ZADUŽIO SE, a gde su pare! DAČIĆ u debelom minusu, duguje oko 300 MILIONA!
Foto: Fonet

šok

ZADUŽIO SE, a gde su pare! DAČIĆ u debelom minusu, duguje oko 300 MILIONA!

U izveštajima za prošlu godinu otkrivene "rupe" u budžetu, u većini političkih stranaka
Objavljeno: 23:16h

Većina parlamentarnih stranaka prošlu godinu završila je u minusu, a rekorder po ispražnjenoj stranačkoj kasi su socijalisti, čiji je saldo "u crvenom" čak 300 miliona dinara.

To pokazuju redovni godišnji finansijski izveštaji koje su stranke bile dužne da do juče predaju Agenciji za borbu protiv korupcije. U svim parlamentarnim strankama, za "Novosti", kažu da su ispoštovale taj rok, ali je na sajtu Agencije dosad "okačeno" tek nekoliko godišnjih izveštaja.

Kad su podvukli crtu prihoda i rashoda, minus su zabeležili i Dveri, DSS i LSV. Dveri su godinu završile "kratke" za 20 miliona dinara, a DSS i LSV po 10 miliona dinara. Ligaši su od donacija pravnih i fizičkih lica prihodovali skoro devet miliona dinara, ali ni to ima nije pomoglo da imaju pozitivan konto na kraju 2016.

Negativan saldo imao je i SVM, koji je prihodovao oko 44,6 miliona dinara, a rashodi su im bili za četiri miliona veći - 48,6 miliona. Oni su se, osim budžetskih primanja, finansirali i od priloga od oko 1,4 miliona dinara. Interesantno je da je među njihovim donatorima i jedan opštinski odbor socijalista, koji je na račun SVM uplatio 103.000 dinara.

Računi demokrata i LDP "zamrznuti" su već treću godinu. Prema podacima Narodne banke Srbije, DS je u blokadi 1.084 dana i to na iznos od 79 miliona dinara. Prošlu godinu, prema izveštaju koji su podneli Agenciji, završili su sa minusom od 18 miliona dinara. Liberali, po podacima NBS, duguju 22 miliona, a račun im je u blokadi 1.079 dana.

foto: News1

Direktor socijalista Dejan Backović kaže, za "Novosti", da je njihov minus narastao na 300 miliona na osnovu zaostalih dugova iz prethodnih izbornih kampanja. On dodaje da su od prošle godine, ipak, malo "bogatiji", jer su u izveštaj uneli i imovinu koju imaju u Užicu i Smederevu, koja im je konačno pripala po izvršnim sudskim presudama.

I Dveri još vuku dug iz kampanje za prošlogodišnje vanredne parlamentarne izbore, dok u redovnom poslovanju, kako kažu, nemaju problema i tu pokrivaju troškove. Inače, u 2016. od donacija su prikupili oko dva miliona dinara.

foto: Beta

Na sajtu Agencije objavljen je i izveštaj SDPS Rasima Ljajića, koja je prošlu godinu završila u plusu od oko 2,5 miliona dinara.

foto: Beta

MANjAK I KOD KARIĆA

foto: Profimedia

U manjku je i Pokret Snaga Srbije Bogoljuba Karića. Oni su Agenciji prijavili prihod od oko 118.000 dinara, a prošle godine potrošili su za skoro 26.000 dinara više - ukupno 143.949 dinara.

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.