvojila je 62,2 miliona dinara ili nešto više od pola miliona evra Srpskoj pravoslavnoj crkvi za izgradnju Hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama u Crnoj Gori.

Kako piše "Blic", ovaj novac je izdvojen iz tekućih budžetskih rezervi, fonda iz kojeg se uzimaju sredstva u slučajevima vanrednih državnih okolnosti. Ove godine država je odlučila i da "vanredno" pomogne SPC donacijom od oko pola miliona evra.

Na pitanje zašto je država odlučila da dodatnim sredstvima pomogne SPC, kojoj samo oslobađanjem od poreza godišnje donira više od 10 miliona evra, beogradski list nije dobio odgovor u Vladi i Ministarstvu finansija, preko kojeg se obavila ova transakcija. Odgovor nije došao ni iz Generalnog sekretarijata Vlade, preko kojeg je formalno obavljeno knjiženje, kao ni iz Srpske pravoslavne crkve.

foto: Filip Plavčić

Zakonom o budžetu već je izdvojeno desetine miliona evra za crkve u Srbiji, a najveći deo tog iznosa dobija SPC. Samo nadležna Uprava za crkve i verske zajednice dobila je više od milijardu dinara. Od tog novca za podršku rada sveštenika, monaha i verskih službenika izdvojeno je 62 miliona dinara, za sveštenstvo i monaštvo na Kosovu i Metohiji izdvojeno je 63,5 miliona, za zaštitu verskog, nacionalnog i kulturnog identiteta 185 miliona dinara...Za gradnju i obnovu verskih objekata redovnim putem predviđeno je 182 miliona dinara, a za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika 260 miliona dinara.

Prema nekim istraživanjima, SPC bi mogla da se svrsta u vrh najprofitabilnijih "preduzeća" u Srbiji, budući da njena godišnja zarada prelazi 140 miliona evra. Samo neke eparhije u toku godine prihoduju više od dva miliona evra, a kroz donacije godišnje se u crkve slije više od 20 miliona evra.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.