BRNABIĆ: Spomen park 'Jajinci' pod upravom Muzeja žrtava genocida
Ana Brnabić, Foto: Printscreen/Instagram/AnaBrnabic

nova odluka

BRNABIĆ: Spomen park 'Jajinci' pod upravom Muzeja žrtava genocida

Vlada donela odluku da celokupno područje Spomen–parka "Jajinci“ dodeli na upravljanje Muzeju žrtava genocida

Objavljeno:

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodila je danas državnu komemorativnu svečanost povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u logoru Jajinci tokom Drugog svetskog rata i položila venac na Spomenik žrtvama u spomen-kompleksu 'Jajinci'.

Ona je naglasila da je vlada donela odluku da celokupno područje Spomen–parka "Jajinci“ dodeli na upravljanje Muzeju žrtava genocida.

- Srbija, ne zaboravlja svoje nedužne stradalnike, i njihovu žrtvu ugrađuje u temelje svoje slobode, nezavisnosti i samostalnosti. Srbija u ovo naše vreme uspostavlja istinsku kulturu sećanja utemeljenu u celovitom i objektivnom poznavanju prošlosti i odlučno usmerenu ka suprotstavljanju svakom obliku mržnje, nasilja, isključivosti i netolerancije - rekla je premijerka.

Odluka dugo očekivana, potrebna i istorijska

Ana Brnabić
Ana Brnabićfoto: : Printscreen/PINK

Prema njenim rečima, upravo stoga čitava država, a predsednik Republike i Vlada Srbije u posebnoj meri, pružaju punu podršku Muzeju žrtava genocida – matičnoj ustanovi u oblasti kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima na području Nezavisne Države Hrvatske, kao i svim našim sunarodnicima i sugrađanima postradalim usled okolnosti ratnih i zločina protiv čovečnosti izvršenih nad njima tokom perioda Drugog svetskog rata.

- Zato je Vlada Srbije donela odluku da se upravo Muzeju žrtava genocida, na staranje i upravljanje, dodeli celokupno područje Spomen–parka 'Jajinci'. Ukoliko znamo da je Spomen–park 'Jajinci' uspostavljen još daleke 1951. godine i da od tada nije poveren na staranje i upravljanje nijednoj ustanovi kulture, onda nam svima postaje jasno u kojoj je meri ova i ovakva odluka Vlade dugo očekivana, potrebna i istorijska - kazala je ona i dodala da su time konačno stvoreni osnovni preduslovi da Muzej žrtava genocida dobije svoj namenski objekat i to upravo ovde, u Jajincima.

Bonus video:

00:51

Jajinci, Brnabić - Vlada je donela važnu istorijsku odluku da se Muzeju žrtava genocida na staranje i upravljanje dodeli celokupno područje spomen-kompleksa Jajinci

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.