VUČIĆ: Morate da imate jaku ekonomiju da biste povećali plate i penzije
Foto: Printscreen/Pink

predsednik srbije

VUČIĆ: Morate da imate jaku ekonomiju da biste povećali plate i penzije

- Morate da imate jaku ekonomiju da bi povećali platu i penzije. To su važne stvari za nas.

Objavljeno:

Srbija nastaviti sa velikim uspesima u ekonomiji, izgradnji infrastrukture, a da sačuvamo "srž naših nacionalnih interesa", rekao je Vučić gostujući u emisiji "Novo vikend jutro" na TV Pink.

- Morate da imate jaku ekonomiju da bi povećali platu i penzije. To su važne stvari za nas.

"Izbor rukovodstva jedne zemlje nije igra"

Podsetio je i koliko su porasle plate u Srbiji, u odnosu na zemlje u regionu, i istakao da su to važne stvari.

- Ljude upozoravam da izbor rukovodstva jedne zemlje nije igra, tu nema igračaka. Pogledajte UAE. Nastali su 71 ili 72 godine. Oni imaju pet puta manje nafte nego pet ili šest afričkih zemalja. A pogledajte kakav je život danas u Emiratima, a kakav je život u Libiji. Naša arapska braća iz Libije, ali pogledajte kako izgleda Abu Dabi, a kako izgleda nešto drugo - istakao je predsednik.

Vučić dodaje da je dugo u politici, i da neće da radi sa svakime i da obećava opstanak na vlasti.

- Ako izgubimo izbore, to je to. Neću da ostajem na vlasti trikovima i marifetlucima, kao Milošević sa Novom demokratijom. To je bilo legalno, ali nije bilo legitimno. Zamislite kakav bismo haos imali u zemlji - kazao je on.

O poseti Kini, predsednik je rekao da su potpisani istorijski važni sporazumi.

- U narednom periodu očekujem važne posete i ljudi iz EU. Moramo da razmišljamo o kvalitetu investicija i svemu. A što se tiče osporavanja puta u Kinu iz opozicije, a da pitam, pa šta ne osporavaju. Oni nikada ništa nisu uspeli da urade sa Kinom. Mi smo izvoz u Kinu povećali za 185 puta! Pa mi recite da li razlika govori nešto o našoj, i njihovoj sposobnosti - ističe Vučić.

- Narednih pet godina će se spuštati carine po 20 odsto, dok ne budu na nuli. Pričao sam sa porodicom Aleksić iz Vranja, koja već sada izvozi vina u Kinu, a zamislite kada carina bude 30 odsto niža, šta će im to značiti - rekao je on.

Predsednik je rekao da se nama otvara pristup značajno jeftinijim kineskim proizvodima, koje smo do sada kupovali po većim cenama.

- Mi smo za 11 godina podigli nivo za 40 milijardi. To su čiste stvari kao suza, i veoma sam ponosan na njih, to je ono što nam daje snagu. Kažu da smo se zadužili. Nemačka je onda zadužena beskrajno više, nisam u stanju ni da izračunam. 2.690 milijardi, nisam ni sam siguran. Mislite da su oni zaduženiji od nas? Pa nisu, njihova privreda to podnosi i nadomešćuje. Nama je udeo duga u BDP 50-51 odsto. To je ništa. Pola godine onoga što radimo, nema duga. A imate Sloveniju i Hrvatsku na više od 70 odsto, Nemačku na više od 80 odsto - istakao je predsednik.

EXPO je jako važan događaj za nas, tu ćemo da izmerimo sve šta smo uradili, tu će sve videti, rekao je Vučić.

Bonus video: Predsednik Vučić na otvaranju Prokopa

00:46

Predsednik Vučić na otvaranju Prokopa

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.