Da li je Vučić zabio nož u leđa Nikoliću? Oceubistvo u srpskoj politici, Srbija na kauču profesora Petra Jevremovića! (FOTO)
Foto: Dado Đilas

srbija!

Da li je Vučić zabio nož u leđa Nikoliću? Oceubistvo u srpskoj politici, Srbija na kauču profesora Petra Jevremovića! (FOTO)

Odnos između Vučića i Nikolića je grabež zavađene braće, koja tako funkcionišu jer nemaju oca. Biračko telo lako sopstvenu prazninu ogleda u praznini tih tužnih pajaca
Objavljeno:

Politička situacija u Srbiji je takva da su najpozvaniji da je komentarišu lekari, psihijatri i psiholozi. Kada je u nekom trenutku zaličilo da je Aleksandar Vučić zabio nož u leđa Tomislavu Nikoliću, pre nego što su se dogovorili o haljinama supruge mu Dragice i nelegalnih vikendica sinova, činilo se da je na delu još jedno „političko oceubistvo“. Zato smo u pomoć pozvali psihologa Petra Jevremovića, profesora na Filozofskom fakultetu.

Kad dvanestogodišnjakinju ostavi dečko to vidi pola miliona ljudi! Kako se to zove u psihologiji?

„Oceubistvo je komplikovana tema jer zadire u samu srž mitologije helenske drame, kasnije je psihoanaliza od toga napravila veliku priču. Stvar je do te mere zasićena težinom i značenjem da je Frojd među prvima poverovao u univerzalnost oceubistva, neku gotovo političku konstitutivnost akta oceubistva.

Makijaveli je, recimo, verovao da se taj raskorak između monarhističke vlasti i one bazirane na republičkom poretku upravo bazira na oceubistvu. E sad, nevolja je što znamo da postoje kulture koje funkcionišu upravo oprečno i zanimljivo je da u Persiji ne ubija sin oca nehotično kao što se to događa kod Sofokla, nego otac ubija sina. Potpuno je obrnuta situacija. Njihov heroj Rustan ne znajući na bojnom polju ubija takmaca, izazivača u kome, tek pošto ga je ubio, prepoznaje svog sina.

Ostatak teksta pročitajte na portalu - Newsweek.

(Espreso.co.rs / Newsweek)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.