PROMENILI STE PREZIME, A IZBORI SE BLIŽE? Dobili smo odgovor iz Ministarstva da li ovo može biti PROBLEM za birače
Izbori, Foto: Ana Paunković, Kurir

izbori 2023

PROMENILI STE PREZIME, A IZBORI SE BLIŽE? Dobili smo odgovor iz Ministarstva da li ovo može biti PROBLEM za birače

Jedna od čestih nedoumica u vezi sa glasanjem je promena prezimena i nepodudarnost prezimena na dokumentu i u pozivu za glasanje

Objavljeno:

Srbija će 17. decembra izaći na birališta gde će birati novi sastav parlamenta, Vlade, pokrajinske skupštine u Vojvodini, kao i vlast u desetinama opština i gradova, nakon što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Vladimir Orlić raspisali vanredne parlamentarne i lokalne izbore.

Kampanja je počela upravo raspisivanjem izbora i trajaće do 14. decembra, kada na snagu stupa predizborna tišina i koja će teći do 17. decembra u 20 časova, odnosno do zatvaranja biračkih mesta.

Republička izborna komisija (RIK) objavila je Rokovnik za vršenje izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike po kom je rok za donošenje rešenja o zaključenju biračkog spiska i utvrđivanju ukupnog broja birača je 1. decembar, dostavljanje rešenja o zaključenju biračkog spiska RIK je 2. decembar, nakon čega se on objavljuje u Službenom glasniku, a overeni izvodi iz biračkog spiska RIK se dostavljaju do 3. decembra u ponoć.

Republička izborna komisija
Republička izborna komisijafoto: Nebojša Mandić

Zaključenje biračkog spiska znači da više nisu moguće izmene u istom, odnosno da građani nakon 1. decembra neće moći da prijave problem sa neispravnim podatkom.

Jedna od čestih nedoumica u vezi sa podacima je promena prezimena odnosno nepodudarnost prezimena na dokumentu i u pozivu za glasanje.

Jako se često dešava da je u periodu predizborne kampanje par stupio u brak i neko od partnera promenio/dodao prezime, te da je nakon poziva na glasanje podatak u ličnoj karti drugačiji.

Kako najlakše regulisati "problem" oko prezimena nedavno udatih/oženjenih građana i da li će biti zabune u slučaju da je poziv za glasanje stigao na jedno prezime, a glasač ga je u međuvremenu promenio, pitali smo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Lična karta
Lična kartafoto: Kurir

Jedinstveni birački spisak i Registar matičnih knjiga povezani su i na dnevnom nivou se vrši ažuriranje podataka. Кad neko lice promeni podatak o prezimenu, po službenoj dužnosti taj podatak dolazi do referenta koji je zadužen za ažuriranje biračkog spiska i on donosi rešenje na osnovu kog se vrši promena u biračkom spisku", rekli su za Espreso iz Ministarstva i dodali da je Jedinstveni birački spisak ažurniji u promeni podataka od građana, čija je obaveza da promene dokumenata.

"Svakako u navedenoj situaciji građani mogu da glasaju, s obzirom na to da na identifikacionom dokumentu imaju isti jedinstveni matični broj građana", naglasili su za kraj.

Bonus video:

01:14

OPOZICIJA OVO ZNA, ALI NE SME DA KAŽE ZBOG GLASAČA Stojanović analizira: Izbori kod nas nisu kao u normalnim državama

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.